To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Monday, September 27, 2010

Sambungan petua dari akkak:- Kempis


Salam….sambungan petua dari akkak…hari tu akak ada beri petua kempis perut..yang ni lak petua akak kalau malas nak balut-balut perut tu..akkak pun cam korang gak..bila lepas pantang memang tahap positive dan iktizam nak balut-balut tiap hari memang gaban nye malas atau atas sebab berikut:-
i. Bila akak nak suruh mak teh buat segala rencah tu..akak dah habis pantang so jgn nak ngengada lagi dah..tak reti-reti nak buat sendir
ii. Bila akak tengah bancuh-bancuh tu baby dah bangun, time tido dia pun tak panjang cam dalam pantang lagi..ahhh “tido la adik jgn asik nak main je””
iii. Bila akak nak balut-balut tu kak nina dan asha suruh ajar mengaji, pastu suruh ajar buat karangan..
iv. Selalu akak balut-balut tu lepas mandi pagi dan lepas mandi petang…sekarang akak dah keje..gilo ke po gi ofic dengan balut-balut bebagai dan bau pun mak ai sodapnyo!!!
v. Bila akak dah balut-balut memalam tu..abang naik-naikkan kening…so korang paham-paham je la..tak yah akak cite “””ahh malu la akak”.
So kalau akak rajin akak buat masa datang bulan je..itu sebab kalau korang nak cepat kurus memang masa dalam pantang tu pulun habis-habisan dan kalau nak balut-balut tu korang balut je 24 jam..
Tapi hari ni akak nak tambah petua yang akak amalkan untuk kekal lansing dan kempis:-
i. Selain letak kaki tinggi cam akak beritahu hari tu…semasa menonton TV memalam tu…korang boleh buat sit-up setiap kali iklan, kalau iklan tu 3 minit korang buat je 3 mint…dlm 3 minit boleh buat 30-50 kali sit-up kalau movie tu 2 jam ada 5-6 kali iklan…so korang nye sit-up dah berapa nyek??? ( akak Math 9, korang kira sendiri la)..tapi yang pasti memang perut leh kempis..confirm!!
ii. Kalau akak bangu pagi…apa yang pertama akak buat sangkut kan kaki kat katil tangan lak tarik kat besi kepala katil..cam meliat tahap paling gaban…ini kalau untuk orang pendek boleh tinggi n boleh gak kempis kan perut..pastu boleh buat sit-up 20 kali…
iii. Kalau gi meeting lak…korang sangat dok tersandar je…duduk ujung kerusi sambil mengempiskan perut…pasti cakap dalam hati kalau aku buat cam ni mesti perut aku kempis…
iv. Last sekali ni senang je nak buat..bayangkan perut kita kempis cam amber chia dan artis-artis kat Tv..walaupun perut tu buncit sikit tapi bila kita selalu bayangkan kita kempis memang kempis..( tapi ni istilah dia “PERASAN KEMPIS” ha..ha)
So harap korang boleh amalkan petua-petua akak ya..mari la bersama-sama mengempiskan perut!!!

No comments: