To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Monday, February 20, 2012

PIPI BAK PAUH DI LAYANG

Hari ni aqak nak share petua akak..walaupun aqak nye pipi tak la cam pauh di layang..cam tomato jer kut(wakakah..aqak ko memang perasan)...tapi bab-bab nak melicinkan pipi memang aqak banyak pengalaman..sebut jer ahh product di pasaran dari yang mahal sampai la yang cap ayam..semua aqak dah cuba...SUMPAH tak bohong....tapi aqak rasa petua orang dulu-dulu memang mujarap..sebab tu la kalau u all baca buku atau pantun lama..banyak memperkatakan kecantikan gadis-gadis melayu..kan..kan...

So lepas, FLORIA hari tu..aqak memang tengah mengubati kulit aqak yang dimakan matahari ni..dalam erti kata lain, tumbuh geragat..tak dah macam pauh di layang...cam kelapa parut ade la gamaknya...dan duit aqak pun dah beribu-ribu dah abis..sedey beb..

so aqak dah putus asa..aqak pun buka la buku petua dan ingat petua-petua mak aqak dedulu...

resepinya:-

  • Ambil segengam bedak sejuk,
  • sedikit lendir lidah buaya,
  • sebiji putih telur
  • air rebusan ibu kunyit

Pastu gaul semua bahan-bahan hingga sebati, dan sapukan pada wajah selepas solat atau sebelah malam hari..biar selama 30 minit. Setelah tu, cuci ngan air suam. lakukan dengan kerap..hasilnya wajah akan gebu dan licin.

sejak aqak cuba petua ni....suami aqak selalu jer terkezutt berok...melatah tengah-tengah malam tengok muka aqak yang cam hantu kak limah...tapi bila tengok muka aqak berseri-seri dia sengeh-sengeh jer...nasihat aqak..bila pakai ramuan ni cuci dulu la sebelum tido......ape-ape selamat mencuba ya.......mesti berpuas hati...selamat mencuba ya... Aqak nak pipi cam gini..tapi versi melayu..ahhakks

No comments: