To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Friday, March 12, 2010

Result SPM

Hai..bila bercerita pasal result SPM teringat masa zaman dolu-dolu, tapi before that, nak ucap tahniah dulu pada anak buah aku Amira, anak kak nor dapat 7 A 2 B SPM tahun ni...Tahniah di ucapkan:), bercerita pasal result SPM, masa zaman aku dulu masih ingat lagi, aku dari Banting (rumah umi) naik bas turun ke Melaka nak ambil result SPM, malam perut usah cerita la kejap kecut, kejap kembang...memang aku bukan budak pandai sangat...kalau belajar tak leh tunjuk-tunjuk sebabnye kekonon brutal, kalau belajar kene kutuk..tu zaman duk asrama la kan...berbalik pasal result tu, aku gi la ambil bas turun ke Melaka tengahari baru sampai asrama..sebelum aku sampai, kak long dah telefon sekolah tanya pasal result SPM aku, dolu-dolu keputusan pakai pangkat 1,2 atau 3, dan ada aggregate..so bila kak long telefon, cikgu kata AIDA dapat pangkat satu, bila kak long tanya pasal aggregate, cikgu cakap agggregate nanti kita bagi tahu dia bila dia sampai...so bila ku sampai Melaka dan turun bas di Merlimau, telefon emak kat umah umi, beritahu aku dah sampai dengan selamatnya kat Merlimau dan tengah tunggu bas nak ke Dang Anum...tetiba emak dah nangis-nangis beritahu aku dapat pangkat satu, dan bila aku tanya aggregate emak kata kak long cakap dah ujung-ujung nak dapat pangkat dua (dalam hati kalau dah ujung-ujung tah 23 atau 24 aggregate la)...aku gembira campur geram sebabnya keputusan aku orang lain yang dapat tahu dulu...

Aku tunggu bas, lambat sangat... jalan la aku menapak dari merlimau ke Dang Anum...Sampai sekolah aku jumpa Cikgu Bala..tahniah Aida u among the top in your class, cikgu Bala wished aku...(aku dalam hati hek ala cikgu dapat ujung-ujung pun the top in my class..tapi aku kembang idung juga masa tu)...aku terus menonong kat counter pengambilan keputusan periksa...Tahniah kata kak Mazna kerani sekolah...aku dengan penuh debar yang tak sebedebar lagi membuka keputusan SPM...PANGKAT 1..14 AGGREGATE...Woi 14 aggregate tu cam tak caye ...&*^%$#@!%&))*&%%$ dalam hati dah ujung-ujung kate kak long cisssss woi akkakk dapat 14 aggregate okey...tengok orang dengan mata tau...aku memang geram,,,,masa tu,...kalau tak tahu aggregate jgn pepandai beritahu sedara mara aku dapat berapa okey...

tapi aku tak salah kan kak long..sebabnya mungkin dia tak confident aku leh dapat pangkat 1, sebabnya aku bukan ulat buku dan selalu kene marah ngan emak...dan sebab result aku okey di terima masuk UITM dan aku bersyukur sangat..kalau aku masuk U, mesti aku dah berhenti belajar sebab yuran U jauh lebih mahal dari UiTM, lepas emak dan abah meninggal perbelanjaan di ITM aku perlu berdikit-dikit, tapi alhamdullilah aku jadi aku hari ini, dan mengubah hidup aku, dan aku berazam dan berdoa anak-anak tak akan susah macam aku...Go ida go..caaaaayyyyooookkkkk!!!

No comments: