To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Tuesday, March 23, 2010

SELAMAT HARI LAHIR NURHAN IRSYAD


16 Mac 2010…Anak ibu dah setahun dah hari ini… rasenye baru je ibu lahirkan anak ibu ni… masih segar dalam ingatan ibu, bagaimana jantung ibu berdegup kencang bila contraction itu datang, kenape position nya tersenget…ada masalah kah???.. ibu tunggu lame dalam wad bersalin, dah semalaman ibu di sini masih menunggu kehadiran cahayamata ibu ni..kenape ya tak nak keluar-keluar… perut ibu dah mengeras-ngeras..tapi kenape tak nak turun-turun..dalam hati ibu, sayang keluarla..keluar la dengan selamat, … doctor yang selalu merawat ibu sepanjang ibu mengandung cuti pula minggu ini… ini doctor ganti pula, ibu tak biasa, nama dia Dr Fatimah, lembut orgnya…ehh kenape anak ibu mengeras-mengeras ni..tapi tak keluar-keluar…
Sayang… dah seharian ibu kat sini ..cepat la keluar…jam 3.00 ptg, dr Fatimah datang, tanya ibu..raba perut ibu keras sangat…kenape tak tekan loceng kalau sakit sangat..ni dah keras sangat dah, ha dah buka 4 cm ni, jom masuk labor room.. jantung ibu, berdegup kencang..ibu tatap mata babah..ada garis kerisauan di situ, memang ibu cam takut sangat..anak ibu, ini antara moment yang sangat di takuti oleh seorang ibu..antara hidup dan mati..tapi untuk melihat kelahiran anak ibu, ibu tabahkan hati dan berdoa agar semuanya selamat…
Di bilik bersalin, ibu masih menunggu dengan sabar, sesekali doctor rabe perut ibu, oleh kerana ibu dah lama sakit, doctor advise ibu ambil apidural, memang ibu tak pernah ambil ubat tu sebelum-sebelum ini, dan ibu dah niat tidak akan ambil…tapi..tapi..anak ibu dah lama mengeras di dalam perut ibu, ibu tanya babah.. babah cakap kalau doctor dah kata ambil, ambil la..akhirnya ibu decide ambil ubat tu, tapi dalam hati ibu masih ragu..tapi anak ibu, nurse dan doctor tu macam menjual direct selling dalam bilik tu…memang ibu akui, bila kite dalam keadaan sakit, keputusan kite buat hanya nak menutup mulut mereka-mereka semua, agar tidak menyanyi-nyanyi di teliga ibu…nasihat ibu, kalau nak buat keputusan jangan dalam keadaan yang stress..fikir dulu …. …akhirnya ibu terpaksa menahan sakit di cucuk ubat bius, sementara anak ibu dah nak keluar sangat melihat dunia….bila anak ibu keluar, sebelah kaki ibu kebas dan tak terasa sakit, dan sebelah lagi sakit sangat…ibu confuse semasa nak mengeluarkan anak ibu ni, sebelah kebas sebelah tak kebas, air mata ibu, babah tumpah juga…menahan sakit, dan dugaan yang perlu ibu lalui semasa melahirkan anak ibu ni…tapi sayang …sakit itu pergi jauh selepas ibu mendengar tangisan pertama anak ibu…saat yang ibu tunggu dan nanti-nantikan…ibu dan babah panjatkan rasa syukur yang amat sangat…ibu bersyukur dengan kehadiran anak ibu ni..ibu susukan , ibu kira jari tangan, kaki, ibu tatap hidung, (cam babah), ibu cium pipi anak ibu, comel…..Ibu beri nama NURHAN IRSYAD, …menasihat dan pemimpin..ibu harap anak ibu ni akan menjadi seorang pemimpin yang baik-baik…
Dan hari ini, anak ibu dah setahun, gedebot, comel, manja, sebelum ibu pergi kerja, ada garis sedih di muka anak ibu…sabar sayang ibu pergi tak lama, ini tuntutan kerja yang perlu ibu buat..tapi anak ibu tetap di hati ibu selalu…Selamat hari Lahir Sayang…ibu doakan anak ibu dipanjangkan usia, sihat, bijak, jadi anak yang soleh, petah berkata-kata dan menjadi manusia yang di sayangi, dicontohi dan menyayangi ibu dan babah dan sentiasa diberkahti. Amin.

Friday, March 12, 2010

Result SPM

Hai..bila bercerita pasal result SPM teringat masa zaman dolu-dolu, tapi before that, nak ucap tahniah dulu pada anak buah aku Amira, anak kak nor dapat 7 A 2 B SPM tahun ni...Tahniah di ucapkan:), bercerita pasal result SPM, masa zaman aku dulu masih ingat lagi, aku dari Banting (rumah umi) naik bas turun ke Melaka nak ambil result SPM, malam perut usah cerita la kejap kecut, kejap kembang...memang aku bukan budak pandai sangat...kalau belajar tak leh tunjuk-tunjuk sebabnye kekonon brutal, kalau belajar kene kutuk..tu zaman duk asrama la kan...berbalik pasal result tu, aku gi la ambil bas turun ke Melaka tengahari baru sampai asrama..sebelum aku sampai, kak long dah telefon sekolah tanya pasal result SPM aku, dolu-dolu keputusan pakai pangkat 1,2 atau 3, dan ada aggregate..so bila kak long telefon, cikgu kata AIDA dapat pangkat satu, bila kak long tanya pasal aggregate, cikgu cakap agggregate nanti kita bagi tahu dia bila dia sampai...so bila ku sampai Melaka dan turun bas di Merlimau, telefon emak kat umah umi, beritahu aku dah sampai dengan selamatnya kat Merlimau dan tengah tunggu bas nak ke Dang Anum...tetiba emak dah nangis-nangis beritahu aku dapat pangkat satu, dan bila aku tanya aggregate emak kata kak long cakap dah ujung-ujung nak dapat pangkat dua (dalam hati kalau dah ujung-ujung tah 23 atau 24 aggregate la)...aku gembira campur geram sebabnya keputusan aku orang lain yang dapat tahu dulu...

Aku tunggu bas, lambat sangat... jalan la aku menapak dari merlimau ke Dang Anum...Sampai sekolah aku jumpa Cikgu Bala..tahniah Aida u among the top in your class, cikgu Bala wished aku...(aku dalam hati hek ala cikgu dapat ujung-ujung pun the top in my class..tapi aku kembang idung juga masa tu)...aku terus menonong kat counter pengambilan keputusan periksa...Tahniah kata kak Mazna kerani sekolah...aku dengan penuh debar yang tak sebedebar lagi membuka keputusan SPM...PANGKAT 1..14 AGGREGATE...Woi 14 aggregate tu cam tak caye ...&*^%$#@!%&))*&%%$ dalam hati dah ujung-ujung kate kak long cisssss woi akkakk dapat 14 aggregate okey...tengok orang dengan mata tau...aku memang geram,,,,masa tu,...kalau tak tahu aggregate jgn pepandai beritahu sedara mara aku dapat berapa okey...

tapi aku tak salah kan kak long..sebabnya mungkin dia tak confident aku leh dapat pangkat 1, sebabnya aku bukan ulat buku dan selalu kene marah ngan emak...dan sebab result aku okey di terima masuk UITM dan aku bersyukur sangat..kalau aku masuk U, mesti aku dah berhenti belajar sebab yuran U jauh lebih mahal dari UiTM, lepas emak dan abah meninggal perbelanjaan di ITM aku perlu berdikit-dikit, tapi alhamdullilah aku jadi aku hari ini, dan mengubah hidup aku, dan aku berazam dan berdoa anak-anak tak akan susah macam aku...Go ida go..caaaaayyyyooookkkkk!!!

Tuesday, March 9, 2010

Nak pakai ke tak???

Bulan ni dah bulan Mac, keputusan untuk pakai braces masih aku KIV, x-ray, pemeriksaan gigi semua aku dah buat...tapi...keputusan nak teruskan ke tak masih aku KIV...bila dr cakap aku kene cabut 2 batang gigi...perut aku kecuttttt sangat (masa tu rase kurus sikit sebab perut kecut..ha..ha), nak pakai braces projek aku tahun 2010, memang dah lama sangat nak pakai ...dulu tak de duit, tapi sekarang ni tak de kekuatan lak...keputusan aku kene buat atas persetujuan cik abang sayang aku,...dia lak kejap bagi, kejap tak bagi, kejab dia jawab "up to you"..aku pun dah confused ..selebihnya aku masih takut nak buat keputusan...minggu lepas pergi seminar landskap jumpa x-classmate baru pakai braces, teruja sangat aku nak pakai...bila tanya abang, dia cam tak bagi je (pakai braces leh kiss tak??..ha..ha ..mungkin tu yang abang tak bagi kut???)tah aku pun tak tahu la ...tapi bila aku baca pasal pemakaian braces kat luar negara tu, benda tu cam dah normal je, dulu masa sekolah pelajar yang pakai braces ni di kalangan anak-anak orang kaya je. So aku yang belajar pun tanggung sendiri ni jangan mimpi la nak pakai bendaalah tu...memang tak mampu, seingat aku masa aku tanya pasal braces kat UITM masa aku first year dip, kos dia dalam 3-4 ribu sekarang ni 5-6 ribu, tapi bila aku dah mampu sekarang aku tak tahu nak teruskan ke tak???...reason abang, tak de penyakit kenape nak cari penyakit...atau aku yang dah biol,..atau dah terlebih duit..ha.ha..tah tak tahu la...tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu kekuatan cabut gigi tu datang, dan abang bagi GREEN light dari hati nya..jangan 50-50..kepada kawan-kawan yang pakai tu tolong bagi aku advise ..agar aku tak menyesal di kemudian hari...

Tuesday, March 2, 2010

Jawapan iklas dari Irhas

Semalam aku pergi alamanda, balik kerja semalam memang dah pelan baiknye nak gi bayar yuran kelas music nina, so lepas magrib aku cadang nak gi…
Asha: ibu boleh dek cha ikut??
Aku:- weekday no Alamanda, study time…jawab aku ringkas, kak nina angguk-angguk mengerti, deksha masih memujuk aku, …Please ibu…no..no..no..big no…aku ambil buku latihan tanda berapa page dia kene buat malam ni…lepas seketika dia diam. Kat luar hujan , dalam hati cam ne nak gi ni, abang hari ni nak ke masjid lak…kalau tak gi nanti kene tunggu berbulan lagi baru ada kosong kelas music tu lak…
Abang ikut ibu ya, pancing aku..memang pelan nak bawa dia peneman aku malam ni…tetiba mak teh menyampuk ..abang jangan pergi , abang baru baik chickenpox, tak boleh pergi, nanti tak elok, bertanda-tanda%$^&*$#@!, mak teh bebel-bebel kat abang, pastu abang nangis, mengamuk-ngamuk nak gi…aku ajak abang ke atas, bisik dengan dia, abang ikut ibu..tapi janji jangan nakal, no mainan okey…...pergi bersih badan, ..pastu abang cakap kat makteh dari atas…mak teh abang pergi sekejap je, abang bersih badan dulu…dia pujuk mak teh , untuk izinkan dia pergi…dalam hati…anak aku ni baik, kekadang je buat perangai ..biasa la tu…
Semasa nak gi, sempat dia menyakat kakak dia…kak cha dan kak nina belajar tau, tak boleh ikut…
Dalam kereta aku borak dengan anak aku ni, mood dia baik sebab hati dia berbunga dapat ikut aku malam ni..
“Abang sayang ibu”…tanya aku…”sayang” .…”nape abang sayang ibu”..”sebab ibu hensem, ibu chomel”…’Abang sayang babah”…”sayang”..”nape”…”babah hensem, babah tido ngan abang, abang sayang lah”..”abang sayang kak nina, dan kak cha”..”sayang”..nape??..” sebab-sebab-sebab, dia tido bilik sendiri”..”abang sayang mak teh??..” sayang”..nape?..”sebab dia chomel, tapi dia tua, tapi abang sayang”…”abang sayang mak kak?..”sayang”..”nape,??, “sebab-sebab-sebab dia jerawat, abang suka jerawat, cam abang ada chickenpox”..aku senyum-senyum dengar jawapan abang…
Cam tu la, kekadang bila dia buat perangai memang aku hilang sabar, tapi sejak kebelakangan ini aku cuba tahan kemarahan aku bila dia buat perangai, tunggu dia pandai sikit. Selalunye bila aku hilang sabar, aku tarik nafas panjang dan pejam mata…pastu aku okey…

Jawapan jujur seorang anak...

Semalam aku pergi alamanda, balik kerja semalam memang dah pelan baiknye nak gi bayar yuran kelas music nina, so lepas magrib aku cadang nak gi…
Asha: ibu boleh dek cha ikut??
Aku:- weekday no Alamanda, study time…jawab aku ringkas, kak nina angguk-angguk mengerti, deksha masih memujuk aku, …Please ibu…no..no..no..big no…aku ambil buku latihan tanda berapa page dia kene buat malam ni…lepas seketika dia diam. Kat luar hujan , dalam hati cam ne nak gi ni, abang hari ni nak ke masjid lak…kalau tak gi nanti kene tunggu berbulan lagi baru ada kosong kelas music tu lak…
Abang ikut ibu ya, pancing aku..memang pelan nak bawa dia peneman aku malam ni…tetiba mak teh menyampuk ..abang jangan pergi , abang baru baik chickenpox, tak boleh pergi, nanti tak elok, bertanda-tanda%$^&*$#@!, mak teh bebel-bebel kat abang, pastu abang nangis, mengamuk-ngamuk nak gi…aku ajak abang ke atas, bisik dengan dia, abang ikut ibu..tapi janji jangan nakal, no mainan okey…...pergi bersih badan, ..pastu abang cakap kat makteh dari atas…mak teh abang pergi sekejap je, abang bersih badan dulu…dia pujuk mak teh , untuk izinkan dia pergi…dalam hati…anak aku ni baik, kekadang je buat perangai ..biasa la tu…
Semasa nak gi, sempat dia menyakat kakak dia…kak cha dan kak nina belajar tau, tak boleh ikut…
Dalam kereta aku borak dengan anak aku ni, mood dia baik sebab hati dia berbunga dapat ikut aku malam ni..
“Abang sayang ibu”…tanya aku…”sayang” .…”nape abang sayang ibu”..”sebab ibu hensem, ibu chomel”…’Abang sayang babah”…”sayang”..”nape”…”babah hensem, babah tido ngan abang, abang sayang lah”..”abang sayang kak nina, dan kak cha”..”sayang”..nape??..” sebab-sebab-sebab, dia tido bilik sendiri”..”abang sayang mak teh??..” sayang”..nape?..”sebab dia chomel, tapi dia tua, tapi abang sayang”…”abang sayang mak kak?..”sayang”..”nape,??, “sebab-sebab-sebab dia jerawat, abang suka jerawat, cam abang ada chickenpox”..aku senyum-senyum dengar jawapan abang…..iklas sangat:)
Cam tu la, kekadang bila dia buat perangai memang aku hilang sabar, tapi sejak kebelakangan ini aku cuba tahan kemarahan aku bila dia buat perangai, tunggu dia pandai sikit. Selalunye bila aku hilang sabar, aku tarik nafas panjang dan pejam mata…pastu aku okey…