To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Wednesday, December 7, 2011

OMBAK RINDU -HAFIZ & ADIRA

Hello..hello..hello..tq kat cik nat sebab email lagu ombak rindu nyanyian Hafiz dan Adira...layannnnnnnn...mengelamun..sambil baca "CINTA....TIADA AKHIRNYA" dan nak share lirik lagu tu...

Lirik Lagu Ombak Rindu–Hafiz/Adira

Adira :
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Hafiz :
Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Adira :
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hafiz :
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hafiz & Adira :
Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Hafiz:
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Adira:
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

RENTETAN OMBAK RINDU - CINTA TIADA AKHIRNYA


Demam..demam..demam..bace novel la pulok…nak tahu gak apa yang berlaku dengan izzah..adakah kebahagiaan berpanjangan…so aku tengah bace novel rentetan OMBAK RINDU tu…tapi lum habis lagi…
Antara synopsis novel “CINTA..TIADA AKHIRNYA”…

Rentetan perkahwinan rahsia antara Izzah dan Hariz di OMBAK RINDU dipanjangkan lagi dalam “Cinta ..Tiada Akhirnya”.
Kehidupan menjanjikan segalanya. Pahit, manis, suka dan duka. Satu perjalanan anugerah dari Maha Pencipta yang menjanjikan kematian dalam kembara kehidupan. Bagi kaki yang melangkah dan tangan yang menadah, terpulang pada insan itu sendiri mencorak hidupnya.
Ini kisah..CINTA..TIADA AKHIRNYA, menyelami Izzah yang setia, hampir sempurna, menyajikan cinta pada suaminya, Hariz yang masih mencari diri dan cinta sejati…

Persoalan yang aku nak cari….
Bahagiakah Izzah…
Adakah suami ..cintanya sesempurna Hariz..
Apakah dendam Mila terbalas…
Berapa orang anak Izzah…
Betul ke pakcik Taha ..mati..atau dia hidup lagi…
Dan banyak lagi…..
Dan..dan..ada ke kesinambungan filem OMBAK RINDU..untuk slot Lestari kat TV3…he he

Tuesday, December 6, 2011

DEMAM OMBAK RINDU

OMBAK RINDU....


Tu jer la yang diperkatakan semenjak 1 Disember 2011 hari tu...demam cite tu termasuk la diri aku...jadi aku beduyun-duyun la gi ke panggung..berbaris..menunggu..sambil membanyangkan tenungan Aaron Aziz menusuk taman hati...'mak ai' cehwah.."Apakah aku telah jatuh cinta dengan mamat tu...errtttt...tidak..tidak...tidak terjatuh..tersungkur jer...

Bila tengok filem tu..air mata cam nak jatuh...tapi...tapi..tapi tak jatuh pun...sebab belum menusuk lagi cite tu...bila tengok filem tu...baru aku teringat dah baca novel OMBAK RINDU tu...tapi dah ingat-ingat lupa...

Oleh kerana sebelum aku tengok cite tu...kat FB aku pun dah berheboh-heboh kehebatan cite tu dan para pelakon-pelakonnya...aku nye expectation terover size la pulokk..jadi sepanjang cite tu aku tengok cam mata tak nak berkelip...so ulasan aku ke atas cite tu:-

Keseluruhan aku boleh bagi 6 bintang ...sebab okey jer lah..nak kata tak best....best la jugakk....tapi suam-suam jer la...

Pemerhatian aku:-

i. Bila hariz balik tu ..emak dia ..si DATUK tu bace buku terbalik...he he...tahu la belakon..tapi tak kan bace buku terbalik ...kan..kan..tak silap aku buku tu tajuk dia berkaitan dengan BLOG...

ii. Scene akhir bila hariz gi cari izzah kat kampung...kenapa tudung izzah cam tak semenggah jer..walaupun scene sebelum tu ..izzah dah bercantik-cantik sebab dah keje kat bandar dan dah pandai melawa...baju dah lawa..tapi tudung tu cam tak kene..ke guna tudung scene yang pertama masa izzah kat kampung tu...

iii. Scene akhir masa izzah bercakap ngan mila..nampak microphone izzah kat belakang..sebab baju dia jarang...hiss tak patut..

IV. Scene macamana hariz boleh jatuh cinta dengan izzah masih tak terkesan...dan akupun tak perasan dan rasa....masa bila la si hariz ni jatuh cinta...tak kan tersilap marah dah jatuh cinta kut...

Tapi...sebab Aaron Aziz dan Maya Karin juga Lisa..aku maafkan la kesilapan-kesilapan kecil tu...anyway tahniah la kepada team filem ni...mana yang suka ngan novel tu..aku pasti sedikit kecewa..sebab banyak watak-watak yang tidak dimasukkan...tapi sebab ada pelakon-pelakon hebat..handsome dan cantik-cantik tu ...filem ni boleh jual kut...

Aku harap team ni boleh buat filem ombak rindu ni jadi drama ala-ala sinetron...boleh lah aku nangis-nangis bila layan cite tu nanti cam aku layan, cite Nur-kasih, tentang Dhia, tasbih cinta dan banyak lagi drama-drama hebat sekarang ni....


Apa-apa nak gak lentok di bahu Aaron Aziz..jangan cemburu..huhu


Anak-anak jangan nak rapat-rapat ngan uncle tu ya..tu boiferezzz ibu tau!! he he..babah jangan cemburuuuuu....


Aku:- Sedang membaca buku ombak rindu untuk sekian kalinya..baru la air mata ku berjujuran laju...huhuhu

Friday, December 2, 2011

TIP KURANG MAKAN MASA BERKRUSUS

Assalammualaikum....

Kenapa-kenapa ngek..bila dah tiba hujung-hujung tahun jer banyak sangat krusus....rasanya sepanjang bulan Nov ni dah 4 kali aku gi kursus...dan bila krusus tu kerjanya makan-makan-makan...so aku menternak lemak la kan bak kata cik epal...so kat sini nak bagi tips cam ne nak elak makan banyak masa berkrusus agar lemak-lemak dalam badan tu tak la bertambah-tambah:-

Jangan makan nasi bila makan buffet kat hotel tu....

Akkak tak kan makan nasi masa lunch or dinner (ohh leh caya ke..caye-caye akkak berhati waja)...jangan makan nasi..makan lauk jer..

Jangan tambah...
jangan ..jangan sesekali tambah...ambil sikit-sikit jer...pastu pilih-pilih jer makan yang nak ambil tu...

Jangan makan Carbohydrate...
maknanya jangan makan nasi..makan roti...makanan-makanan berat tu la...mulakan dengan makan sayur-sayuran, soup-soup...okey tak..masih boleh tahan...

Minum air bebanyak...
bila kat krusus tu atas meja kan dia orang sediakan air mineral...so minum air bebanyak..tak la rase cepat lapar kan...tapi mesti asik buang air jer....sebab sejuk kan..kan..kan...bagus-bagus proses ditox...cepat sikit kurus..

Bila break..keluar lambat sikit..
bila break tu, keluar la lambat sikit...buat-buat rajin dan jadi peserta contoh...dengan harapan makanan dah habis di sapu bersih kawan-kawan..

akhir sekali....

Berpuasa...
ha kalau nak juga berdiet masa krusus tu puasa jer la...mesti confirm tak makan...makan sikit jer masa berbuka...n confirm tak bersahur...so instead of makan 6 kali sehari makan sekali jer sehari masa bebuka...tapi kalau korang berjaya buat cam ni..chayokk la ..korang memang berhati waja...

selamat mencuba..

Friday, November 25, 2011

Brainstorming di pagi Jumaat

Akkak meeting kul 9.30 ya...dalam hati..aik meeting ape hari-hari jumaat ni..orang datang nak berfoye-foye jer ahh hari ni..hari ni jumaat ahhh...kite enjoy...

Bismillah...tq for coming...actually today we going to discuss about (ceh wah bos aku ni cakap omputih lakk)...FLORIA 2012...

MAAAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK SOMPUTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT DEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEENNN...

bla ..bla...idea..idea..brainstorming...brainstorming......bla..bla..penat otak akkakk..akkakk nak event yang power..debomm..meletop...so fikir-fikir...fikir...

meeting hari ni...akkak dah keluarkan idea-idea hebat (cewah kak perasan nye kou!!..)..
tinggal nak laksana jer ...Dis 2011 akkak akan sibuk tahap ultromen...akkak wish nak bertukar jadi boiboiboy kuasa tiga..boleh buat tiga kerja dalam satu masa...ada kuasa jadi TP, Pengarah..dan kenkadang Tan Sri..(wah ko kak memang terbaekkk)....

Akkak pun nak kuasa tiga tu leh jadi ibu debomm, superMak, emak ku hebat...mesti best kan...akkak ....ahkak ...aku tahu ko dah weng sebab berfikir tahap gaban...jadi lebih baik ko buat "noktah" jerr kat entry ni...

babai....

Tuesday, November 1, 2011

The most important words of personal responsibility"

hi..i open my email this morning...and someone shared these awesome words of personal responsibility to me & I wanna share them with my reader..(ehh adeke yang bace...perasan la ko da:(..nono stay positive!!!) emmm ..I find that these words to be empowering. Hope you all stay positive..wokey!!! chayokk!!!

..................................................................................


Authors B.J. Gallagher and Steve Ventura wrote a great little book about achieving success through personal accountability titled: Who Are "They" Anyway?

I like their list showing how each individual in the company can benefit by adopting a "personal accountability attitude":
• You have more control over your destiny
• You become an active contributor rather than a passive observer
• Others look to you for leadership
• You gain the reputation as a problem solver
• You enhance your career opportunities
• You enjoy the satisfaction that comes from getting things done...the power of positive doing
• You experience less anger, frustration and helplessness - all leading to better physical health
• You realize a positive spillover effect into your personal life at home

According to Gallagher and Ventura, the most important words
of personal responsibility are as follows:

The 10 most important words:
I won't wait for others to take the first step.

The 9 most important words:
If it is to be, it's up to me.

The 8 most important words
If not me, who? If not now, when?

The 7 most important words:
Let me take a shot at it.

The 6 most important words:
I will not pass the buck.

The 5 most important words:
You can count on me.

The 4 most important words:
It IS my job!

The 3 most important words:
Just do it!

The 2 most important words:
I will.

The most important word:
Me.

...cool positive affirmation huh? :)

Friday, October 7, 2011

TIP MENGACARA MAJLIS

Alamak..alamak..alamak…emmmm kenapa-kenapa tetiba aku lak di pilih jadi MC nanti…bukan tak pernah jadi..tapi dengan bendaalah dalam mulut yang baru di pasang ni aku tak selesa nak kedepan dan mengglomourkan diri aku…tapi nak buat cam ne kan..akkak dah terpilih kene la buat…

So akak nak kongsi sikit tip cam ne nak jadi juru acara yang baik…pertama kene ada suara yang baik, sedap, lunak, dan merdu. Walaupun suara akak tak la sedap sangat tapi belasah je la, tanggungjawab dah bagi…kita redahhh…kedua perlu berperibadian dan intelek, maknanya berpengetahuan luas, percaya diri, berjiwa besar, memiliki sense of humor, disiplin, memiliki sikap yang positif, yakin, memahami etika, berpenampilan kemas, sopan dan menarik. Agaknya akak ada ciri-ciri tu sebab tu di pilih…cewah perasan…..

Sebelum sesuatu acara diacarakan, antara persiapan yang perlu dibuat adalah:-
1.Rileks…Pastikan keadaan tubuh & suara fit, segar dan normal
Kalau nak atasi rasa gugup tarik nafas panjang-panjang dan dalam, gerak2kan badan sedikit untuk sekadar melemaskan otot yang kaku, berdiri tegap lalu tersenyumlah
2.Know The Room (Kenalilah ruangan tempat anda akan menjadi MC)
3.Know The Audience (Kenali karakteristik peserta dan pandang mereka sebagai sahabat)
4.Know The Material (Kuasai bahan/ acara yang akan dibawakan)
5.Baca literature yang diperlukan untuk menunjukkan pengetahuan anda, kerana semakin banyak yang anda ketahui tentang acara yang anda bawakan, pasti semakin anda yakin untuk mengendalikan majlis tersebut..
6.Susun pointer untuk membantu mengingat apa yang akan diucapkan
7.Jangan terlalu sering mengucapkan kata (meminta) maaf pada audience
8.Jangan tinggalkan daftar acara atau rundown acara (meskipun sudah ada stage manager)
9.Pakailah pakaian yang sesuai dengan acara, jangan terlalu over atau berwarna warni. (Buatlah sedikit saja penambahan assesories agar menunjukkan kelainan anda dengan audience, ingat anda menjadi perhatian hari itu)
10.Pakailah Make Up (meskipun anda laki-laki pakailah sedikit riasan wajah agar wajah tidak mengkilap atau berwarna gelap)
11.Lakukan gerakan tangan sedikit semasa sudah berada di atas pentas. Jangan sampai berlebihan apalagi untuk menutupi kegugupan. Kerana gerakan tubuh yang berlebihan hanya akan mengacaukan penampilan anda
12.Jaga mulut & tekak selalu basah, untuk itu siapkan air putih yang siap diminum jika kehausan
13.Jangan makan & minum yang akan mengganggu organ tubuh anda, minima satu jam sebelum mengacara soda, makanan berlemak (yang boleh membuat rasa mual), makanan pedas atau asam…jangan makan petai!!!Tampillah Percaya Diri dan BeYourself
Teknik Vocal :
1.Intonasi (intonation) : Pakailan intonasi atau nada suara, irama bicara atau alunan nada dalam melafaskan butir bicara
2.Aksentuasi (accentuation) atau logat. Lakukan stressing pada kalimat tertentu yang dianggap penting, Hindari logat kedaerahan apabila menggunakan bahasa Malaysia atau bahasa asing.
3.Kecepatan (speed) bicara. Jangan bercakap terlalu cepat atau terlalu lambat
4.Artikulasi (articulation) Iaitu kejelasan pengucapan ayat, pelafalan kata
5.Infleksi. Lenggok penucapan, perubahan nada suara, hindari pengucapan yang sama bagi setiap kata (redundancy). Inflesi naik menunjukkan adanya lanjutan ayat atau menurun untuk menunjukkan akhir ayat

Teknik Performa & Gesture
1.Lakukan Eye Contact : Pandangi audience ke seluruh ruangan, padang tepat ke mata mereka, (bila memungkinkan dekati bila ada yang tidak interest dengan anda)
2.Lakukan gerakan tangan/isyarat/sikap yang alami, spontan (tidak dibuat-buat), tidak sepotong-sepotong, tidak ragu, serasi dengan ayat yang diucapkan, gunakan penekanan pada point penting, tapi jangan berlebihan. But The Most important Gesture : TO SMILE
3.Gerakan Tubuh ini meliputi ekspresi wajah, gerakan tangan, kaki, lengan, bahu, mulut atau bibir, gerakan hidung, kepala, badan
4.Jangan melakukan gerakan yang menonton misalnya meremas-remas jari, menepuk tangan, dll
5.Jangan lakukan gerakan yang tidak bermakna atau tidak mendukung pembicaraan, misalnya memegang kolar baju, mengelus atau menyikat rambut, memainkan microphone, menggaru-garu kepala, dll
6.Makin besar jumlah audience, makin besar & lambat gerakan tubuh yang boleh kita lakukan, tapi kalau audience jumlahnya kecil lakukan gerakan tubuh ala kadarnya saja.
7.Ucapkan setiap ayat dengan senyum sehingga suara yang dihasilkan adalah Smilling Voice
8.Jangan sekali-kali anda membuat joke tapi anda sendiri tertawa sendiri
9.Jika membuat Joke lakukan sedikit pause untuk memberi kesempatan audience tertawa.\
10.Jika dalam opening anda mengucapkan salam, beri masa beberapa detik untuk memberi kesempatan audience menjawab

Wah-wah..banyak nye tip..akak penat dah tiap-tiap tahun check MC skrip Floria,.so belajar dari MC yang pro-pro tu kan…yang penting yakin yang kamu boleh buat…..cayook.!! wish me luck ya minggu depan….

Tuesday, September 27, 2011

Please don't lie

To the men out there please don't lie to your wife...to tell you the truth..your wife will know if you done something wrong by looking at your eyes, the ways you were sleep and by listen to your voice..so men please don't lie.....enjoy the story below...

A man called home to his wife and said, " Honey, I have been asked to go fishing up in Canada with my boss & several of his Friends

We'll be gone for a week. This is a good opportunity for me to get that Promotion I've been wanting, so could you please pack enough Clothes for a week and set out my rod and fishing box, we're Leaving From the office & I will swing by the house to pick my things up"
" Oh! Please pack my new blue silk pyjamas. "

The wife thinks this sounds a bit fishy but being the good wife she is, did exactly what her husband asked.

The following Weekend he came home a little tired but otherwise looking good.

The wife welcomed him home and asked if he caught many fish?

He said, "Yes! Lots of Salmon, some Bluegill, and a few Swordfish. But why didn't you pack my new blue silk pyjamas like I asked you to Do?"

You'll love the answer...

The wife replied, "I did. They're in your fishing box ..."
Never Lie To A Woman...!!!

Thursday, September 22, 2011

GOOD NEWS MUST SHARE! DIABETIC

GOOD NEWS MUST SHARE!

Dear All,

DIABETIC?
FINALLY GOOD NEWS FOR ALL DIABETICS

A woman (65) was diabetic for the last 20+ years and was taking insulin twice a day,
she used the enclosed homemade medicine for a fortnight and now
she is absolutely free of diabetes and taking all her food as normal including sweets ...........................

The doctors have advised her to stop insulin and any other blood sugar controlling drugs.
I request you all please circulate the email below to as many people as you can and
let them take the maximum benefit from it.

AS RECEIVED :

DR. TONY ALMEIDA ( Bombay Kidney Speciality expert ) made the extensive
experiments with perseverance and patience and discovered a successful treatment for diabetes.
Now a days a lot of people, old men & women in particular suffer a lot due to Diabetes.

Ingredients:
1 - Wheat flour 100 gm
2 - Gum(of tree) (gondh) 100 gm
3 - Barley 100 gm
4 - Black Seeds (kalunji) 100 gm

Method of Preparation Put all the above ingredients in 5 cups of water.
Boil it for 10 minutes and put off the fire. Allow it to cool down by itself.
When it has become cold, filter out the seeds and preserve the water in a glass jug or bottle.

How to use it?
Take one small cup of this water every day early morning when your stomach is empty.
Continue this for 7 days. Next week repeat the same but on alternate days. With these 2 weeks of treatment you
will wonder to see that you have become normal and can eat normal food without problem.
Note: A request is to spread this to as many as possible so that others can also take benefit out of it.
SPB MESSAGE
SINCE THESE ARE ALL NATURAL INGREDIENTS, TAKING THEM IS NOT HARMFUL. SO THOSE WHO ARE SCEPTICAL ABOUT THIS TREATMENT MAY STILL TRY IT WITHOUT ANY HARM. WORST CASE SCENARIO WILL BE THAT YOU REMAIN STILL SAME AS YOU WERE BEFORE

Thursday, June 23, 2011

15 Hari Lagi FLORIA PUTRAJAYA 2011




Ngantuknya...tolong...tolong...memalam ...kebelakangan ni susah sangat nak melelapkan mata...cam ni la kut emak pengantin..bila anak nak khawin mesti tak lena tido..so aku rasa cam tu gak..dah berapa hari aku tak lena tido, dan masa nak tido tu ..masa tu lak teringat check list aku pasal Floria ni, mana AJK yang tak berjalan, siapa yang tak finalize kerja-kerja dia..isu-isu yang perlu di selaras dan diselesaikan...tak sabar rasanya nak selesaikan semuanya...

Aku hanya boleh merancang dan berharap yang terbaik...apa-apa semuanya akan berlangsung 9 hingga 17 Julai ni...kalau tuhan permudahkan insyaallah..berjalan lancar. Tapi tanpa sokongan semua..tak boleh gak..aku tak boleh buat kerja sorang-sorang...dan event tu bukan untuk aku je..untuk rakyat Malaysia..so kene la berganding bahu..mengembeleng tenaga bersama...jangan berkira-kire sangat..buat kerja..kalau tak buat cam ne nak jadikan..benda tu tak leh jadi sendiri...

Siapa-siapa yang mengelat tu...aku maafkan korang...aku doakan halal rezeki yang korang dapat setiap bulan...kepada yang berkerja dan yang berkerja dengan bersungguh-sungguh tu...aku ucapkan terima kasih dan alhamdulillah nilai murni (tanggungjawab) dalam diri korang ..superrrrr power....tq guys...

kita tunggu.......kemeriahan "Roses Are Forever" tahun ni....

babai.....

Monday, May 30, 2011

NAMA YANG KU BANGGA

Salam...apa khabarkah kau blog...maaf terlupa akan keujudan kau..sebab aku tersangat sibuk tahap gaban..tak pun tahap altromen yang menyelamat kan bumi yang semakin uzur..(penyakit altromen dah berjangkit kat aku lak!!!)...
pagi ni aku bangun pagi dan rasa bersyukur sangat sebab emak beri kan aku nama AIDA FARISA...betul...tak tipu..aku teramat bangga sangat dengan nama tu...sebab aku banyak dapat pujian kerana nama tu..aku juga selalu bertuah dengan nama tu..kalau periksa aku selalu duduk depan sebab nama tu bermula dengan A dan di ikuti huruf I..so memang kene duk depan je manjang...(so tak leh nak tiru-tiru..he..he)...masa kecik-kecik dulu..aku tak penah jumpa orang nama cam aku...dalam buku phone pun ada satu je nama tu..tapi sekarang banyak nama cam aku..tak tahu la dia orang tiru nama aku..atau nama tu ada dalam buku nama-nama islam yang sekarang dah banyak di jual kat kedai buku...

pagi ni aku cari nama aku kat google...aku masih jumpa aku yang pertama dengan nama tu...(wah kembang hidung bangga siut!!!...

maksud nama aku AIDA FARISA :- Keberuntungan, imbalan, hadiah ...sebab tu aku tahu aku orang yang sentiasa beruntung dan bertuah..selain doa mak yang selalu sumpah aku bertuah (BERTUAH PUNYE BUDAK)...aku pasti sebab nama tu yang buat aku selalu bertuah...dan aku juga pasti aku ada sifat-sifat dibawah ni:-

AIDA FARISA
AAmanah
IIkhlas
DDinamik
AAlim
FFleksibel
AAbadi
RRamah
IIdealistik
SSuci
AAsli
Apa ada pada nama?
/

kalau korang nak tahu apa makna korang korang pergi web ni :- http://name.crazyartzone.com/index.asp?cat=Cari&key= .....taip nama korang selepas =....harap nama korang ada maksud yang baik...

Aku percaya panggilan nama satu doa ..kalau nama kita bermaksud baik nescaya setiap kali orang panggil ..itu satu doa untuk kita....so kalau mak bapak dah bagi nama baik-baik tu jangan la tukar jadi boy ke, girl ke ..dan disingkatkan nama tu...nanti lain lak maknanya nanti....okey selamat mencari nama korang....

Nota:- aku menang satu juta sebulan lagi...




Monday, April 25, 2011

AKU MENANG KERETA

Wah-wah seronok-seronok…hati menyanyi riang…nak golek-golek je rasenye…telah pecah suara aku menjerit bila surat itu sampai….”Tahniah anda telah memenangi cabutan Utama SSP sijil simpanan premium untuk bulai Mei 2011 dengan memenangi hadiah utama sebuah kereta Mercedes Benz C200EL’….aku suka-suka sangat…mata hitam ku bertukar RM…”mak cik kayo..mak cik kayo….ape-ape aku nak buat dengan kete mewah ni..aku nak jual..aku nak bawe anak-anak jenjalan..aku nak berlagak cam orang kaye-kaye..aku nak ape….surat itu berada di dalam tangan..memang aku rasa tak percaya..tapi ia telah menjadi kenyataan..betul-betul… emak selalu doakan aku “anak bertuah”..memang aku anak bertuah…dan ini hadiah terbesar yang aku terima….kalau aku jual kereta tu ..aku leh gi umrah, aku beli kereta baru, aku buat down payment rumah..simpan sikit untuk anak-anak, bagi sikit kat abang, kat kak long, mak kak, angah dan ucop sikit…wah bila-bila nak jual kereta tu…

Anak-anak dah menjerit suka….minta aku bawa gi Hong kong Disneyland…wah suka-suka…kereta tu warna putih, cantik sangat…..hati dah berbelah bagi..…nak jual ke nak pakai….kalau aku pakai….kalau kene curi cam ne…..aku yang rugi….tapi bila aku buka pintu kereta dan test drive…mak aiii…memang terbaik….aku suka…..aku suka..aku suka….aku suka……………………………….rambut aku ditiup angin bila aku bawa kereta tu…..kembang …..kempis hidung aku bangga sangat….orang sekeliling tengok aku …ada yang menjeling…..ada yang terlopong…..memang aku teramat bangga…”aku anak bertuah” kata mak…




Tetiba………………………………….”ibu bangun …adik nak susu..kata suami ku” kenapa tido pun senyum-senyum??? Cehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh……………aku mimpi…uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa……….”’aku masih belum bertuah, rupa nya ….baru semalam aku tengok sijil aku yang tak seberapa nilainya masa berkemas masukkan surat beranak abang selepas pendaftaran sekolah minggu lepas…………….bila la nak bertuah ni????

Thursday, April 14, 2011

JANGAN TIPU

Babak satu
Petang semalam...Sambil menikmati jeruk mangga yang di beli di Alamanda…harga RM 7.00, ada mangga, salak, jambu..letak gula campur belacan dan serbuk lada…wah meleleh air liur….
Adik: bu..bu..bu adik nak kit bu..
Aku:- no..no ( sambil aku tarik bekas jeruk, mulut sambil kunyah-kunyah menikmati kenikmatan jeruk mangga…sedap
Adik:- adik nakkkkk..(dia start merenget)
Aku:- no…adik tak leh..pedas…kata aku…
Adik:- nakkk..
Aku:- tak leh!!
Adik:- nape buu…
Aku :- pedas ade cili api..pedas-pedas…(sambil aku buat aksi pedas)
Pastu dia lari bermain dengan abang…aku meneruskan menikmati jeruk dengan tiada gangguan.

Babak dua
Pagi tadi......Aku keluar mencari kasut untuk ke tempat kerja…selepas menghidupkan enjin kereta aku duduk dengan adik di garden table di depan rumah…pagi ini hati adik riang sangat..sambil menggoyang-goyang kan kaki dan menghinjutkan badan..dia menikmati coklat Zip yang aku beli di Alamanda…
Aku:- adik bu nak kit..(sambil aku bermanja-manja dengan dia..ini je la masa sebelum aku tinggalkan dia ngan mak teh)
Adik:- no..no…sambil dia goyang-goyangkan jari
Aku:- ala..ibu nak sikit je..la bagi la..bagi la..bagi la.. (aku hentak-hentak kaki buat aksi cam ne dia selalu buat kalau nak barang)
Adik:- tok leh…pedas…(sambil dia terus makan coklat)
Aku:- ?????
Adik:- pedas..ade ili api…sambung adik
Aku :- Dalam hati..padan muka aku…tapi puas aku cium anak ku itu….

Bertuah punye budak!! Pandai ..

Moral of the story..jangan menipu anak-anak!!!

Wednesday, April 13, 2011

ROS..ROS..ROSES ARE FOREVER MENGANGGU HIDUP KU!!!

I WILL FOREVER HATE ROSES

I used to love it when roses would come.
The card always read, "You're my number 1".
But love never goes the way one supposes,
And I will forever hate roses.
You sent me roses, I thought it was nice.
Opened the card and it read, "goodbye".
You're movin' on as this chapter closes,
And I will forever hate roses.

I'll never see a rose from now on
That will not remind me that you're really gone.
Don't trust the rose for the danger it poses
I will forever hate roses.

The fragrance of roses will last throughout time.

Their beauty will linger, but not in my mind.
No, I'll love the daisies, the tulips, the posies,
But I will forever hate roses.

And I'll never see a rose from now own
That will not remind me that you're really gone.
Oh, and don't trust the rose for the pain it imposes.
I will forever hate roses.
Now you're movin' on as this chapter closes,
And I will forever hate roses.
Yes, I will forever hate roses

DOLLY PARTON - I WILL FOREVER HATE ROSES LYRICS

Tuesday, April 12, 2011

TIP KALAU TERKENA MINYAK/AIR PANAS

Di petang sabtu yang indah…hujan di luar menyimbah bumi…bilikku gelap…sunyi je petang ni..mana bebudak ni??...aku turun katil..masih bermonolog dalam diri..eh mana-mana dia orang ni…tetiba si kecil datang ..” dik apar (adik lapar)….seminit kemudian abang pula berlari kea rah ku…ku tanya abang mana kakak…ringkas jawapan abang …” jit jit semut siapa sakit naik atas…kak limah balik rumah”..faham la aku yang dia orang semua tengah layan cerita kak limah tu …
Aku turun bawah..perut terasa pedih..time makan dah sampai…kebiasaannya aku memang makan 6 kali sehari ..tapi kuatiti nya sahaja akan ku control ….jadi petang ni aku kene juga buat sesuatu untuk mengisi perut ku..dan juga anak-anak yang kejap lagi pasti akan serbu dapur untuk makan petang….
Aku ambil minyak masak…panaskan ..ada keropok lekor dalam peti..fikirku cukup untuk jamuan petang ini….dalam hati..tambah buat kodok kosong cicah lauk tengahari tadi pun sedap…ringan sahaja tangan aku mengeluarkan tepung dari almari dapor…fikirku sementara goreng keropok ..aku boleh bancuh tepong….
Tetiba kakak datang..disergahnya aku…dan sepantas kilat..kuali dah terbalik dan minyak panas dah menyimbah kaki ku…ahhh jeritan kuat..dan satu cubitan hinggap ke lengan anak sulung ku itu…kerana terlalu panic ..aku simbah tepong di tangan ku atas kaki yang terkena minyak…sambil mulut tak habis-habis membebel…
Anak ku kaget..tapi lepas tu kami sama-sama ketawa…kakiku masih dibaluti tepong gandum…(kalau goreng jadi kaki goreng tepong..he.he)…
Aku menanti rasa bisa melecur tadi hilang dan ku biarkan tepong membaluti kaki…dengan kuasa tuhan..kaki ku baik dan kulitpun tak melecur…ajaib kan….
Petang itu…kami menjamu keropok lekor sahaja sambil mengenangkan apa yang berlaku tadi…

so petua kalau terkene minyak panas lumurkan sahaja dengan tepong…dan kalau u all ada kotengensi plan..simpan tepong dalam peti ais..lagi baik lepas kene minyak/air panas..terus je leburkan dalam tepong tu …sejuk..okey selamat mencuba!!!

Saturday, April 9, 2011

Petua & Tip Bersauna



Sauna...tahu tak makna sauna...korang pernah sauna tak???...suka tak bersauna...aku tahu serba sikit pasal sauna tu..tapi masa belum kahwin dulu pernah gak pergi dua tiga kali ..kat kedai masa buat facial....facial RM45 + RM15untuk sauna..masa memula dulu..terfikir gak..cakap dalam diri.."apa la sengal ko da, duduk dalam sauna ..dah la panas..buntut rase cam nak terbakar..peluh berjurai-jurai...dulu masa lum kahwin kurus..so kebaikan bersauna memang aku tak peduli sangat..

Bila aku pantang anak pertama..badan tak le kembang sangat..pantang pun jaga sendiri so..balut-balut, sauna-sauna ni memang aku tak buat...tapi bila lahirkan anak ke dua..badan macam kene tiup..belun udara Putrajaya pun kalah..so aku cari la petua cam ne nak cepat kurus...hasil dari kajian aku...bersauna antara kaedah yang paling mudah nak kurus...antara kebaikan bersauna:-

Keluarkan Toksin dari tubuh

bila bersauna peluh akan keluar...so semua kotran boleh dibuang dan ikut keluar bersama peluh...masa dia keluar tu cuba u all bau ..bacin tak peluh korang tu...kalau bau semerbak tu maknanya banyak la toksik yang keluar..kalau tak bacin tu ....makne nye korang dia kaki buang air..tak kira la air besar ke kecil..so toksik dalam badan memang selalu korang buang!!(eh betul ke fakta aku ni??)...bila dah selalu buang toksik...kulit pun jadi bersih...meh aku nak ajar..mase ko duk dalam sauna tu jangan la duk diam je...tak reti-reti nak sental daki..kat celah-celah tu...tu yang jadi bersih tu>>>


Meningkatkan metabolisme
Bagi kesihatan tubuh, sauna akan meningkatkan degupan jantung antara 50-75% dalam masa 20 minit. So dengan kadar metabolisme tubuh, sauna akan membantu meningkatkannya hingga 20%. Dengan ini, tubuh dapat membakar kalori lebih banyak dan kesannya bertahan hingga 3 jam kemudiannya. Satu sesi sauna membakar kalori sebanyak 600 kalori!! banyak tu!!!...kalau malas nak bersenam..korang dok je la dalam sauna...kalori terbakar gak kan!!

Kalau bersauna kurang Stress.
Bercaya la cakap aku...kalau lepas bersauna fikiran lapang..malam tu pun tido tak hinggat..lena macam bayi..sebab bila peluh dah banyak keluar..badan rase ringan..cam korang lepas bersenam...tido lena kan!!

Sembuhkan masalah kulit dan anu akan lebih harum
Panas ruang sauna yg biasanya antara 60-105°C akan menyebabkan pembuluh darah melebar dan tekanan darah meningkat. Hasilnya kulit akan menjadi sihat....masa korang bersauna tu campakkan sehelai dua..daun sireh, daun pandan, halba, asam keping...kalau ade serai wangi lagi baik..so wap dari bahan-bahan ni akan mengharumkan anu kat bawah tu ..dan mengharumkan bau badan juga..lepas bersauna..basuh anu ngan air tadi..(tunggu sejuk dulu okey!! kang melecur jgn cari aku)

Bercerita memang senang kan..nak buat memang susah....banyak alasan kita beri..tak de duit nak pegi sauna..nak beli sauna tak mampu..rumah kecil..sauna tu gedabak..kat mana nak sumbat sauna tu...he.he tu semua alasan klise bagi aku...dulu aku pun cam korang...tapi meh-meh aku bagi idea:-

Tip 1:-
kalau tak de sauna...buat sauna sendiri...memula ambil besen...letak satu kerusi yang tak de alas duduk..(bukak je la skru kerusi tu cabut)..pastu..jerang air panas..bila dah mendidih jirus dalam besen ngan bahan-bahan bertangkas(daun sireh, daun pandan dll)...pastu korang ambil gebar/cadar selubung ngan korang-korang dan besen n kerusi tadi...(banyangkan je la korang buat gerobok sauna tu ngan gebar...duk sampai air jadi sejuk dan tak de wap..cara ni cara orang tak berduit la..(hah teringat pantang anak ke dua dulu..tq Mak ton ...tukang urut aku yang ajar..)

Tip 2:-
beli sauna box..harga pasaran dalam RM 300- RM 600...ni memerlukan space dan elektrik..caranya senang on kan je..tapi untuk tak nak tunggu lama..korang tunggu je air tu mendidih dulu dan box dah penuh wap baru korang duduk dalam box tu...kalau tak bergejam nunggu...kalau korang masuk dalam tu masa air lum mendidih jawabnya air baru nak mendidik korang dah boring...

Tip 3:-
Sauna suit...boleh beli kat kedai peralatan sukan..harga RM30..murah je ia berwarna silver ...korang pakai bila nak buat exercise...memang berpeluh cam hujan badan tu..aku selalu buat..ni boleh perah baju yang di pakai..n kenkadang bila aku jogging percaya tak stoking aku basah sebab peluh semua turun ke bawah...kenkadang aku pakai dalam rumah semasa buat spring cleaning...tapi korang kalau korang pegi jogging pakai la dua lapis baju..sebab kang semua mata-mata kat Malaysia ni tengok korang..kalau aku aku pakai raincoat adidas aku kat luar so org tak tahu kat dalam ade ape..so far ni cara bersauna yang paling mujarab bagi aku...sebenarnya idea ni aku dapat masa mengandung anak ke tiga..masa tu aku gila tengok..satu reality show ..aku tak ingat dah nama show tu ape..tapi ia kisah peninju-peninju...korang tahu tak bila sebelum dia orang timbang badan..n kalau ade peninju yang terlebih berat.. dia akan berjogging pakai sauna suit ni..pastu berkilo-kilo turun berat badan dalam satu malam je..

Tip 4:-
Sauna belt..ni untuk kawasan khas yang bermasalah..nasihat aku tak yah la beli..membasir je..tak effective langsung!!!

so korang selamat mencuba...dan selamat bersauna...orang kata nak seribu daya..tak nak seribu dalih...kalau korang beli sauna tu tapi simpan dan tak digunakan pun tak kan jadi gak!!(da ko cakap ngan dia orang ke ko cakap ngan diri ko..eh aku buat key..kenkadang jer..bila terasa gemuk!!))...harapan aku..korang boleh cepat kurus...berfikiran positif key...cayookkk!!!!

Thursday, April 7, 2011

ROSES ARE FOREVER -FLORIA PUTRAJAYA 2011





siape-siape suka....suka tak kalau hari-hari bahagia terima bunga ros...tetiba dalam bilik ade bertaburan bunga ros..kalau korang merajuk..abang bagi bunga ros....tiap-tiap hari ade peminat mesteri bagi bunga ros..korang suka tak???...ce cite-ce cite...aku suka gak..tapi yang pasti aku tak suka mat bunga..... dulu mase-mase zaman muda-muda ada la mamat ni..Ya Allah tersangat la romantiknye teramat..cakap pun pelan-pelan je...kenkonon berbisik la tu ...sungguh la romantik....bila aku merajuk dia bagi bunga ros..sejambak je okey...siap ade puisi la bagai..kenkadang dia bagi surat cinta..dan dalam surat tu ade kelopak bunga ros..yang wangi..yang kering..yang separuh nak kering...bila gi dating..(kat seksyen 2 shah alam..ade satu kedai, dia letak meja kat luar n letak gelas yang ade air dan api tu..korang ingat tak)....kenkonon candle light dinner..makan nasik goreng pataya..dia bagi aku ros kenkadang untuk buat lawak romantik...bila aku tanye kenapa tetiba bagi bunga dia cakap sebab ingat kat u...muka u segar cam ros..baumu harum cam ros..senyum mu..tak apa tah...dalam hati aku guling-guling..kembang-kembang bila orang tengok aku pegang bunga..kenkonon pak we sangat la tu...tapi mamat tu tak tahu..bila sampai bilik..belum sampai bilik semua bunga tu dah masuk tong sampah...( da tak baik ko>.maafkan aku pakwe ku..ha.ha.(ketawe jahat)))...sampai roomate aku tanya kenapa aku tak simpan/tonggengkan bunga tu boleh buat bunga kering...bukan aku tak suka bunga..bukan aku nak zalimkan bunga ros tu..cuma aku rase aku tak patut simpan..sebab dia bukan-bukan ..bukan ..bukan bakallllllllllllllllll...

okey..bukan dia yang bermain dalam fikiran aku ..bukan dia juga yang mengusik kerinduan aku..bukan dia yang kenkadang membuat aku tersenyum sensorang...tapi bunga ros..sejak Disember last year..bunga ros sahaja yang bermain dalam fikiran aku..ros bunga indah..ros telah di pilih sebagai "BUNGA TEMA FLORIA" sedikit fakta menarik tentang ROS:-

FAKTA MENARIK
Perkataan rose berasal daripada perkataan Latin `rosa’
Saiz Bunga Ros di Malaysia tidak sama dengan di Eropah kerana perbezaan cuaca
Buah Bunga Ros dipanggil rose hip, yang berbentuk bulat, berwarna merah dan boleh dimakan
Bunga ini menjadi lambang kepada cinta dan kecantikan

SIMBOL WARNA BUNGA ROS
Merah – cinta, keberanian, penghargaan, romantik dan kehangatan
Kuning – kegembiraan, kebahagian, kebebasan dan persahabatan
Putih – penghormatan dan kesucian hati
Merah jambu – kesyukuran dan bergaya
Merah jambu pekat – terima kasih
Merah jambu cair – sedih, simpati dan persahabatan
Jingga – teruja dan Bangga
Biru – misteri, khayalan dan mengharapkan peluang baru
Gabungan merah dan putih – penyatuan
Gabungan merah dan kuning – setia, gembira

korang pernah terima warna apa??

pemilihan bunga ros berdasarkan simboliknya bunga ros yang dikaitkan dengan elemen cinta dan kasih sayang kepada tuhan, sesama manusia dan alam sekitar yang berkekalan untuk selamanya.

Tema acara pulak tahun ni "ROSES ARE FOREVER"..jeng..jeng..jeng..jeng.jeng (muzik cam cerite James Bond are forever..he.he..)

so..sejak dari disember fikiran aku penuh ngan gambaran apa kelainan nak di bawa ke Floria tahun ni..and for info..bunga ni teramat susah nak jaga (bagi yang tak tahu jaga la)..apa kelainan dan "wow factor" yang boleh menaikkan lagi Floria tahun ni.
aku tengah fikirkan..apa ya?? kalau korang ada idea tolong la bagi...

So pada kak Ros, rosni, rosmah, rosnah, rosliza, rosmawati, roslina, rostata (adeke nama rostata)..rosluna (ah luna maya)..kepada abang Roslan, Roslin, rosman, rostam, rosmin, dan lain-lain tahniah...sebab mesti bangga kan..nanti datang Floria ya..mesti glamour!!!

Okey..nanti jumpa di FLORIA ya...babai..

(NOTA:- abang nak bunga ros..dah lama tak dapat bunga..lindu!!)

Wednesday, April 6, 2011

TIP JADI SUPER MOM



The winner goes to....me..me..me..me..yeeh..yehhh..(aksi berguling...guling..yes..yes..yes..)..betul ke super mom??...tak pe la aku mengaku je la..memang super...subuh-subuh lagi aku dah bangun buat susu...selepas tetek peset dihisap baby..bila tak cukup dengan terpisat-pisat bangun buat susu..pastu..pastu buat sarapan...(tipu..mak teh buat..aku buat sabtu & ahad jer)...pastu aku gosok baju sekolah anak...walaupun dah banyak kali aku bebel suruh dia org gosok sendiri..tapi last-last aku yang gosok...pastu mandikan si kecil..mandikan abang...lepas bebudak gi sekolah aku mandi..n bersiap gi kerja..gi kerje drive sendiri..masuk pejabat..bebende dah tersusun atas meja..buat tu...buat ni...aku..aku bebalik aku...(nasib baik ade staf yang bantu..terime kasih korang)...petang aku akan curi mase untuk diri aku..gi swimming ke atau gi gym..atau gi jogging...sampai rumah..ajar anak-anak..semak homework....tidokan baby..tidokan daddy..(ahhaks)..kemas rumah...tido...tu belum cite hari sabtu ahad lagi..kekadang hari sabtu pun kene keje..cam ne tu..super ke aku..dulu aku selalu tak tido bila dua-dua kehidupan memerlukan aku..kerja dan keluarga..tetapi aku telah mendapat pedoman dan cara untuk aku pisahkan keduanya...:-

Tip melupakan masalah di pejabat dan di rumah...

sebelum balik kerja..tarik nafas dalam-dalam..tutup komputer dan niat dalam hati..." Ya Allah aku dah buat yang terbaik di tempat kerja hari ini..Kau lapangkan dada ku"..jalan..turun lif..(kalau tempat kerja korang ade lif la..) pastu tarik telinga kuat-kuat dan bayangkan semua kerja dan masalah kerja pejabat korang tinggalkan..aku kenkadang bayangkan kerja tu cair kat workstation aku dan ia tertinggal disitu...so sampai rumah semua masalah kerja akan dilupa..dan jangan sesekali bincangkan masalah kerja dengan anak-anak atau dengan hubby...nanti korang akan ingat balik maslah tu do!!

cam tu juga kalau nak gi tempat kerja..selalunya aku berdoa dalam kereta...selepas berdoa untuk Allah pelihara anak-anak aku dan keluarga aku..aku akan tarik hidung aku kuat-kuat ..(wah patut la hidung aku mancung..lol)..dan aku bayangkan dalam minda yang anak-anak aku gembira menghantar aku ke pejabat so korang akan lupa masalah anak-anak korang dan korang boleh jadi super staf di pejabat...

So korang cuba la tip ni nescaya korang akan jadi super mom..leh jadi semuanya super..mom..staf..friend..sister....seperman..spiderman..badman..dan segala-gala la super!!! selamat mencuba...

Tuesday, April 5, 2011

PUJI MEMUJI

Kembang kempes hidung kalau kene puji...bukan aku sahaja..semua orang okey..cam adik kat umah..kalau puji dia hencem mesti dia senyum...tapi bila cakap"adik muk (gemuk)" dia marah...cam tu la gak kite kan kalau kene puji mesti kembangkan,,terasa diri terbang...macam belon udara yang terbang pelan-pelan...aku suka sangat kene puji..lebih-lebih lagi kene puji dari orang yang tersayang...nak tanye korang ..korang selalu tak puji isteri/suami korang..kalau anak-anak kecil tu memang selalu kite puji kan..tapi ngan orang tersayang selalu tak kene puji..bila korang masak sesedap..ade tak cik abang cakap.." sedapnye masakan ayang, bertuah abang khawin ngan ayang"..atau..bila suami lepas bercukur ..korang cakap" wah wanginya, hensemnye abang ni"..pernah tak??? ce cite-ce cite..ce cite..

Tu la kan..kite kekadang terlupa..atau saje-saje buat lupa nak puji orang-orang keliling kite kan..bukan sahaja kawan-kawan..orang-orang yang paling dekat macam suami, isteri, anak-anak dan adik beradik pun jarang kite puji...yang selalu nye kite akan beritahu bila kite nampak kekurangan jer....kite selalu cakap.." ehh kenapa dah gemuk ni"".." kenape dah hitam ni".."abang busuk la".."kenepa nakal sangat ni".."sengal betul la dah berapa kali ajar pun tak faham-faham"..kita jarang berkata sebaliknya kan....

kite juga lupa nak puji diri sendiri...korang jangan la puji dedepan orang lak..kang orang kata korang riak lak...tapi puji bagi aku adalah satu sifat positive yang akan melahirkan atom positive dan akan membangkitkan satu perasaan yang menyenangkan..aku suka sangat!!..even Rasulullah SAW juga ada memuji dirinya sendiri..ini agar kita semua tahu kadar kedudukan Baginda SAW seperti sabdanya :

”Aku adalah sebaik-baik golongan kanan (yang beruntung mendapat nikmat syurga).”“Aku adalah sebaik-baik golongan yang lebih dahulu memasuki syurga.”“Aku adalah anak Adam yang paling bertaqwa dan mulia di sisi Allah, tidaklah aku bermegah-megah dengannya.”
(Imam Tabrani dan al-Baihaqi di dalam al-Dala’il)

Pada kesempatan yang lain, Baginda juga bersabda:

“Aku adalah manusia yang paling mulia di antara manusia-manusia yang terawal dan terakhir dan tidaklah aku bermegah-megah dengannya.”

tu la..bagi aku kite kene selalu memuji...pertama Allah ( berzikir selalu)..Rasullah (berselawat selalu)..diri sendiri( boleh la puji dalam hati..nanti akan bangkitkan mood positive..setkan password korang dengan kata puji-pujian untuk diri korang ..cam yang pernah aku cuba" idacantik, idacun, idaslim...puji anak dan suami korang agar dia orang hargai korang dan diri mereka...pastu puji juga rkan-rakan, staff, bos n mereka-mereka yang dekat dengan korang...walaupun dengan ucapan terima kasih..itu lebih baik dari tak cakap apa-apakan....

so mari la kite puji memuji...babai...

Monday, April 4, 2011

I received an email from my friend..it's about a joke of explanation...

1. Losing all your friends
Man comes home and finds his wife with his friend in bed.
He shoots his friend and kills him. Wife says "If you behave like this, you will lose ALL your friends."

2. Brother wanted
A small boy wrote to Santa Claus,"send me a brother"....
Santa wrote back, "SEND ME YOUR MOTHER"....

3. Meaning of WIFE
Husband asks, "Do you know the meaning of WIFE? It means 'Without Information Fighting Everytime'!"
Wife replies, "No, it means 'With Idiot For Ever'!!!"

4. Importance of a period
Teacher: "Do you know the importance of a period?"
Kid: "Yeah, once my sister said she has missed one, my mom fainted, dad got a heart attack & our driver ran away."

5. Confident vs. confidential
A young boy asks his Dad, "What is the difference between confident and confidential?" Dad says, "You are my son, I'm confident about that. Your friend over there, is also my son, that's confidential! "

6. Anger management? Husband: "When I get mad at you, you never fight back. How do you control your anger?"
Wife: "I clean the toilet."
Husband: "How does that help?"
Wife: "I use your toothbrush ."

Thursday, February 24, 2011

Sentiasa bersyukur

Tup-tap-tup-tap...dah masuk 2011, last up date blog Disember tahun lalu....syukur sangat hidup lagi aku sampai sekarang...kita patut bersyukur selalu...apa yang aku syukurkan :-
1. Aku bersyukur aku dilahirkan sebagai aku
2. Aku bersyukur aku dibesarkan di kampung dan kenal apa itu kesusahan dan kemiskinan
3. Aku bersyukur aku di didik oleh emak dan abah sehingga umurku 18 tahun dan didikan itu menjadikan aku hari ini
4. Aku bersyukur aku mempunyai 5 adik beradik yang masih menyokong dan menyayangi aku selama ini dan ikatan kekeluargaan kami masih utuh berkad dari didikan emak dan abah
5. Aku bersyukur aku diterima masuk Universiti walaupun aku tak tahu pun jurusan ape sebenarnya aku masuk dulu
6. Aku bersyukur aku dapat mengharungi alam universiti aku walaupun emak dan abah dah pergi masa tu
7. Aku bersyukur aku dapat habiskan pengajian walaupun aku hampir-hampir berhenti sebab nak jadi pramugari ..
8. Aku bersyukur aku diterima bekerja walaupun result final U pun lum keluar lagi masa tu
9. Aku bersyukur dikurniakan seorang suami yang penyayang dan menerima aku seadanya
10. Aku bersyukur aku dikurniakan 4 cahayamata yang menjadi nadi aku sekarang ni
11. Aku bersyukur aku masih mempunyai kerja yang baik, ditempat yang baik, dikalangan orang, bos dan staff yang baik-baik
12. Aku bersyukur aku dikurniakan kesihatan yang baik selama ini
13. Aku bersyukur aku masih bernafas dan masih diberi ruang untuk memperbaiki diri aku ni
14. Aku bersyukur dikurniakan pembantu di rumah yang membantu menjaga anak aku sementara aku berkerja
15. Aku bersyukur aku dikurniakan jiran-jiran dan kawan-kawan yang baik-baik
16. Aku bersyukur aku diberi rumah untuk diduduki
17. Aku bersyukur selama aku kerja segalanya dipermudahkan
18. Aku bersyukur segala urusan aku dipermudahkan oleh Nya
19. Aku bersyukur hari ini dan tahun ini aku mampu menghirup, udara segar, menjamah makanan enak, melihat keindahan ciptaan tuhan, berjalan dibumi indah dan mendengar zikir pujian
20. dan aku amat bersyukur hari ini aku masih diberi peluang oleh Nya untuk bernafas dan meneruskan kehidupan, disayangi dan menyayangi anak-anak dan suami, dan aku amat berharap dan berdoa agar kenikmatan ini berpanjangan. Amin