To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Tuesday, March 2, 2010

Jawapan jujur seorang anak...

Semalam aku pergi alamanda, balik kerja semalam memang dah pelan baiknye nak gi bayar yuran kelas music nina, so lepas magrib aku cadang nak gi…
Asha: ibu boleh dek cha ikut??
Aku:- weekday no Alamanda, study time…jawab aku ringkas, kak nina angguk-angguk mengerti, deksha masih memujuk aku, …Please ibu…no..no..no..big no…aku ambil buku latihan tanda berapa page dia kene buat malam ni…lepas seketika dia diam. Kat luar hujan , dalam hati cam ne nak gi ni, abang hari ni nak ke masjid lak…kalau tak gi nanti kene tunggu berbulan lagi baru ada kosong kelas music tu lak…
Abang ikut ibu ya, pancing aku..memang pelan nak bawa dia peneman aku malam ni…tetiba mak teh menyampuk ..abang jangan pergi , abang baru baik chickenpox, tak boleh pergi, nanti tak elok, bertanda-tanda%$^&*$#@!, mak teh bebel-bebel kat abang, pastu abang nangis, mengamuk-ngamuk nak gi…aku ajak abang ke atas, bisik dengan dia, abang ikut ibu..tapi janji jangan nakal, no mainan okey…...pergi bersih badan, ..pastu abang cakap kat makteh dari atas…mak teh abang pergi sekejap je, abang bersih badan dulu…dia pujuk mak teh , untuk izinkan dia pergi…dalam hati…anak aku ni baik, kekadang je buat perangai ..biasa la tu…
Semasa nak gi, sempat dia menyakat kakak dia…kak cha dan kak nina belajar tau, tak boleh ikut…
Dalam kereta aku borak dengan anak aku ni, mood dia baik sebab hati dia berbunga dapat ikut aku malam ni..
“Abang sayang ibu”…tanya aku…”sayang” .…”nape abang sayang ibu”..”sebab ibu hensem, ibu chomel”…’Abang sayang babah”…”sayang”..”nape”…”babah hensem, babah tido ngan abang, abang sayang lah”..”abang sayang kak nina, dan kak cha”..”sayang”..nape??..” sebab-sebab-sebab, dia tido bilik sendiri”..”abang sayang mak teh??..” sayang”..nape?..”sebab dia chomel, tapi dia tua, tapi abang sayang”…”abang sayang mak kak?..”sayang”..”nape,??, “sebab-sebab-sebab dia jerawat, abang suka jerawat, cam abang ada chickenpox”..aku senyum-senyum dengar jawapan abang…..iklas sangat:)
Cam tu la, kekadang bila dia buat perangai memang aku hilang sabar, tapi sejak kebelakangan ini aku cuba tahan kemarahan aku bila dia buat perangai, tunggu dia pandai sikit. Selalunye bila aku hilang sabar, aku tarik nafas panjang dan pejam mata…pastu aku okey…

No comments: