To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Friday, December 2, 2011

TIP KURANG MAKAN MASA BERKRUSUS

Assalammualaikum....

Kenapa-kenapa ngek..bila dah tiba hujung-hujung tahun jer banyak sangat krusus....rasanya sepanjang bulan Nov ni dah 4 kali aku gi kursus...dan bila krusus tu kerjanya makan-makan-makan...so aku menternak lemak la kan bak kata cik epal...so kat sini nak bagi tips cam ne nak elak makan banyak masa berkrusus agar lemak-lemak dalam badan tu tak la bertambah-tambah:-

Jangan makan nasi bila makan buffet kat hotel tu....

Akkak tak kan makan nasi masa lunch or dinner (ohh leh caya ke..caye-caye akkak berhati waja)...jangan makan nasi..makan lauk jer..

Jangan tambah...
jangan ..jangan sesekali tambah...ambil sikit-sikit jer...pastu pilih-pilih jer makan yang nak ambil tu...

Jangan makan Carbohydrate...
maknanya jangan makan nasi..makan roti...makanan-makanan berat tu la...mulakan dengan makan sayur-sayuran, soup-soup...okey tak..masih boleh tahan...

Minum air bebanyak...
bila kat krusus tu atas meja kan dia orang sediakan air mineral...so minum air bebanyak..tak la rase cepat lapar kan...tapi mesti asik buang air jer....sebab sejuk kan..kan..kan...bagus-bagus proses ditox...cepat sikit kurus..

Bila break..keluar lambat sikit..
bila break tu, keluar la lambat sikit...buat-buat rajin dan jadi peserta contoh...dengan harapan makanan dah habis di sapu bersih kawan-kawan..

akhir sekali....

Berpuasa...
ha kalau nak juga berdiet masa krusus tu puasa jer la...mesti confirm tak makan...makan sikit jer masa berbuka...n confirm tak bersahur...so instead of makan 6 kali sehari makan sekali jer sehari masa bebuka...tapi kalau korang berjaya buat cam ni..chayokk la ..korang memang berhati waja...

selamat mencuba..

No comments: