To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Wednesday, December 31, 2008

Gambar cuti lagi

Pegi Zoo taiping, kepenatan kite orang naik tram je....


Aksi dalam kolam

Nina ngan burung kakak Tua, kene bayar RM 1 nak ambil gambar



TTengah tunggu animal show

Wednesday, December 24, 2008

PENAT

hai...baru balik dari retreat di Melaka, okey la, alhamdullillah dah siap SKT 2008 dan 2009. Tiga hari tinggalkan anak-anak. Aku sampai zohor ade sejam lagi...mandi dan sembahyang buat syujud syukur sebab anak-anak aku selamat di rumah...memang hilang penat berkrusus sebab disambut oleh budak-budak tu dengan mate yang bercahaya....bila di orang cakap""adik lindu la kat ibu".....dan macam-macam lagi soalan....mase lepas mandi adik kejap turun naik ...ajak tengok TV la...kejap naik..ajak minum petang la...kejap naik tanye aku dah siap solat ke belum...dah siap pakai baju ke...macam-macam ...ini menunjuk kan dia excited sangat yang ibu dia dah balik.
Cuma krusus di Melaka aku tak sempat nak jalan-jalan, so nak beli barang untuk dia orang puan tak sempat...dan aku tompang kawan...so tak dapat la nak singgah...tu yang sesal sikit...aku hanye bawa balik BELACAN dari Melaka...tak pe aku janji dengan dia orang nak ajak makan KFC nanti...(maaf kan ibu ya Dik tak beli atromen adik).

Thursday, December 18, 2008

Bercuti











Pergi bercuti kat bukit merah, best juga...kak Nor sekeluarga pun ikut...sesekali gi bercuti beramai-ramai ni memang best.....terutamanye Irhas memang happy habis...terutama bila ade kak ya and abg ayoi dia...Banyak juga aktiviti yang dapat di buat kat sana...okey gak la....Walaupun badan penat tapi bila tengo anak-anak happy hilang rase penat....

Next time boleh pergi ramai-ramai lagi sebab dah jumpa geng yang kerja kat sana...boleh dapat discount....

Anyway tertunai juga janji aku pada anak-anak nak bawa bercuti cuti sekolah ni...

Wednesday, December 3, 2008

Habit

Sejak isnin lalu Nina join 'learning english with fun' kat office. So maknenya dah tiga hari dia ikut aku ke office, breakfast dan aku hantar dia ke class. Dalam kerete mase on the way to office aku berpeluang berborak dan tanye dia macam-macam soalan...dari parking area aku berkesempatan bergandingan tangan menuju ke office....lepas breakfast aku hantar dia ke dewan sebelum urusetia sampai baru aku balik office.....
Dikesempatan ini aku dapat melihat dan kenal lebih dekat dengan anak aku ni....sebab selalunye babah dia yang hantar dia ke sekolah, balik dia jalan kaki dan aku tak de banyak peluang untuk bersama dia seorang, selalunya mesti berkeluarga dan nak cakap dari hati-ke hati tu tak berpeluang. So peluang ni aku ambil untuk aku nasihat dan tegur dia apa yang baik dan juga mendapat pandangan dia tentang aku, babah dan adik-adik dia.
So far dia positif, satu lagi aku ade tegur habit dia, satu yang aku suruh dia betulkan cara jalan dia yang menyenget, maksudnya tapak kaki ke dalam sedikit....dulu aku ingat lagi emak tegur aku sebab jalan macam tu...so emak ajar aku jalan atas bibir longkang so secara automatik kaki jadi lurus...emak juga pesan bila nampak garisan lurus, contohnya road marking, tile line...cuba jalan atas garisan tu...so kaki tak sengit...emak juga pesan jangan bongkok bila jalan...so cam tu gak aku ajar Nina dua tiga hari ni...memula dia macam tak nak dengar....tapi aku cakap jangan sampai ibu suruh nina jalan sambil ade buku atas kepala...dia ketawa..........
Satu lagi aku perasan dia ade habit babah dia...bila aku teman dia di dewan sambil dia buat latihan di dalam majalah asuh ...setiap kali dia selak dua tiga helai muka surat dia akan gosok hidung dia beberapa kali....sebijik macam babah dia...aku tanye dia kenepa gosok kenape tak tarik je hidung tu...kalau gosok nanti mungkin lame mungkin kemik la hidung tu...kalau tarik mungkin lame- mungkin mancung la hidung tu.......dia jawab gatal...kalau tarik tak best...tapi aku perasan semua anak aku ade habit ni sebab hidung dia orang memang ikut hidung babah dia...hehehe.......
Bagi aku habit boleh dibuang...cuma kite kene ajar anak-anak mane habit yang boleh di terima dan mane yang tak boleh di terima.....sebab itu aku rase mase di peringkat membesar ni kite mesti dekat dengan anak-anak agar sempat nak ajar...jangan bila dah terbiasa dan nak undur balik dah susah.........antara perkara yang aku tekankan kepada anak-anak:-
  • makan tutup mulut...nanti tak berbunyi...kalau buka nanti boleh kawan ngan monyet!
  • bangun mesti awal...sebelum kul 7.00 pagi kene awal walaupun hari cuti...so far anak aku memang awal bangun pagi....aku latih walaupun dia orang tidur lena, pagi aku akan kejut juga sampai bangun, dan sekarang anak-anak aku alhamdulillah tak yah nak kejut panggil name je dah bangun....
  • gosok gigi sebelum tidur........biasa la ni kan.
  • selalu cium anak-anak dan anak-anak biasakan cium kite...jadi dia tak malu dan bila dia buat silap dia akan datang juga untuk cium kite, sebab benda ni dah jadi rutin.
  • kemas sebelum keluar rumah, atau sebelum menyusu...secara tak langsung dia akan disiplin tak semak-semak.
  • jangan gigit kuku....ini habit anak aku asha...so far dia dah tinggalkan habit ni..sebab aku akan ketuk atau jentik jari dia.

Friday, November 14, 2008

Hari Penyampaian hadiah

Hari ni hari penyampaian hadiah Nina...alhamdulillah dapat juga naik pentas anak sulung aku ni..walaupun tak macam tahun lepas dapat pelajar cemerlang...tapi aku bersyukur dengan pencapaiannya tahun ni....
Untuk Nina ibu doakan anak ibu berjaya dalam hidup dan sentiasa cemerlang dalam pelajaran, sentiasa berusaha meningkatkan diri, positif dan kuat......jangan cepat mengalah dan lalai....luv u

Wednesday, November 5, 2008

Lagi gambar raye

Mak kak dan aku tengah buat iklan colgate
Anak dare aku yang pandai sekali bergaye dan memusnahkan alat make-up aku....


ni anak dare aku yang pemalu sikit tak kisah pun nak solek-solek


Mak mertua bersama anak kesayangannye...(bang mate cam baru nangis je....)

Ya, Mak kak, Kak nor, aku, kak ani, kak teh, Irhas, asha dan nina.

Bang Teh, uncle, babah, irhas, cik jah, shahid, ayoi dan ijie...

Gambar raye







Raye tahun ni tema oren...tah cam ne langsir kak ani yang baru beli tu oren lak...tapi tak pe nasib baik lebih glamour dari orang lain ...di maafkan la...tahun ni raye tershadu sikit....habis make-up aku sememeh...orang kate lagi lame kite di alam rumah tangga ni lagi banyak yang perlu kite minta dan maafkan bukan sahaja kat hubby...tapi kat keluarga yang lain...kecil-kecil hati ni biasala kan...nak buat cam ne..name pun hidup...mungkin hari ni aku yang buat silap dan perlu dimaafkan...sok lusa dia orang pulak...ngan anak-anak pun same..kekadang bila dah menjerit dan terpukul budak-budak tu baru la ade kesal kat hati ni....anyway raye ni okey...dan happy ...makan pun dah terlebih sebab mentah-muntah dah tak de...so nak makan je...mak kak pun same...lepas raye dia gaduh gemuk...aku tak pe berbadan dua..tahun ni ingat nakgi tangkap gambar keluarga kat kedai tapi..hubby kate tahun depan la...sebab kota dah cukup kan...baby dalam perut dah keluar so semua ade insyaallah..nanti kalau tahun ni ambil gambar nanti dia tanye la mane gambar dia kan...

Tuesday, October 7, 2008

Dah mula kerja hari ni.......huuu...huuu

Hai...hari ni dah mula kerja...boring gile...gear tak release lagi la...memang tak de semangat nak kerja...tadi gi Warisan ingat nak pekene bihun sup tapi tak siap lagi lak...cam ne tu????.....raye tahun ni cam biasa la...meriah gak yang paling happy Irhas la...sebab semua org melayan dia...main bunga api ...sebelum balik hari tu abang beli bunga api.....nak beli bunga api macam nak beli ganja...kelakar pun ade......puas la irhas main bunga api...abang kate setahun sekali ibu jangan nak kedekut sangat.....(bukan kedekut nak beli, beli sikit-sikit je la kan)....tapi bila tengok bebudak tu happy sangat tak rase lak rugi beli bunga api tu....
Malam mantai, buat rendang arwah emak dan masak sambal daging, so penat sikit la tahun ni memasak...sebab kat kualo pilah tu kak ani masak rendang kering...so aku nak pekenal la rendang arwah emak...tahun lepas pun ade buat tapi masak kat Putrajaya senang sikit...bila masak kat kualo pilah tu, renyah la sikit...nasib baik aku bawa maid aku yang cun tu...(he..he siapa lagikan...Mak kak la....nasib baik la dia tolong, kalau tidak tak kuasa nak tunjuk rajin....
Gambar raye belum download, nanti la...sok-sok kite upload kat dalam blog ni ya...minggu depan nina exam.....ibu doakan nina berjaya kekalkan prestasi...insyallah....

Thursday, September 25, 2008

MOOD RAYE

La...esok dah Jumaat pastu cuti ...yeeeeeeeeeeeeeh dah nak raye....tapi rase tak macam nak raye...tak rase pun kan? mane tak hari ni pagi petang ade meeting sok pun ade gak...heyyyyyyyy orang nak raye la...jangan la sibuk-sibuk nak set meeting lak...tapi siapa yang called ...aku gak kan...tu la pasal..................
Semalam tak jadi teman abang gi berbuka la...abang dah petang baru bagi tahu tak dapat bawa bebudak tu....cian irhas dah joget-joget nak gi....tapi apekan daye ku ...masjidtu penuh sangat dan khemah anak yatim tu memang macam biasa la tak dapat muat jemaah lain nya... dengan aku yang tengah loye-loye ni babah tak bagi pegi la jawab nye.......anyway semalam beli lauk kat luar je...coz mak teh tak masak la...sebab plan nak keluar kan!!!!......babah rase besalah sangat..so malam ni berbuka kat Johny alamanda...tadi aku dah tempah insyaallah petang di bayar hutang kat bebudak tu....
Tapi dulu aku mase kat chemomoi dulu tak pernah pun berbuka kat luar......susah la katekan....ape yang ade la...janji dapat berbuka....dulu kalau tak puasa emak suruh duduk kat serambi...sampai orang habis makan baru leh makan...tupun siap kene kemas sekali sebab last makan...last year anak aku asha tak puasa...aku hanye tak bagi dia makan bersama dan suruh duduk depan TV...dia nangis macam kene rotan n menjerit cakap aku tak sayang dia....dengan berat hati aku bagi juga la dia makan....tapi ok gak cara aku tu...tahun lepas dia cuti sehari je...tahun ni belum cuti puasa lagi...insyaallah penuh..........okey la tu kan...dia pun baru enam tahun. Memang lain emak dulu n emak sekarang............
dah 12.30...karang nak tido je kat surau....malas nye nak jalan...baju raye tak siap lagi la......tahun ni tema oren..bestnye........auhhhhhhhhhhhhhhhhh ngantuk...chow!!!!

Wednesday, September 24, 2008

25 Ramadhan 2008

Lamanye tak up-date blog ni...dan dah lupa sebenarnya akan keujudannya..mane tak sibuk tahap gaban...projek nak buat in-house tapi staff yang dipohon tak dapat-dapat lagi so kene la buat sendiri kan.....(OHH BOS TAK KESIAN KAT AKU KE.......AKU BERBADAN DUA)
ha nak cite sikit sekarang ni dah 15 minggu aku pregnant anak ke empat...alhamdulillah plan sebagaimana yang dirancang...b4 35 kota kene cukup...hehe..bak kate org pas ni nak tutup kedai......jaga badan...mengandung kali nye memang tak larat....sebab tu kakak kat ofc ni cakap kalau nak anak biar la muda-muda jangan lebih 35thn...aku tak dapat bayangkan emak mentua aku lahir kan hubby dulu umur 45..pastu kene gi bendang pulak tu..aku duduk kat ofc ni pun balik macam dah kene tembak....pastu ade satu lagi penyakit mengandung kali ni...kekadang tak boleh nak bau.....macam tak suka je bau hubby...cian kat dia nak dekat-dekat pun tak bolehkan!!!!...tapikan bau anak aku (irhas si debot) tu aku sukala sangat. Tapi tak leh ikutkan sangat perasaan mase ngandung ni.....
Dah pukul 4.30 kene solat dulu kut...hari ni ade majlis berbuka kat rumah anak yatim kat puchung...nak bawa anak-anak sekali biar dia org insaf sikit...abang derma sikit buat bersama persatuan dia...Ok la buat amal jariah mase puasa ni....moga-moga murah rezeki......

Thursday, July 10, 2008

7 Rejab

Assalmualaikum.....rejab datang lagi...antara bulan-bulan mulia, banyakkan amalan...setiap hari doa ku pohon untuk aku jadi insan yang lebih baik dari semalam...doa untuk suami ku...doa untuk anak-anak ku....doa untuk arwah ibu bapa ku.....doa untuk keluargaku....doa untuk sahabat ku....dan doa untuk jiran-jiran....bermula rejab tahun ini, setiap pagi bacaan yassin akan ku bacakan untuk kesejahteran hidup dan untuk arwah emak dan abah...moga keberkatan mengiringi kehidupan ku.....

Mungkin ada rahmatnya FLORIA dibatalkan tahun ku...walaupun usaha yang ditaburkan terhenti bergitu sahaja...tapi aku rasa pengalaman melaksanakannya memberi aku seribu makna dalam kematangan di dalam kerjaya. Sebenarnya aku bangga....bangga dengan diri aku sendiri...sememangnya di mana ada usaha ...insyaallah allah permudahkan. semalam Present LAMAn di jawatankuasa Sebutharga allhamdulillah semuanya mengikut perancangan. dan hari ini ber'silat' la aku di sana.

Semoga tahun ini rezekiku lebih murah dengan keiklasan aku berkerja...walaupun aku tahu banyak agenda kat office ni tapi aku kene kuatkan hati.......rezeki tuhan yang bagi....kalau kite iklas, insyaallah semuanya berjalan lancar.

Thursday, May 22, 2008

Antara hari-hari yang membahgiakan....


Assalamualaikum.....

Semalam, Nina wakil sekolah untuk ICT Expo di PWTC, sampai dirumah terus ajak naik ke bilik...ibu tutup mata....dia pimpin tangan aku ke bilik dan.....sharahhhhhhh... sebuah beg lap-top yang saiznye lebih besar dari belakang anak sulung aku tu, buku-buku dan macam-macam hadiah di dalam nya...Nina menang tempat pertama di dalam game dan ujian yang dianjurkan. Alhamdullillah syukur.....Ibu doakan Nina akan terus bejaya bukan sahaja di dalam pelajaran tertapi didalam hidup ini. Amin........

Hari ini 22 Mei 2008, Ulang tahun pekahwinan ku yang ke 9, untuk abang selamat hari Ulang Tahun Perkahwinan. Semoga kebahgiaan ini berkekalan hingga ke akhir hayat. Masih segar lagi lafaz akad selepas tangan mu di gongcang oleh imam Kg Kelubi, sejurus itu lafaz takliq dibacakan dengan linangan air mata semua yang hadir mengalirkan air mata kegembiraan dan sedih yang bercampurbaur maklum emak dan abah dah takde untuk menyaksikan peristiwa bersejarah itu. Allhamdulillah abang masih memegang janji apa yang dilafazkan, tidak sekali mengenkarinya.

Abang 9 tahun bersama, kebahgian ini tidak dapat diucapkan dengan kata-kata, dengan kehadiran 3 cahaya mata cukup menggambarkan berapa bahgianya aku........terima kasih abang....luv you....










Wednesday, May 14, 2008

Ujian dari -NYE

Lamanye tak menulis kat dalam blog ni...password google pun kene rujuk dalam dairy 2007. Anyway pekhabar hope semuanya sihat belaka...walaupun aku tahu tak de siapa yang nak bace blog aku ni....
Hari ni nak cerite sikit pasal kematian...bukan ape hari ni kawan baik aku, kematian isteri, umur 39 tahun...muda kan???...takut nye ...............korang perasan tak biasanya kalau kite terima berite kematian mesti berjangkit...baru-baru ni maktehnye abg ipar meninggal...pastu hari yang sama isteri arwah yang pertama pun meninggal semasa nak lawat arwah di Johor...siap masuk paper lagi.....biasanya berite tentang kematian akan kite dengar dikalangan orang-orang yang dekat dengan kite....aku tahu kebetulan dan ajal maut tu di tangan tuhan...........

Untuk kawan aku...mie...redha lah dengan ketentuan_Nye, semoga kau dapat mengharungi ujian dari -Nye, aku doakan semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang soleh...al'fathihah....amin