To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Wednesday, March 13, 2013

Rindu pada Nina

anak ibu..rindunya, tahun ni Nina dah masuk Asrama..MRSM..jauh nun ke Baling....terasa jauh..sunyi..sepi..dan rindu..antara perngorbanan yang perlu dibuat..setiap perkara perlu pengorbanan ...ibu hanya berdoa..Nina berjaya mengejar cita-cita yang tinggi..cuma kaki mesti kene pijak ke bumi, selalu mendongak..tapi sentiasa tengok ke bumi..ingat pesan ibu, sayangi adik-adik....
emm ibu rindu sangat..babah pun same..babah sedih sebab Nina jarang telefon, tapi kami simpan sedih kami dalam hati..dan berdoa anak ibu baik-baik jer di sana, belajar rajin-rajin..sentiasa ade ibu dan babah serta adik-adik dalam hati Nina..Love u sayang...huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa RINDU..

Saturday, July 14, 2012

Emmm

Lamanye tak menulis...berhabuk..sunyi....apa tah dah jadi dengan blog ni...akak sibuk..tapi org lain pun sibuk kan...akak penat...tapi orang lain pun penat gak...yang pasti floria dah habis...cuma akak nak siapkan payment dan fokus dengan anak-anak pas ni...nina nak periksa..so akak perlu fokus pada dia sekarang...doa akak dia berjaya...

Monday, February 20, 2012

Jangan bunuh abang...

Abang:- Emmm sakit..sakit..sakit..(dengan suara yang kuat dan menjerit)

Ibu:- Abang!! Sikit jer la..ibu lum jer cuit..abang dah jerit…cam ne ibu nak potong…

Abang:- Ibu buat sakit…kan kaki abang sakit..jangan la ..tajam..sakit laaaaaaaaaaaaaa….

Ibu:- Bukan sakit sangat..abang tahan la..ibu lum usik abang dah jerit…

Abang:- hahahahaha..suruh tahan..sakit la tu…

Ibu:- Ala bukan sakit sangat…tak kan tu pun sakit…ibu jari kanan yang sakit..ibu nak potong kaki kiri la..sakit apanye!!

Abang:- Sakit la..sakit tahu tak?..ibu buat sakit…

Ibu:- emm lantak la abang…malas ibu nak layan….geram la ibu ngan abang ni…LANTAKKKK!!

Ibu:- Tido..jangan banyak songel..kalau sakit jangan mengadu ngan ibu…(ibu terus tutup lampu)..

20 minit berlalu, ibu naik atas…tengok abang dah terlelap..kaki yang sakit atas bantal…Ibu ambil kesempatan potong kuku abang yang dah hitam…pastu ibu potong sekali kuku ibu jari dia yang sompek sedikit yang dia cakap sakit sangat tu…ibu potong sambil tersenyum..abang-abang nak potong kuku pun cam nak kene bunuh…geram ibu…

Pagi…sambil pakai baju sekolah…

Abang:- ibu nape kuku abang dah tak sakit??

Ibu:- ibu dah potong..mati ke kene potong kuku…

Abang senyum dah pegang pipi ibu, sambil ibu pakaikan dia seluar…abang sayang ibu….

PIPI BAK PAUH DI LAYANG

Hari ni aqak nak share petua akak..walaupun aqak nye pipi tak la cam pauh di layang..cam tomato jer kut(wakakah..aqak ko memang perasan)...tapi bab-bab nak melicinkan pipi memang aqak banyak pengalaman..sebut jer ahh product di pasaran dari yang mahal sampai la yang cap ayam..semua aqak dah cuba...SUMPAH tak bohong....tapi aqak rasa petua orang dulu-dulu memang mujarap..sebab tu la kalau u all baca buku atau pantun lama..banyak memperkatakan kecantikan gadis-gadis melayu..kan..kan...

So lepas, FLORIA hari tu..aqak memang tengah mengubati kulit aqak yang dimakan matahari ni..dalam erti kata lain, tumbuh geragat..tak dah macam pauh di layang...cam kelapa parut ade la gamaknya...dan duit aqak pun dah beribu-ribu dah abis..sedey beb..

so aqak dah putus asa..aqak pun buka la buku petua dan ingat petua-petua mak aqak dedulu...

resepinya:-

  • Ambil segengam bedak sejuk,
  • sedikit lendir lidah buaya,
  • sebiji putih telur
  • air rebusan ibu kunyit

Pastu gaul semua bahan-bahan hingga sebati, dan sapukan pada wajah selepas solat atau sebelah malam hari..biar selama 30 minit. Setelah tu, cuci ngan air suam. lakukan dengan kerap..hasilnya wajah akan gebu dan licin.

sejak aqak cuba petua ni....suami aqak selalu jer terkezutt berok...melatah tengah-tengah malam tengok muka aqak yang cam hantu kak limah...tapi bila tengok muka aqak berseri-seri dia sengeh-sengeh jer...nasihat aqak..bila pakai ramuan ni cuci dulu la sebelum tido......ape-ape selamat mencuba ya.......mesti berpuas hati...selamat mencuba ya... Aqak nak pipi cam gini..tapi versi melayu..ahhakks

Monday, February 13, 2012

EMMMM.....+++++++++++++ POSITIVE

Penah-penah-penah tak??..rasa cam tak gembira...bila nak buat sesuatu tu ada perasaan terbuku..penah-penah-penah tak??....saya tak suka perasaan tu...bila nak buang tapi perasaan tu masih terbuku...nak di lepas..tapi tak tahu cam ne??...saya tanya kawan baik saya...dia cakap sebab tak iklas...emmm betul ke??mungkin betul!!...atau sebab serabut sangat...atau perasaan tak puas hati....

Tapi saya cuba untuk positive...tak nak fikir sangat...saya tanya dia lagi...dia cakap cuba berzikir...berzikir banyak-banyak...pagi ni saya forward something pada kawan-kawan...dan ada yang reply "I LOVE U AIDA"...itu buat saya tersenyum balik....dan saya berazam..sepanjang hari ni..tak nak dengar lagu-lagu yang merosakkan jiwa dan hati...so dari pagi tadi saya dengar benda-benda dan zikir-zikir dan yassin..dengan harapan apa yang terbuku dalam hati ni cair dan mengalir keluar dari hati saya...

Anyway..kepada kawan-kawan yang sentiasa mendoakan saya...saya ucapkan terima kasih..dan kawan-kawan yang tak jemu-jemu menasihatkan saya..walaupun kenkadang saya susah nak terima..maafkan saya..saya berterima kasih sangat-sangat...sayang u oll....love..love..love....

Thursday, February 2, 2012

JANGAN SERABOT!!!!

lama-lama nye tak up-date..hari ni banyak kerja sangat..tapi sebab dalam hati ade batu...so buka blog, harap ia boleh mencairkan batu dalam hati ni...emmm

selalunya bila akkak sibuk, serabut dan banyak kerja atau ditimpa masalah...akkak akan mencantikkan diri, pakai wangi-wangi, make-up, dan senyum-senyum....dan bertindak biasa-biasa....ini salah satu motivasi akkak untuk control diri agar keserabutan akkak tidak terpancar dimuka. kalau u all tengok akkak cam tak semenggah jer..itu maknanya akkak bangun terlambat..atau tahap kemalasan melampau..atau dah 6-7 kali salin baju tapi baju tak muat..n berat badan dah naik yang buatkan akkak tak keruan!!..

Kat pejabat ni ..baru-baru ni akkak ade la problem sikit dengan seorang mamat ni.....akkak tak tahu la nak cakap...siapakah yang bersalah??...dia bercerita dengan tidak rasa bersalah pada akkak.."no..no i tak beritahu Tan Sri hal ni..dia yang notice i have something to tell....i have avoided to tell him the true...but he insisted me...."" akkak pun tanya la cam ne lak tu?...pastu dia pun cakap.." no..i ade kelemahan..when i serabut..my hair will standing n serabut..that why he can notice..i have problem"...hahhhhhhhhh..what?????...


(Mesti rambut dia cam mereka berdua ni...tapi menang juara lagu tu!!!!)


tu la kawan-kawan ...moral of the story..kalau serabut jangan la zahirkan keserabutan anda.....bayangkan kalau anda ala-ala diva jer selalu...tapi bila serabut tetiba..jadi hantu KAK LIMAH...apa kessss...
(TAKUT!!!!)

yang pasti akkak kalau serabut...still maintain DIVA..n KEBABOOOOO>>>haha ko MAMMMPU..atau..bak kata kak senduk...KO ADA!!!!