To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Friday, February 27, 2009

MC 2 hari...jangan Mare

Mc dua hari...best juga..sepanjang mengandung ni tak pernah Mc....so dah sarat ni biarla duduk kat umah...sebenarnye sakit tekak sikit je...selalu nye aku tak akan ambil cuti... tak larat pun nak gi office gak...tapi dua hari ni cam sakithati je...so ambil MC la...
hari pertame tu, aku makan ubat tidur ..bangun tolong mak teh masak ...petang gi Taman wawasan jumpa En ajit...(La buat keje gak...tapi MC..cam ne tu????)...hari kedua...aku bangun cam biasa la...mandikan Irhas dan hantar dia gi sekolah...pastu gi pasar...masak special sikit hari ni, untuk bebudak-budak tu....ade buat koktail....resepi kak rosni...(menjadi gak)...mase tengah masak dengar suara Irhas dari sekolah...gamat betul dia menyanyi dan memain buai...kul 12.00 jemput dia balik sekolah...siap malu-malu...teruje ibu jemput dari sekolah...sebab selalunye mak teh yang jemput....
Kul..1.30 Nina dan asha dah balik...kiteorang lepak kat bilik sekejap ingat nak melelapkan mate....kalau bebudak tu belajar mane boleh tido..kejap-kejap tanye...aku ajar Nina power point...dia buat presentation percutian dibukit merah.....sambil teman dia orang belajar...irhas pun sibuk juga la....kul 4.00 turun bawah...sambil tunggu cerite anak betung start aku hidangkan dia orang koktail yang aku buat pagi tadi....
tiba-tiba...Irhas lari kat aku pegang tangan dan pusing-pusing ' uuu...uuu..ya..ya..uuuu..ya..uuu...ya..uuu ...ya"" cepat la ibu jerit Irhas...aku yang terpinge-pinge ikut je...nina ketawe terbahak-bahak...OOOOOOOOOOOO rupa-rupanye dia tiru iklan rabina anggur yang kesepian tu...kelakar betul la anak aku sorang ni!!!! macam industan!!!!
Memang irhas seronok sangat semalam, sampai tak tidur siang pun ...nak berkepit je ngan aku...
Kul 5.30 aku ngan nina naik atas sembahyang asar...kiteorang buat spa kat atas, asha dah tertidur...mase ni sambil buat spa aku borak-borak ngan anak aku ni...ajar macam mane menjage kebersihan diri...doa istijak dan sebagainye...finalnye cuci bilik air same-same...
lepas mandi...oleh kerana malam ni malam Jumaat aku ngan nina bace yassin sambil tunggu maqrib.....asha biase la...dia selalu tuang n mengelat sikit anak aku yang ni...ade je alasannya...kate adik kecik lagi la...adik bace pelahan la...okey la baru darjah satu...aku kalau boleh nak buat tiap minggu bace yassin ni...tapi kekadang tak sempat dan macam-macam hal,...abang balik lambat hari ni...ade trainning bola...so tak jemaah la kite orang...
Ni je la ape yang aku buat mc dua hari ni...kalau la dapt Mc selalu kan best..gaji jalan...tapi duduk kat umah jage anak-anak...best tak????

Friday, February 20, 2009

Mimpi

Semalam balik kerja...mak teh tengah suap Irhas makan....aku lepas beri ciuman pada dia terus naik mandi dan solat...turun balik lepak depan TV...Irhas baring sebelah aku...sedih aje muka dia "Ibu, adik tak nak ibu masuk merecun"...'adik sayang ibu .."adik tak nak Ibu mati"...memang dia nampak terganggu sangat ...banyak kali di ulang-ulang...aku cuba tanye dia "ibu masuk merecun..macamane tu"...irhas jawab"ibu tak de kaki..adik tak nak ibu mati"....'adik mimpi je tu...pujuk aku..."adik doakan ibu la"...
memang Irhas nampak terganggu dengan mimpi dia....dalam hati aku memang sedih juga...bukan ape suspen juga kalau berlaku ape-ape pada aku siapa nak jage anak-anak aku...tapi ajal maut di tangan tuhan...dua hari lalu aku pun ade mimpi yang menggangu fikiran ku..aku dijemput emak dan abah..naik bas dari chemomoi untuk melawat nenek kat kelubi...bila terjage pukul 3.00 pagi...memang mimpi itu mainan tidur...tapi yang menjemput aku arwah emak dan abah, nak gi melawat arwah nenek...TAKUTNYE....ahhh mungkin aku dah lame tak bace yassin utk dia orang kut...tapi rasenye aku selalu bace yasin utk mereka...
Cuma aku berdoa tuhan panjangkan umur aku..selamat melahirkan...dan aku harap aku hidup bahagian bersama abang dan anak-anak...dapat aku umur nabi pun jadi la...dapat tengok dia orang membesar dan dapat cucu yang comel-comel...

Perbezaan Hospital swasta & kerajaan

Ape perbezaan bersalin Hospital swasta dan kerajaan...berdasar pengalaman aku:-
  1. Service:- kalau swasta service dia better lagi la dari kerajaan, kalau kerajaan ni dia layan ala-kadar je silap haribulan di hedik-hedik nye kite...tu yang lemah tu, kalau swasta kite dah bayar mahal-mahal kan...kalau service tak bagus baik tak yah bayar kan...kerajaan ni sebab nurse2 tu fikir kalau nak layanan anak raje gi je swasta..sebab tu kebanyakkan hospital kerajaan nurse dia org sombong-sombong.
  2. Pravesi pesakit:- kalau kat swasta memang dia jage ni, hanya bidan dan doktor je, pastu kite boleh booking doctor mane yang kite nak dari mula checkup sampaila habis bersalin. Tapi kalau kerajaan tah sape-sape yang mengadap kite, dari mula kene seluk sampaila nak bersalin ikut la sape yang duty hari tu...kalau hospital yang ade student lagi la haru...kekadang beramai-ramai mengadap kite...katenye sesi pembelajaran, cam aku kene kat HUKM mase anak pertama, bukan student tapi kene mase pertukaran ship pekerja..ya allah mase nak teran, pas sorang-sorang jenguk said Good morning, dalam hati memang sakit sangat hati tapi nak buat cam ne mase tu tengah bertarung antara hidup dan mati.
  3. Bayaran:- bab ni hospital kerajaan memang la murah...RM 2.00 je, kalau orang kerajaan yang ade GL tu tak yah bayar pun...tapi kalau swasta paling murah RM 1700- 2300 untuk normal dan kalau bedah tu memang la jejak RM 5-6000.
  4. Penempatan pesakit:- kalau hospital kerajaan setakat dah buka 3 cm tu confirm dia org suruh balik dulu...katenye tak cukup katil, tapi swasta dia akan layan gak sebab lagi lame duduk hospital lagi banyak ke bayar.
  5. Kepakaran dan kelengkapan;- bab ni kene fikir sikit sebab kalau sepanjang mengandung ade masalah lebih baik la gi kerajaan sebab semua pakar ade kat sane, stok darah ke ape-ape ke semua ade..kalau kat swasta memang ade doc pakar tapi kelengkapan tak cukup..kalau ade masalah dia org pun tolak kat hospital kerajaan.

Tu la antara perbezaan hospital kerajaan dan swasta, so fikir la sendiri...nak mane satu...aku anak ke empat ni gi swasta kat An-Nur...insyaallah tak de ape-ape masalah kut...doakan ya....

Thursday, February 19, 2009

Ape yang kene buat?

Hujung minggu ni dah nak masuk 45 minggu...so tinggal beberape minggu je aku nak bersalin...antara persediaan yang aku kene buat:-
  • Basuh baju baby, lampin, bedung, alas tilam dan sebagainye...semuanye dah ade cuma nak cuci je...anak ke empat ni recycle je la...lepas ni baru boleh bagi kat sesiape...kat mak kak ke???
  • keduanye kene basuh barut emak dia juga...itu pun aku dah kumpulkan...cuma tinggal nak cuci je....barut jawe, tali dan sebagainye...tak tahu mane satu nak pakai???
  • Ke tiga...nak gi beli ubat bersalin...rasenye nak makan nyonya rogai je kut...dalm RM 300.00....(ni kene minta abang beli kan..he..he)
  • kene sediakan bakul baby...dan beg untuk bawa ke hospital, ...ni belum sedia lagi...nanti la..kejab je kan.......
  • baju-baju baby yang baru beli pun kene cuci gak....
  • lagi ape ngek...????
  • kene ingat kan diri aku pasal mandi Wiladah...

Ha ni yang terconfuse sikit...dari anak pertama hingga ke tiga aku buat mandi ni...tapi bila tanye kat kenkawan most of them tak buat...ade org cakap wajib...ade orang cakap tak wajib...dan ade yang cakap tak tahu...he..he..tapi aku cari gak la kat internet ..iaitu:-

Apakah maksud mandi Wiladah? Perlukah seorang wanita yang melahirkan anak mandi hadas selepas dia melahirkan anak atau pun boleh dia mandi hadas sekali sahaja iaitu selepas dia suci daripada nifas?
Jawapan :
Wiladah ialah darah yang keluar mengiringi bayi dari kandungan ibunya. Mandi wiladah ialah mandi kerana bersalin dan ia wajib kepada setiap wanita yang bersalin. Dan diwajibkan juga mandi hadas sekali lagi setelah kering darah nifas.

Tapi ade juga pendapat seperti di bawah:-

Tiada dalil mengenai mandi wiladah. Menurut fatwa Indonesia wiladah ialah wanita bersalin tanpa nifas dan Nifas ialah darah yg keluar sesudah kosongnya rahim wanita bersalin. Mandi disebabkan illat bersalin ini adalah satu pendapat yg masyhur dalam Syafi'iyah, antaranya dalam Kitab-kitab popular mereka yg berikut: Fathul Mu'ien, Kifayatul Akhyar dan alGhoyah wa taqreeb. Ini dinamakan mandi wajib kerana bersalin kemudian kena pula mandi kerana tamatnya Nifas (40 hari). Tidaklah kita berminat utk memanjangkan kenapa mereka berpendapat demikian. Hadith S.A.W hanya menyebut mandi sekali sahaja selepas keringnya darah nifas. Mengenai mandi dua kali (mandi nifas dan mandi wiladah) datang dari fatwa mufti brunei. Tiada dalil disertakan mengapa perlunya mandi 2 kali(dlm Irysad Hukum Edisi tahun 2000). Tetapi mandi yang asah di sisi Jumhur (majoriti) ulama ialah mandi Nifas sahaja. Jika bersalin tanpa darah atau bersalin secara Caesar tanpa ada darah, maka di sisi Hanbaliah dan fatwa2 semasa spt Lajnah Daimah KSA tidak wajib mandi sebab illat mandi ialah adanya Nifas (bila kering nifas, barulah mandi) Tujuan mandi adalah utk membersihkan diri dan membolehkan kita bersolat. Selepas mandi nifas, boleh bersolat spt yg disebut dlm hadith. Jadi, apa keperluan mandi wiladah? Tafsiran mandi wiladah dan nifas ini adalah khilaf pada tafsiran illat (sebab) mandi bagi wanita: samada kerana bersalin atau kerana darah Nifas.

So fikir la sendiri nak buat ke tak buat...tapi aku buat sebab tak memudaratkan dan rasenye tak terpesong kot dari akidah...itu pendapat aku la...memang mandi tu satu perkara yang baik ..membersih diri ..lagi-lagi lepas bersalin kan...dengan bau darah...badan lesu...alangkan balik kerja pun kite mandi ade niat..istijak dan sebagainye...ini kan pulak selepas bersalin...so aku mandi je ikut cam ne yang kene buat tu....

Monday, February 16, 2009



15 Feb 2009, 6.00 ptg...gi tengok GENG (Upin & ipin)....pepagi lagi Irhas, Nina dan Asha dah excited gile nak tengok....yang paling teruje ...IRHAS la...Mak kak siap beli baju Geng lagi....belum sempat kering lagi dia dah nak pakai...dalam panggung memang terlopong...babah yang tak pernah gi tengok wayang kat Alamanda pun terjebak same...anyway best jua cite tu...antara dialog yang anak-anak aku sebut-sebut sejak seminggu ni ialah..."mate dia merah saga...gigi dia tajam" ..dengan muka-muka IRHAs meniru gaye Upin & ipin...mak kak janji nak beli DVD..hope dia tak lupe janji dia...mase depan panggung aku saje tak bawe dia org tengok barang-barang Upin & ipin kalau tidak ..pasti dia orang nak....Tq kat mak kak sebab belanje tengok wayang...okey la tu...aku dah belanje makan....



PGL The Musical

12.Feb 2009-8.30 mlm Istana Budaya.......Hati berbunga riang, buat ke dua kalinye pergi tengok Putri Gunung Ledang The Musical, best gila…memang puas hati… tahniah pada Tiara and the team, memang tabik spring kat team dia orang……penuh satu Istana Budaya, bangga juga ade artis Malaysia yang creative dan berani cam tiara….
Posing sebelum mula .....duduk barisan ke dua depan...okey la...dulu duduk VIP box..kali ke dua ni tak pe ...janji depan...

Jatuh cinta kali kedua kepada Tuah Mat Salleh ni…suara dia memang meremang bulu rome…pastu handsome habis..minta-minta anak dalam perut kenan muka dia…he..he..


Tiara...tahniah...tapi badan memang dah macam mak orang, patut benar la ini PGL terakhir Tiara...tp penghayatan memang tabik kat Tiara...


Masa ni semua dalam dewan berdiri...memang puas hati...


PGL kali ni..lebih focus kepada Stephen Rahman nye suara dalam segmen ke dua …dan tarian persilatan stephen pun diperbanyakkan…memang menghiburkan…



Gusti Putri the 2nd....he..he..(nasib baik tak nampak perut)


Bersama poster Tuah...sori le ya Tuah..aku dah ade HANG TUAH kat sebelah dan dalam perut tu...he..he


Cuma yang sebelah tu je tak de Hang Tuah lagi ...HANG UPIN kat rumah tu ade la...

Wednesday, February 11, 2009

HAPPY BIRTHDAY TO YOU

Birthday girl tengah tiup lilin untuk hari jadi yang ke 44 tahun. i doakan u di murah rezeki dan panjang umur...
Macam ni la kalau mesyuarat Bhg atau party hari jadi..semuanye bermurah hati bawa makanan sampaikan berlebih-lebih...anyway BPT memang pemurah semuanye...(Yang tudung merah hari ni buat air sedah sangat....)

Puan Lin (Birthday Girl) dan Puan As ...mari makan-makan..jangan tak makan...



Tuesday, February 10, 2009

Keluhan Hati...

Minggu ni dah 33 minggu....di akhir-akhir ni memang tak larat dah...kalau boleh nak cepat-cepat ...tapi...tak boleh lagi ..kalau boleh biar cukup bulan...sebab banyak nye la kerja nak siapkan...alangkah bagusnye dapat MC...kalau aku gi klinik...CONFIRM...dapat Mc..tapi ape kan daye...kerja banyak...TOLONGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG...siape nak buat kerja aku ni...minta tolong sambung dan fikirkan....malas nak fikir...sebab bab nak fikir cam ne nak buat ni yang banyak sangat orang tak nak buat...bila benda dah siap baru la...ramai yang nak comment ..cam dia yang pandai buat......
Tapi.....Mac akan aku tunggu dalam debar...kalau baby dah keluar sok...yang aku tahu aku dapat MC dua bulan....sekarang ni tak pe la...aku beralah sakit-sakit badan dan sakit-sakit hati datang juga la aku siapkan kerja-kerja yang melambak ni...hope..doakan aku senang sikit besalin atas pengorbanan aku ni...amin.

Friday, February 6, 2009

Lagu untuk anak-anak

video

Dapat email dari hot mum PJC, so untuk mama diluar sana kalau nak membebel ....buat lagu...sure anak-anak tak bingit telinga....buat cam mama dalam video clip ni...key

Wednesday, February 4, 2009

Lightning Mc-Queen











Lightning Mc- Queen – hero IRHAS…..dia memang suka la sangat ngan aksi kerete ni…dua minggu lepas, dia menangis nak beli baju car….so sejak minggu lepas satu minggu 5 kali dia pakai baju tu…aku bukan ape…baju tu cam panas je sebab tu aku malas nak bagi dia pakai…ahad lepas aku begaduh ngan Irhas…aku nak bawa di pergi weeding kat Kelab tasik…kite org semua dah melaram sakan…sebab weeding kat kelab kan kene la cun-cun sikit…yang dia menangis nak pakai baju tu gak…boring betul….

Dan pagi ni pun same…memula..”adik nak seluar panjang tak nak seluar pendek”...”seluar ni panjang juga” jawab aku…”tak nak!....seluar panjang maknenye seluar jean biru…nak macam babah…okey aku ikutkan saje…aku ambil t-shirt ade gambar lori…’dalam hati..dia lupa kut pasal baju car dia ni”…cantik anak ibu..hencem cam babah”..puji aku….”adik turun dulu sarapan ya, ibu nak mandi”…
Keluar bilik air..’ibu adik nak pakai baju car ya”…dengan senyum-senyum dia dah ambil baju car dia dalam bakul baju baru lipat kat bawah…”tak panas ke”…tanye aku, “ tak la…kalau panas adik balik lah!!” …jawab irhas..aku yang malas nak gaduh-gaduh ngan dia turut kan saje……
Selain baju..Irhas juga dah hafal dah dialog dalam filem Car tu…kat mane kerete tu berderum…lagu filem tu…video clip…dan sebagainye..
Ape-ape la Irhas…buat penat je ibu beli baju, kasut lain jename mahal-mahal, yang tu juga adik suka pakai..ape-ape pun aku rase anak aku ni dah besar..dah pandai memilih….