To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Wednesday, December 31, 2008

Gambar cuti lagi

Pegi Zoo taiping, kepenatan kite orang naik tram je....


Aksi dalam kolam

Nina ngan burung kakak Tua, kene bayar RM 1 nak ambil gambar



TTengah tunggu animal show

Wednesday, December 24, 2008

PENAT

hai...baru balik dari retreat di Melaka, okey la, alhamdullillah dah siap SKT 2008 dan 2009. Tiga hari tinggalkan anak-anak. Aku sampai zohor ade sejam lagi...mandi dan sembahyang buat syujud syukur sebab anak-anak aku selamat di rumah...memang hilang penat berkrusus sebab disambut oleh budak-budak tu dengan mate yang bercahaya....bila di orang cakap""adik lindu la kat ibu".....dan macam-macam lagi soalan....mase lepas mandi adik kejap turun naik ...ajak tengok TV la...kejap naik..ajak minum petang la...kejap naik tanye aku dah siap solat ke belum...dah siap pakai baju ke...macam-macam ...ini menunjuk kan dia excited sangat yang ibu dia dah balik.
Cuma krusus di Melaka aku tak sempat nak jalan-jalan, so nak beli barang untuk dia orang puan tak sempat...dan aku tompang kawan...so tak dapat la nak singgah...tu yang sesal sikit...aku hanye bawa balik BELACAN dari Melaka...tak pe aku janji dengan dia orang nak ajak makan KFC nanti...(maaf kan ibu ya Dik tak beli atromen adik).

Thursday, December 18, 2008

Bercuti











Pergi bercuti kat bukit merah, best juga...kak Nor sekeluarga pun ikut...sesekali gi bercuti beramai-ramai ni memang best.....terutamanye Irhas memang happy habis...terutama bila ade kak ya and abg ayoi dia...Banyak juga aktiviti yang dapat di buat kat sana...okey gak la....Walaupun badan penat tapi bila tengo anak-anak happy hilang rase penat....

Next time boleh pergi ramai-ramai lagi sebab dah jumpa geng yang kerja kat sana...boleh dapat discount....

Anyway tertunai juga janji aku pada anak-anak nak bawa bercuti cuti sekolah ni...

Wednesday, December 3, 2008

Habit

Sejak isnin lalu Nina join 'learning english with fun' kat office. So maknenya dah tiga hari dia ikut aku ke office, breakfast dan aku hantar dia ke class. Dalam kerete mase on the way to office aku berpeluang berborak dan tanye dia macam-macam soalan...dari parking area aku berkesempatan bergandingan tangan menuju ke office....lepas breakfast aku hantar dia ke dewan sebelum urusetia sampai baru aku balik office.....
Dikesempatan ini aku dapat melihat dan kenal lebih dekat dengan anak aku ni....sebab selalunye babah dia yang hantar dia ke sekolah, balik dia jalan kaki dan aku tak de banyak peluang untuk bersama dia seorang, selalunya mesti berkeluarga dan nak cakap dari hati-ke hati tu tak berpeluang. So peluang ni aku ambil untuk aku nasihat dan tegur dia apa yang baik dan juga mendapat pandangan dia tentang aku, babah dan adik-adik dia.
So far dia positif, satu lagi aku ade tegur habit dia, satu yang aku suruh dia betulkan cara jalan dia yang menyenget, maksudnya tapak kaki ke dalam sedikit....dulu aku ingat lagi emak tegur aku sebab jalan macam tu...so emak ajar aku jalan atas bibir longkang so secara automatik kaki jadi lurus...emak juga pesan bila nampak garisan lurus, contohnya road marking, tile line...cuba jalan atas garisan tu...so kaki tak sengit...emak juga pesan jangan bongkok bila jalan...so cam tu gak aku ajar Nina dua tiga hari ni...memula dia macam tak nak dengar....tapi aku cakap jangan sampai ibu suruh nina jalan sambil ade buku atas kepala...dia ketawa..........
Satu lagi aku perasan dia ade habit babah dia...bila aku teman dia di dewan sambil dia buat latihan di dalam majalah asuh ...setiap kali dia selak dua tiga helai muka surat dia akan gosok hidung dia beberapa kali....sebijik macam babah dia...aku tanye dia kenepa gosok kenape tak tarik je hidung tu...kalau gosok nanti mungkin lame mungkin kemik la hidung tu...kalau tarik mungkin lame- mungkin mancung la hidung tu.......dia jawab gatal...kalau tarik tak best...tapi aku perasan semua anak aku ade habit ni sebab hidung dia orang memang ikut hidung babah dia...hehehe.......
Bagi aku habit boleh dibuang...cuma kite kene ajar anak-anak mane habit yang boleh di terima dan mane yang tak boleh di terima.....sebab itu aku rase mase di peringkat membesar ni kite mesti dekat dengan anak-anak agar sempat nak ajar...jangan bila dah terbiasa dan nak undur balik dah susah.........antara perkara yang aku tekankan kepada anak-anak:-
  • makan tutup mulut...nanti tak berbunyi...kalau buka nanti boleh kawan ngan monyet!
  • bangun mesti awal...sebelum kul 7.00 pagi kene awal walaupun hari cuti...so far anak aku memang awal bangun pagi....aku latih walaupun dia orang tidur lena, pagi aku akan kejut juga sampai bangun, dan sekarang anak-anak aku alhamdulillah tak yah nak kejut panggil name je dah bangun....
  • gosok gigi sebelum tidur........biasa la ni kan.
  • selalu cium anak-anak dan anak-anak biasakan cium kite...jadi dia tak malu dan bila dia buat silap dia akan datang juga untuk cium kite, sebab benda ni dah jadi rutin.
  • kemas sebelum keluar rumah, atau sebelum menyusu...secara tak langsung dia akan disiplin tak semak-semak.
  • jangan gigit kuku....ini habit anak aku asha...so far dia dah tinggalkan habit ni..sebab aku akan ketuk atau jentik jari dia.