To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Tuesday, April 20, 2010

Sentiasa Positif, dan tip berfikiran positif....

Salam...kebelakangan ini, selalu sangat ingat kat diri sendiri selalu berfikiran positif...so anak-anak, ingat ibu nak pesan...bangun pagi, gosok gigi...memang la kene gosok gigi..kalau tak, mesti nafas cam ade api cam naga, yang bukan mengeluarkan haba..tapi mengeluarkan bau...okey..jangan melalut...back to the subject...positif, selalunya bila, aku mandi aku dah buat aksi-aksi untuk manaikkan mood, kalau ko rang leh menjerit cam sportman memulakan game, itu salah satu langlah-langkah positif, ...tu pun kalau korang duduk sorang-sorang la...tapi kalau tetiba menjerit-jerit dalam bilik air tu cam gila lak...pastu, lahirkan mood happy setiap pagi, dan pasang niat sebelum bertolak ke sekolah/pejabat, apa yang nak di inginkan hari tu....
Ke duanya, sampai tempat kerja catitkan ape yang nak dibuat pada hari tu...dan sentiasa niat dalam hati mesti positif,...mak kata, kalau kite selalu fikir benda negatif..atom-atom nagetif tu akan mengawal fikiran kite ....korang pernah tak tengok orang sangap lebar-lebar..pas dia sangap, korang lak sangap...tu buktinya cas negetif tu telah berjangkit kat korang... so nak bagi tip kat sini cam ne nak cas atom-atom positif:-
- pertama, lahirkan mood happy cam aku cakap tadi
- pastu sentiasa berkawan, berborak, bergaul dengan orang-orang yang positif.
- hindarkan orang-orang yang negatif, suka gossip, pemalas, pengotor, suka tidor, dan ape-apa yang negetif la kan..
- tengok muka anak-anak, terutamanya anak-anak kecik-kecik dan comel.. dia orang tu memang positif tak tahu takut, tak fikir benda bahaya ke tak ke semuanya nak explore kan..kalau kite pun berfikiran cam tu mesti sentiasa positif kan..cuba bayangkan kalau bebudak tu tak positif mesti sampai tua tak leh jalan, tak boleh makan bebola ikan,..sebab kalau jalan takut jatuh, nak makan takut tercekek kan...kan..kan, (cam irsyad walaupun gedebut masih cuba nak panjat tangga..cuma mak teh je tak positif takut sangat gedebut ibu jatuh..dikendung je gedubot ibu, dan sampai sekarang gedebot ibu tak jalan-jalan..huk..huk)
- hindari tempat-tempat yang atom negetif nya lebih tinggi dari atom positif, contohnya hospital, klinik, tempat sampah, tandas, bilik mayat, (bilik bos..eh..eh bukan, bos aku positif okey)...dan sebaganya..
- sentiasa buat muka cool dan ceria..sebab kalau muka stress selain cepat tua, orang boleh teka..u positif ke negetif...
-sembahyang, jangan lupa..sebab memang dari sembahyang kita akan cas aura positif dalam badan..so kepada yang tak sembahyang tu, atom negetif dalam badan memang lebih tinggi dari atom positif..(sebab tu mulut, badan, ko berbau, mata bertaik dan bla-bla..bla)
-sentiasa wish benda yang baik dnn positif..aku buat cam ni, simple tapi benda tu doa sebenarnya, contohnya..setkan password komputer benda yang baik, contohnya " idacantik, idakaya, idadigemari' setiap kali nak on computer setiap pagi dan bila komputer going to sleep word tu yang kite taip dan niat dalam hati..lama-lama insyaallah tuhan makbulkan..pernah tak dengar org tua-tua cakap kalau cakap 44 kali nanti tuhan makbulkan..betul tak...
-last but not least...sentiasa percaya dan berserah pada tuhan..kalau dah usaha insyaallah tuhan makbulkan...
okey nanti aku bagi lagi tip-tip menarik yang sentiasa diamalkan dalam hidup ini...baboi..
-

No comments: