To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Friday, December 24, 2010

Kenapa Hati Ku Risau

Kenapa ya hati ku risau..aku risau, bila perut lebih tinggi dari dada...aku risau bila langkah ku hanyun...akan berlaga kiri dan kanan,..aku risau bila aku senyum, mata boleh nampak pipi ku naik...aku risau bila duduk di kerusi, ada tayar basikal terlekat di perut..aku risau..bila jarum penimbang bergegar bila kau naik atasnya...aku risau bila tawa ku hilai..lemak-lemak pun turut mengilai....aku risau bila jeans aku merajuk bila sarung dan dia buat-buat sendat nak dipakai..aku risau..aku risau...jadi ape boleh aku buat...tolong selamat kan aku....

Thursday, December 9, 2010

KENE CANTIK-CANTIK

Kaki berlari-lari...tekan lif...ku ramas jemari...(nape ya kasar sangat..oh semalam aku cuti..kejanya membasuh bilik air...patut tangan semacam keras je...dalam fikiran melayang losyen atas meja 'crabtree & everlyn"...wah jap lagi aku buat magic..pasti tangan ke lembut balik)..mata melilau ke butang-butang lif...1 hingga 9...tertera..loceng berbunyi aku keluar tingkat 6...bersama aku ada seorang perempuan jalan di depan..aku di belakang ku amati lenggoknya..baju tak bergosok..tudung di hujung dah tercabut benang..tiada bauan minyak wangi...jalannya tak berbunyi..senyam..tiada senyuman, hanya yang ku rasakan dia..meningmati haruman minyak wangi ku...dalam hati..nak tegur ke tak nak...ahhh kalau tak tegor pun " apa ku kecah" bak kata azwan pun...langkak terus ku hanyun menuju ke tempat ku...
Dulu ...masih segar dalam ingatan, emak akan memastikan kasut, baju, buku dan semuanya dalam kelihatan kemas..sejak dulu aku di didik agar kemas dan bersih..mak kata orang yang tak kemas adalah PEMALAS...itu sahaja perkataan yang sesuai...kalau dulu aku pasti merungut...mak akan suruh aku tukar baju elok , walaupun nak kedai belakang rumah, yang pasti aku akan mandi 5 kali sehari..selagi tak bersih badan ..pasti tidor anak-anak emak tak lena...oleh itu , sekarang aku pastikan semuanya macam yang mak ajar...kalau tak cantik dan bersih jangan keluar rumah...cam ne ya orang yang boleh hidup dalam keadaaan yang serabut tu..tak serabut ke fikiran??...sekarang anak ku abang pun dah pandai..ibu ni tak gosok baju abang kan..nape tak cantik? tanya abang ..aku jawab, ala baju abang tu baju tadika t-shirt smart reader je..tak yah gosok la..dia jawab, nanti abang tak hensem tau...tu la orang kata, kita kena mulakannya di rumah..kalau dah kahwin baru nak belajar berkemas lupakan sahaja la...so kalau yang ada anak-anak tu mula kan dari sekarang..paksa dia orang dari sekarang..kalau nak marah dan bebel..bebelkan sahaja, bila dia dah bersar/remaja baru nak bebel..dia dah jadi buluh betong..dah tak boleh nak dibengkokkan lagi...
kalau kita paksa dia akan patah..bila dah patah dah tak berguna lagi..sebab tu perlu dibentuk dari rebong lagi..pasti dia dengar..fikir-fikirkan la..

Tuesday, October 5, 2010

Tip membeli kasut tinggi

Semalam..aku pakai baju purple...tudung purple...eye shadow pun warna purple gak...tapi yang paling penting..semalam aku pakai kasut warna purple..ramai yang tegur...tapi walaupun hidung kembang kuncup ..aku still maintain, walaupun sebenarnya...rasenya nak ku humban je kasut tu..(mari-mari siapa nak beli kasut, aku bagi RM 10.00 je)...bukan apa..kasut tu walaupun cantik tapi sebenarnya menyakitkan kaki..tinggi dan TERSANGAT LA BERAT NYE!!!!...(nasibaik kaki aku tak pandai cakap, kalau di pandai mesti dia panggil aku senduk)...masa aku beli kasut tu dulu..aku terlampau teruja..sebab dia cantik dan tumit dia besar..so aku tak fikir 20X untuk aku beli..walaupun tip membeli kasut aku tahu sejak aku pegang duit sendiri lagi...so hari ni aku nak bagi tahu korang jangan jadi cam aku..sebelum beli kasut ikut langkah-langkah ni:-
i.sebelum beli kasut...cuba dulu..jalan ke depan..ke belakang...ke kiri dan kekanan, cuba jalan cam ala-ala model gitu..pose-pose sikit kalau selesa...move to next step-
ii. Belek-belek kaki semasa pakai kasut tadi...kalau ia jenis terbuka, perhatikan tumit kalau terkeluar maknanya tak muat la tu...pastu jalan lagi, pose-pose..pastu duduk belek balik tumit tu..kalau muat, tapi tumit pecah..lupakan saja niat nak pakai kasut buka-buka tu..lebih baik korang beli VESELINE INTENSIVE CARE..letak kat tumit tu bagi cantik dulu ..baru beli kasut tadi..pastu move ke step 3-
iii. buka balik kasut dan letak atas tempat yang flat....tekan dengan jari telunjuk..hujung/muncung kasut..kalau dia terpelanting, ini bermakna..kasut tu tak berat dan tidak menyakitkan kaki..ha..kasut cam gini la korang boleh beli..

okey...harap korang boleh cuba tip akkak ni...jangan tengok kasut cantik terus teruja nak beli..cam akkak..okey babai...

Monday, October 4, 2010

MAAFKAN IBU ADIK...


Kekadang kita terlalai...kekadang kita teralpha...kekadang kita rasa kita sempurna...tapi tidak...aku ibu yang lalai...aku rasa berdosa..aku rasa bersalah...Ahad lalu satu kejadian yang tidak di ingini berlaku...selepas cuci bilik air ...aku buang botol clorox dalam tong sampah bilik...dalam hati aku akan buang lepas siap-siap mandi dan akan bawa turun selepas aku bersiap untuk ke open house...semasa bersiap..aku lihat Irsyad terkedek-kedek berlari dari bawah ke bilik aku...dalam hati mengomel...mane mak teh kenapa di biar adik naik ke atas ..aku kan baru mandi, sejak pagi tak menang tangan aku berkemas, memasak..maklumlah ada saudara yang nak singgah petang ni..so aku dari pagi memang dah macam lipas kudung buat itu dan ini....namun segalanya aku telan je...walaupun kekadang ia tersekat kat tekak...dalam aku bersiap adik main-main kotak losyen cam biasa...aku bising-bising aku ambil Yusmira losyen dari adik.." panas la dik losyen ni..nanti termakan adik yang nangis"..adik cam biasa..masih mengemas kotak tu...aku siap-siap make-up sekali aku toleh pada adik..Ya Allah adik jerit aku...dia dah masukkan botol clorox dalam mulut...walaupun kosong...aku dapat rase mulut adik panas dan dia menangis dengan kuat..aku berlari dukung adik ke bilik air...korek mulut dia..cuci dengan air, hati aku tak keruan...aku jerit panggil mak kak dan mak teh...adik muntah dua tiga kali...mak kak telefon 911..aku dah macam orang gila..dan adik masih menjerit .....aku bawa turun adik dan dia muntah kahak..dan kahak dia memang bau Clorox...aku capai tudung dan terus ke Klinik...doktor periksa adik dan dia minta aku monitor adik 6 jam dan puasa 3jam...di klinik abang sampai dari jemput nina dan asha tuision, ada riak marah dan kesal di muka nya..memang aku tahu aku salah..aku lalai...aku tak tahu bila adik selongkar tong sampah bilik...aku ibu yang tidak sempurna...aku amat kesal...kalau sesuatu yang buruk berlaku pada adik...adakah aku boleh memaafkan diri ini...adakah aku boleh di panggil ibu...adakah aku boleh lupakan semuanya...ini pengajaran pada aku...aku harap kejadian buruk tidak berlaku...maafkan ibu adik...

Wednesday, September 29, 2010

Tip Rambut Wangi

Salam…tip rambut wangi…ni tajuk entry akkak kali ni…tip ni akkak dapat secara tak sengaja..pada suatu magrib yang sejuk..sebab hujan lebat kat luar…akkak sedang mengajar mengaji..pastu tu akak cakap kat anak akkak..”asha bentang tilam”…dengan muka yang sedikit muncung anak akkak yang numbor dua tu bentang tilam…yang kecil sibuk mengacau akkak mengajar si abang mengaji…akak bagi adik kotak barang selepas mandi untuk dia main-main semasa akkak ajar mengaji si abang…lepas abang, akak mengajar si asha..si abang dan adik bermain atas tilam…lepas si asha mengaji…si kakak dia lak mengaji…lepas tu tahu-tahu..tahu : aaaaaaaaaaadiiiikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk…aaaaaaaaaaaaaaaaabbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbanggggggggggggg…kenape main bedak ngan losyen tuuuuuuuuuu…ya allah..habis kepala abang di lomornye ngan losyen dan bedak” jerit akkak kepada dua anak Bujang akkak tu…muka si abang dah macam tepung kormak atau dah macam zoombee kampong pisang…dua-dua kene cubit dan kene bebel ngan akkak malam tu…tapi bila akkak bangun pagi dan cium kepala anak-anak akkak, bau nya memang wangi yak amat…tak macam selalu bau peluh. So korang kalau nak rambut wangi..tipnya cang gini:-
Memula ambil losyen baby…lomor-lomor sikit kat rambut..(anggap la je losyen tu , toner rambut)..pastu ambil bedak baby..tabur-taburkan atas rambut tadi…(lagi banyak-lagi bagus)…pastu, kirai-kirai kan rambut…(kang cam org tua lak rambut tu warna putih), pastu sikat rambut…pasti rambut tu wangi dan harum. So selamat mencuba tip akak ni..pasti tak menyesal.

Monday, September 27, 2010

BICARA SEORANG KAKI

Salam..aku adalah kaki si Aida…hai Aida kenape? Knapa/ why, why and why???hari ni aku sakit sangat-sangat..kenape hari ni ko pakai kasut adik ko si mak kak..ko kan tahu kasut tu berat…..kalau kawan ku kaki mak kak yang pakai dia memang okey sebab dia gemuk sikit dari aku (cewah..cehwah)..aku bak bunting padi ..kasut tebal dan berat memang aku tak larat..hari ni kawan-kawan aku si betis dan peha gebu ko dah menjerit-jerit sakit…yang ko gi pakai kasut tebal tu buat ape la “senduk”….pinggang ko pun dah mengomel-gomel sakit..ape ko tak reti-reti…kalau nak cantik sekalipun…pastikan selesa dan berbaloi-baloi…jgn sebab ko nak cantik dan Nampak tinggi walaupun ko memang dah perasan yang ko tak berapa tinggi…nak pakai gak kasut tumit tinggi…kepada tuan ku Aida..lain kali ingat la kat aku kat bawah ni..jgn ikut sedap je ….
Kepada kaki ku……di bulan baik ni aku memohon maaf …..memang aku telah gila cam nak tinggi selalu..aku sedar sekarang aku memang tak di lahir kan tinggi…huk..huk (sedih akkak beb!! Kene marah ngan kaki..siap panggil ‘senduk lagi”” huk..hukkkk…)

Sambungan petua dari akkak:- Kempis


Salam….sambungan petua dari akkak…hari tu akak ada beri petua kempis perut..yang ni lak petua akak kalau malas nak balut-balut perut tu..akkak pun cam korang gak..bila lepas pantang memang tahap positive dan iktizam nak balut-balut tiap hari memang gaban nye malas atau atas sebab berikut:-
i. Bila akak nak suruh mak teh buat segala rencah tu..akak dah habis pantang so jgn nak ngengada lagi dah..tak reti-reti nak buat sendir
ii. Bila akak tengah bancuh-bancuh tu baby dah bangun, time tido dia pun tak panjang cam dalam pantang lagi..ahhh “tido la adik jgn asik nak main je””
iii. Bila akak nak balut-balut tu kak nina dan asha suruh ajar mengaji, pastu suruh ajar buat karangan..
iv. Selalu akak balut-balut tu lepas mandi pagi dan lepas mandi petang…sekarang akak dah keje..gilo ke po gi ofic dengan balut-balut bebagai dan bau pun mak ai sodapnyo!!!
v. Bila akak dah balut-balut memalam tu..abang naik-naikkan kening…so korang paham-paham je la..tak yah akak cite “””ahh malu la akak”.
So kalau akak rajin akak buat masa datang bulan je..itu sebab kalau korang nak cepat kurus memang masa dalam pantang tu pulun habis-habisan dan kalau nak balut-balut tu korang balut je 24 jam..
Tapi hari ni akak nak tambah petua yang akak amalkan untuk kekal lansing dan kempis:-
i. Selain letak kaki tinggi cam akak beritahu hari tu…semasa menonton TV memalam tu…korang boleh buat sit-up setiap kali iklan, kalau iklan tu 3 minit korang buat je 3 mint…dlm 3 minit boleh buat 30-50 kali sit-up kalau movie tu 2 jam ada 5-6 kali iklan…so korang nye sit-up dah berapa nyek??? ( akak Math 9, korang kira sendiri la)..tapi yang pasti memang perut leh kempis..confirm!!
ii. Kalau akak bangu pagi…apa yang pertama akak buat sangkut kan kaki kat katil tangan lak tarik kat besi kepala katil..cam meliat tahap paling gaban…ini kalau untuk orang pendek boleh tinggi n boleh gak kempis kan perut..pastu boleh buat sit-up 20 kali…
iii. Kalau gi meeting lak…korang sangat dok tersandar je…duduk ujung kerusi sambil mengempiskan perut…pasti cakap dalam hati kalau aku buat cam ni mesti perut aku kempis…
iv. Last sekali ni senang je nak buat..bayangkan perut kita kempis cam amber chia dan artis-artis kat Tv..walaupun perut tu buncit sikit tapi bila kita selalu bayangkan kita kempis memang kempis..( tapi ni istilah dia “PERASAN KEMPIS” ha..ha)
So harap korang boleh amalkan petua-petua akak ya..mari la bersama-sama mengempiskan perut!!!

Friday, September 24, 2010

Petua Dari Akkak- Cam ne nak mengelakkan perut buncit

Pejam celik..pejam celik...dah nak habis raye..dan rasenya dah berbulan aku melupakan blog ni..tapi tak pe...lepas-lepas raye ni mesti perut pun buncit sikitkan...semalam akkak dah cuba balik jean levis akak beli sebelum raya hari tu...(puhhh muat lagi ..walaupun akak ambil satu saiz kecil dari biasa..(cewah sebenarnya nak beritahu akak dah kurus dari dedulu...ha..ha)..anyway akkak nak kongsi la petua akkak cam ne akkak buat terutama selepas melahirkan anak-anak akkak yang 4 orang tu:-
1. Petua Kapur ngan limau nipis
- petua ni biasa dengar kan...cuma cam ne nak buat tu je yang taktahu..masa akkak lahir anak pertama..akkak rase petua ni tak praktikal langsung..sebabnya bila akak campurkan kapur ngan limau dan lomor kat perut akak..mak ai dah bau pun ala-ala je..perut akak melepuh panas sangat dan tersangat la gatal kulit perut..sudahnya nak cantik ...tapi kulit perut bersisik...bila dah empat anak dan jumpa macam-macam bidan..akak rase petua ni paling mujarap..cara-caranye adalah..memula campurkan kapur ngan limau nipis..kalau tak de limau, asam jawe pun leh gak..pastu titikkan minyak kayu putih..ini untuk menuetralkan bau yang ala-ala tu dan untuk menyerapan yang lebih efective di kulit perut tu...pastu titikkan juga minyak cap kapak...ini untuk beri kesan minyak angin dan rase cam sejuk je kat perut tu... kacau bahan tadi hingga sebati...cara nak pakai lak...memula sapu minyak angin/baby oil kat perut..ini untuk hilangkan rasa gatal kepanasan kapur di kulit perut...pastu baru lumurkan bahan-bahan yang di bancuh...pastu balut perut dengan kain pelekat yang telah dipotang...ini untuk mengelakkan bengkung kita kotor la..jadi kalau lepas pakai boleh basuh kain ni je..tak yah bengkung nak kene basuh selalu...pastu baru pakai bengkung...
akak nasihatkan pakai selama tempoh berpantang...
2. campuran halia dan cuka
petua ni pun sama cuma tukarkan kapur kepada halia dan limau kepada cuka..yang lain-lain tu sama je..cuma minyak angin je jangan pakai bebanyak sebab halia tu dah panas..senang je blend halia tu ngan cuka dah ikut langkah-langkah lain seperti di atas..
3. letak kaki tinggi dari perut
ha..petua ni lagi senang..cuma semasa baring-baring menonton TV tu...letakkan kaki kat atas...coffee table atau benda-benda yang tinggi...posisi cam kita duduk tapi sambil baring..perut mesti leh kempis...

Okey hope korang cuba dulu petua akkak tau...kita orang perempuan ni mesti kene jaga keteranpilan ...sebab orang yang tak menjaga keteranpilan adalah orang yang malas...malas nak melaram, malas nak mandi, malas nak besenam, malas nak berusaha..semua nye la malas...:)

Friday, July 30, 2010

Perhimpunan Bulanan

Tengah perhimpunan bulanan dengan Tan Sri, dah lama rasanya tak menulis dlam blog ni.. Bukan apa kat ofc blog dan facebook tak blh buka so memang kalau kat rumah tak de masa nak update. Boring tahap gaban ni tu yang menulis guna phone. Pesanan Tan Sri kite perlu sentiasa bershukur dan sentiasa berwaspada semasa menjlnkan tugas. Pastu ni dah lapar perut pu dah berbunyi-bunyi... Cam ne tu???

Monday, June 14, 2010

MARI BERDOA....

dapat forward email dari Kak E pagi ni..memang kekadang email-email cam ni malas nak bace..tapi bila jauh dalam hati ada rase bersalah..bila bab-bab ugama mesti malas...so aku baca juga...begitu la kebiasaanya...so hari ini aku baca semua email-email tu... memang tersedar sedikit...kalau ESQ tu dia orang panggil recharge...dulu aku pun tak paham konsep sembahyang tu..kenepe mak pakse-pakse aku sembahyang...kalau kite tak sembahyang cam ne nak dekatkan diri kita dengan Allah dengan sembahyang je la kita boleh mencuci hati kita kan???..walaupun aku rase aku masih jahil..tapi sebelehnya aku cuba perbaiki diri untuk tetap digarisan yang betul...insyaallah doa aku akan jadi insan yang lebih baik dari semalam....kat bawah ini email yang di forward kat aku..untuk kita berkongsi bersama..aku dah cuba masa zohor tadi..memang lapang sangat dada rasa kasih sayang allah..kebiasaannya sembahyang cepat je tak dapat rasai kasih sayang itu..(asik ingat kerja je..masa sembahyang pun tak khusuk)...so kenkawan...cuba baca dan amal kan ..insyaallah kasih sayang allah akan bersama anda...

BESARNYA DOA YANG KITA LUPAKAN

Dalam tidak sedar.

Setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami.. sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini..

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat..

Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Diamlah sejenak,

buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah

Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni (sayangi aku)

Diam dan tundukkanlah diri kitauntuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima

Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

Warfa'nii (angkatlah darjatku)

Warzuqnii (berilah aku rezeki)

Wahdinii (berilah aku petunjuk)

Wa'Aafinii (sihatkan aku)

Wa'fuannii (maafkan aku)

Setelah selsai, diamlah sejenaklalu sampaikan rasa syukur kita

Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja..

Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu

tetapi hati antara tidak dan mahu pantaslah Allah perlakukan kita begitu.

Friday, June 11, 2010


Salam...dah lama akak tak menulis di sini...nak cite sikit trip akak ke London...best-best memang best...first sebab dapat pergi tempat orang ...di tanggung kerajaan ...dan yang paling best abang sayang ikut...so akak ada tak yah bawa dompet besar-besar sebab abang ikut...akak hanya menjadi menteri kewangan sahaja...hahaha..sayang abang luv u.

Bawa abang senang sikit...abang sendiri tanggung...tapi kalau tak ikut bila lagi nak sampai London kan..kan...kan..kan.....so aku suruh gak abang ikut ..macam honeymoon kali ke dua la tu...
Walaupun hati sedih nak tinggalkan anak-anak terutama si debot irsyad, tapi.....kene tabah.

Bila sampai London, program memang padat sangat, so lupa sikit pasal anak-anak ...bila balik hotel, baru la terbayang wajah anak-anak (ha..ha asalan baik punye).

Poket memang londeh ..bila sampai london...beli barang 2 pound, kalau convert duit kite dah RM 10..so kalau duit dia 10 pound dah RM 50..so memang nak beli macam-macam kene fikir dua kali...tapi pejam mate je..(nasib baik ada bawa poket besar.. ha..ha)

Jalan-jalan di kota london best la sebabnya tak terasa panas cam Malaysia, jalan jauh-jauh pun tak berpeluh dan tak terasa penat sangat...kalau la Malaysia cam tu..mesti taman-taman akak kat Putrajaya ni penuh orang cam kat london...

Balik hari Isnin tu...emak mertua dah tunggu kat umah...memula cam pelik je..nape ngek dia datang...bila fikir balik dia mesti suka kalau anak kesayangan dia belajar oversea dulu kan..so aku diam je, dan berbesar hati dia nak tengok anak-anak aku kat umah walaupun dia pun tak berape larat nak jalan ( TQ mak)..

tapi yang tak best nya lepas balik ni...kene buat report lawatan. ahhhhhhh

Thursday, May 20, 2010

Penyakit manusia

Salam dapt email dari kenkawan, memang kekadang penyakit ni ada dalam diri aku...so bila kenkawan ingat-mengingati tu tersedar la sikit...

PENYAKIT MANUSIA
1. MENYALAHKAN ORANG LAIN
Itu penyakit P dan K, iaitu Primitif dan Kekanak-kanakan. Menyalahkan orang lain adalah cara pemikiran orang primitif. Di pedalaman Afrika, kalau ada orang yang sakit, yang Dipikirkan adalah: Siapakah yang menyihirnya ? Selalu"siapa" Bukan"apa" penyebabnya. Bidang kedoktoran modern selalu mencari "apa" penyebabnya, bukan "siapa". Jadi kalau kita berpikir menyalahkan orang lain, itu sama dengan sikap primitif. Kekanak-kanakan. Kenapa ? Anak-anak selalu tidak pernah mahu disalahkan. Kalau ada piring yang jatuh," Adik itu yang salah", atau sebagainya.Kalau kita manusia yang berakal dan dewasa selalu akan mencari sebab terjadinya sesuatu.

2. MENYALAHKAN DIRI SENDIRI
Menyalahkan diri sendiri bahawa dirinya merasa tidak mampu. Anda pernah mengalaminya ? Kalau anda memberitahu tidak pernah, bererti anda bohong."Ah, orang itu boleh, orang itu kaya, orang itu dapat naik pangkat dan sebagainya, Lihat saya ini apa ?, wah saya tidak dapat jadi seperti dia. Dia punya ijazah, saya hanya diploma. Dia ada banyak waktu, saya sibuk, sudah pasti tidak boleh". Penyakit ini seperti kanser, bertambah besar, besar di dalam mental diri sehingga boleh mencapai "improper guilty feeling". Penyakit ini perlahan-lahan boleh membunuh kita. Merasa "inferior", kita tidak punya kemampuan. Kita sering membandingkan kejayaan orang lain dengan kekurangan kita, sehingga kejayaan orang lain dianggap Wajar kerana mereka mempunyai sesuatu kelebihan yang kita tidak punya.

3. TIDAK PUNYA GOAL / CITA-CITA
Kita sering terpaku dengan kesibukan kerja, tetapi arahnya tidak jelas. Sebaiknya kita selalu mempunyai target kerja dengan milestone. Buat target jangka panjang dan jangka pendek secara bertulis. Kalau "GOAL" kita hanya untuk "FUN", bagi mengisi waktu saja, hasilnya cuma biasa-biasa saja.

4. MEMPUNYAI "GOAL", TAPI SALAH MENCAPAINYA
Biasanya dialami oleh orang yang tidak "teachable". Goalnya salah, fokus kita juga salah, jalannya juga salah, arahnya juga salah. Ibarat seorang yang mahu kaya,lalu dia pergi merompak bank yang akhirnya di tangkap polis dan di penjarakan.

5. MENGAMBIL JALAN PINTAS, SHORT CUT
Kejayaan tidak pernah dicapai dengan jalan pintas. Jalan pintas tidak membawa orang ke kejayaan yang sebenarnya, "real success", kerana tidak mengikuti proses. Kalau kita menghindari proses, kejayaan yang di capai tidak sempurna.

6. MENGAMBIL JALAN TERLALU PANJANG, TERLALU SANTAI
Analoginya begini : Kapal terbang untuk membolehkannya take-off, harus mempunyai kecepatan minimum. Pesawat Boeing 737, untuk membuat take-off, memerlukan kecepatan minimum 300 km/jam. Jikalau kecepatan dia cuma 50 km/jam, manakan dapat untuk pesawat tersebut membuat take-off.

7. MENGABAIKAN HAL-HAL YANG KECIL
Dia mahunya yang besar-besar, yang hebar, tetapi ha-hal kecil tidak dilalukannya. Dia lupa bahawa struktur bangunan yang besar, pasti ada komponen yang kecilnya. Mahu saja yang hebat. Mengabaikan hal kecil saja tidak boleh, apatah lagi mengabaikan orang kecil.

8. TERLALU CEPAT MENYERAH
Jangan berhenti kerja pada masa percubaan 3 bulan. Bukan membuat kesalahan menjadikan seorang itu gagal tetapi berhenti pada tempat yang salah, jika kita membuat kesalahan, kita boleh memperbaikinya tetapi jika kita berhenti di tempat yang salah kita akan menyesal.

9. BAYANG-BAYANG MASA LALU
Kita selalu dipenuhi oleh memori kan? Apa yang kita lakukan, masuk memori kita, minimal sebagai pertimbangan kita untuk langkah kita berikutnya. Apalagi kalau kita pernah gagal, tidak berani untuk mencuba lagi. Ini berkaitan dengan penyakit nombor 3. Kegagalan sebagai akibat bayang-bayang masa lalu yang tidak terselesaikan dengan semestinya. Itu bayang-bayang negatif. Memori kita kadang- kadang sangat membatasi kita untuk maju ke depan. Kita kadang-kadang lupa bahawa hidup itu maju terus. "Waktu" itu terus berjalankan? Semuanya berjalan, hidup kita pun terus berjalan juga. berlari saja ke depan, kalaupun harus jatuh, pastikan jatuh ke depan. Orang yang berjaya, pasti pernah gagal. Itu memori negatif yang menghalangi kejayaan.

10. MENGHIPNOTIS DIRI DENGAN KEJAYAAN
Biasa disebut "Pseudo Success Syndrome". Kita dihipnotis dengan itu. Kita kalau pernah berjaya dengan kejayaan kecil, terus berhenti, tidak kemana-mana lagi. Sudah puas dengan kejayaan kecil tersebut. Napoleon pernah menyatakan: "Saat yang paling merbahaya datang bersama dengan kemenangan yang besar". Itu saat yang paling merbahaya, kerana orang lupa dan mabuk kemenangan. Jangan terjebak dengan goal-goal hasil yang kecil, kerana kita akan menembak sasaran yang besar, goal yang jauh. Jangan berpuas diri, jangan jadi sombong, terus takabur.

Wednesday, May 19, 2010

Ibu-Ibu Engkaulah Ratu Hatiku

Ibu-ibu engkau la ratu hatiku, bila ku berduuuuukaaaa engkau hiburkan selalu, nyanyian aku di depan irsyad, bila aku nyanyi lagu ni, memang dia cam telopong, last2 dia senyum...sempena hari ibu ni, irhas bagi aku biskut dua keping, yang dibungkus cantik dan ada tulis selamat hari ibu, itu hasil usaha cikgu-cikgu irhas kat sekolah...bila irhas bagi dia peluk aku, dan wish happy motherday, terharu sangat...mase dia peluk dan cium aku tu aku cakap " pandainya anak ibu, ni ape dia tulis ni, jawab Irhas, A,aa PI,W K T, A, A...happy motherday, jawab aku, pandainya anak ibu eja...sambil peluk dia...memang dia bangga sangat....nina dan asha wish juga aku dan berjanji akan dapat keputusan yang baik dalam peperiksaan minggu ni...memang terharu sangat...
bila abang balik dari krusus, aku tanye dia, apa babah nak bagi ibu, motherday ni..jawab dia ibu babah hajah halimah...bestnya kalau ada hari untuk isterikan...biar isteri diberi rehat, pergi spa dan berurut, mesti best...
seingat aku, masa emak masih ada aku tak pernah nak wish dia selamat hari ibu, sebabnya dulu-dulu mana ada sambut hari ibu ni...tapi yang aku pasti setiap kali nak gi dan balik sekolah tangan emak aku cium, setiap malam jumaat aku baca yassin bersama, setiap kali raye kami bermaaf-maafan, walaupun emak garang tapi aku bersyukur sangat sebab didekkan emak aku rasa dalam kehidupan aku dapat rasakan ada satu garisan yang mengelilingi aku, agar aku sentiasa di dalam lingkungan itu, dan aku tak kan sesekali melangkaui garisan yang emak dah gariskan tu....walaupun emak dah tak de, tapi aku masih dapat rasekan yang perhatian emak masih memerhatikan aku...dulu masa belajar kat Itm aku selalu mimpi pada emak kalau aku dah dekat dengan garisan yang mak buat tu, dan rasa bersalah sangat, terutama bila tak sembahyang,.....sebab tu cara didikkan emak aku terapkan dalam mendidik anak-anak, aku harap kalau esok-lusa, kalau aku dah tak de..pesanan aku pada anak-anak akan diingati dan sentiasa menjadi panduan hidup oleh anak-anak aku....

Selamat hari Ibu...buat aku, dan ibu-ibu diluar sana, bangga la dengan diri anda dan anak-anak anda, percaya la anda adalah ratu di hati anak-anak anda...;)

Anak-anak emak, ucop, Aku, Kaklong, akak dan angah

Wednesday, May 12, 2010

Pesanan untuk anak remaja yang tergedik-gedik

Salam...pagi ni dapat cerita pasal anak-anak remaja sekarang yang sibuk nak berboyfriend-boyfriend, belajar lum habis dah nak berboyfriend..nak cite sikit jangan la terpedaya dengan cinta monyek dan beruk tak ke mana, berfikiran matang la..sabar dan fikir la untuk kebaikan diri...dulu aku pun pernah muda, pernah jadi remaja...dulu zaman sekolah, aku pernah juga minat kat abang-abang form five..dan ada gak kawan yang memang semua abang-abang form five atau from six tu tergila-gila kat dia ni, so zaman sekolah tu aku ni walaupun ramai peminat (Chewah) tapi memang tak melayan, sangat tomboy, dan hitam cam si tampok manggis sebab selalu sangat kat padang bersukan...that is not a point bebbb, the point is, jangan-jangan la zaman sekolah ni nak berboyfriend, tak tahu la yang boyfriend awak zaman sekolah tu jadi ape...lain la kalau dah masuk universiti dan sama-sama ke menara gading, atleast lepas belajar dapat la segulung ijazah...aku ingat lagi masa zaman sekolah emak sebat aku sebab mak ingat aku dah ade boyfriend, tapi sebenarnya aku tukang balas surat kawan-kawan yang sengal nak menulis, sebabnya aku rase aku la orang yang pandai berbicara dan berfalsampah kat surat-surat mereka tu, beside tulisan aku cantik(perasan lagi)...emak jerit kat aku " kalau ko tak jejak tangga Universiti jangan harap ko nak berboyfriend" itu aku ingat sampai sekarang, so masa zaman SPM aku pulun cam nak rak..bukan sebab nak dapat satu, sebab aku nak ada boyfriend, sebab kalau aku tak masuk U, aku akan jadi " andartu melampau, cam filem haliza misbun yang bakal di tayangkan tak lama lagi..(wah siap promote lagi)...satu lagi abang-abang form five yang aku tergila-gila dalam diam tu, sekarang ni jadi peneroka, ada yang dah meninggal sebab ada HIV hisap dadah,...pastu abang-abang yang agak hensome jagi gengster kat bandar Melaka..Ya Allah cam ne tu, abang-abang yang dulu aku tengok cam sengal-sengal, rambut belah tepi, selalu dengan buku je tu, dah ada kereta besar..dan bila tanya kahwin dengan pasangan satu universiti...,wah-wah-wah...cam aku gak kahwin ngan classmate, sekarang dah jadi Vonomate ( tilam cap vono ha--ha)....Okey la adik-adik ingat, keputusan di tangan adik-adik, kite je yang mencorak hidup kita, oleh itu berfikiran matang, dan buat keputusan dengan akal fikiran....tapi bila masuk U nanti jangan la jual mahal lak, nanti kene join kelab andartu terlampau lak..ha..ha..babai..

Monday, May 10, 2010

TIP BERSAMA AKKAK:- Tip untuk gigi putih


Salam..semalam gi watson kat Alamanda, ada jual product baru untuk putih kan gigi " pearl Drop" harga RM 55 ringgit...aku pegang..letak..pegang ..letak... memang nak beli kenkonon nak cantik kan gigi...niat nak pakai breces tahun ni cam dah terkubur je...tu yang cam nak beli...tapi bukan itu yang nak ku coretkan..nak bagi tahu tip untuk putih gigi..dedulu masa zaman belajar aku guna arang untuk bersihkan gigi...memang putih beb...satu lagi, masa kecik-kecik kalau gi mandi kat perigi (biasa la kat Chemomoi tu, 6 bulan setahun tak de air terutama masa hari raye medang nya tak de air)..oii ida nak bagi tip ke nak cerita pasal chemomoi di hati mu)... okey, mase pegi mandi kat perigi ngan mak terlupa lak nak bawa berus gigi, emak suruh ambil lalang...renyukkan lalang tu, dan gosok gigi ngan lalang tu..memang bersih, korang mesti cuba..tak yah keluar duit bebanyak...satu lagi, aku ingatkan jangan hisap rokok, dan minum kopi, mesti gigi tak bekarat, tapi aku memang hantu kopi so kalau nak minum kopi guna straw, dan kalau rokok tu cam ne ngek..kalau guna straw boleh ke..tip terakhir kalau nak gigi putih lagi, cabut je gigi2 original korang dan tukar ngan gigi palsu, pilih warna gigi palsu yang paling putih, dan kalau lepas makan bebenda yang kuning senang nak gosok, memalam boleh gendam gigi tu ngan clorok, pemutih baju tu..memang putih gila...Okey itu sahaja tip aku untuk hari ini...babai..

Tuesday, April 20, 2010

Sentiasa Positif, dan tip berfikiran positif....

Salam...kebelakangan ini, selalu sangat ingat kat diri sendiri selalu berfikiran positif...so anak-anak, ingat ibu nak pesan...bangun pagi, gosok gigi...memang la kene gosok gigi..kalau tak, mesti nafas cam ade api cam naga, yang bukan mengeluarkan haba..tapi mengeluarkan bau...okey..jangan melalut...back to the subject...positif, selalunya bila, aku mandi aku dah buat aksi-aksi untuk manaikkan mood, kalau ko rang leh menjerit cam sportman memulakan game, itu salah satu langlah-langkah positif, ...tu pun kalau korang duduk sorang-sorang la...tapi kalau tetiba menjerit-jerit dalam bilik air tu cam gila lak...pastu, lahirkan mood happy setiap pagi, dan pasang niat sebelum bertolak ke sekolah/pejabat, apa yang nak di inginkan hari tu....
Ke duanya, sampai tempat kerja catitkan ape yang nak dibuat pada hari tu...dan sentiasa niat dalam hati mesti positif,...mak kata, kalau kite selalu fikir benda negatif..atom-atom nagetif tu akan mengawal fikiran kite ....korang pernah tak tengok orang sangap lebar-lebar..pas dia sangap, korang lak sangap...tu buktinya cas negetif tu telah berjangkit kat korang... so nak bagi tip kat sini cam ne nak cas atom-atom positif:-
- pertama, lahirkan mood happy cam aku cakap tadi
- pastu sentiasa berkawan, berborak, bergaul dengan orang-orang yang positif.
- hindarkan orang-orang yang negatif, suka gossip, pemalas, pengotor, suka tidor, dan ape-apa yang negetif la kan..
- tengok muka anak-anak, terutamanya anak-anak kecik-kecik dan comel.. dia orang tu memang positif tak tahu takut, tak fikir benda bahaya ke tak ke semuanya nak explore kan..kalau kite pun berfikiran cam tu mesti sentiasa positif kan..cuba bayangkan kalau bebudak tu tak positif mesti sampai tua tak leh jalan, tak boleh makan bebola ikan,..sebab kalau jalan takut jatuh, nak makan takut tercekek kan...kan..kan, (cam irsyad walaupun gedebut masih cuba nak panjat tangga..cuma mak teh je tak positif takut sangat gedebut ibu jatuh..dikendung je gedubot ibu, dan sampai sekarang gedebot ibu tak jalan-jalan..huk..huk)
- hindari tempat-tempat yang atom negetif nya lebih tinggi dari atom positif, contohnya hospital, klinik, tempat sampah, tandas, bilik mayat, (bilik bos..eh..eh bukan, bos aku positif okey)...dan sebaganya..
- sentiasa buat muka cool dan ceria..sebab kalau muka stress selain cepat tua, orang boleh teka..u positif ke negetif...
-sembahyang, jangan lupa..sebab memang dari sembahyang kita akan cas aura positif dalam badan..so kepada yang tak sembahyang tu, atom negetif dalam badan memang lebih tinggi dari atom positif..(sebab tu mulut, badan, ko berbau, mata bertaik dan bla-bla..bla)
-sentiasa wish benda yang baik dnn positif..aku buat cam ni, simple tapi benda tu doa sebenarnya, contohnya..setkan password komputer benda yang baik, contohnya " idacantik, idakaya, idadigemari' setiap kali nak on computer setiap pagi dan bila komputer going to sleep word tu yang kite taip dan niat dalam hati..lama-lama insyaallah tuhan makbulkan..pernah tak dengar org tua-tua cakap kalau cakap 44 kali nanti tuhan makbulkan..betul tak...
-last but not least...sentiasa percaya dan berserah pada tuhan..kalau dah usaha insyaallah tuhan makbulkan...
okey nanti aku bagi lagi tip-tip menarik yang sentiasa diamalkan dalam hidup ini...baboi..
-

Thursday, April 8, 2010

Coretan di tengahari....

Salam, telah terlalu lama rasanya tak menulis dalam blog ni, bukan apa banyak sangat kerja kebelakangan ni...anak-anak baru dapat keputusan ujian, alhamdulillah, Asha dapat semua A, Nina pula, 3A 2 B, terkejut sikit bila dah masuk tahap dua tahun ni, terutama subjek penulisan. So aku sebagai ibu memang mengelabah sikit, bila markah dia jatuh, aku tak boleh terima markah 70 lebih ni, walaupun 78...memang nampak demand, tapi terpaksa sebab saingan disekolah memang sangat tinggi....so anak ibu kene tingkatkan usaha...memang ibu nampak macam kejam... tapi ini untuk kebaikan anak ibu juga...

Aku baru habis Press Conference dengan Tun Jeane Isnin hari tu, satu bab dah habis tengah berhempas pulas persiapan untuk Forum plak...memang banyak sangat kerja..tapi aku suka, bila banyak kerja,(tapi jangan kene marah la ya), sebab aku rase kalau kerja tak de, rase cam bodoh dan rase macam tak diperlukan dan tak penting je...justify la kanduit gaji aku terima tiap bulan kan...

Misi aku 2010 ada yang tak di mula lagi..nampak gayenya nak pakai braces tahun ni kene bantutkan..abang tak bagi la pulakkkk....

nak cuti pergi shopping!!! tapi bila ya, nak cuti pun tak berpeluang...banyak kerja ni...okey...nanti cite lagi..baboi!!!

Tuesday, March 23, 2010

SELAMAT HARI LAHIR NURHAN IRSYAD


16 Mac 2010…Anak ibu dah setahun dah hari ini… rasenye baru je ibu lahirkan anak ibu ni… masih segar dalam ingatan ibu, bagaimana jantung ibu berdegup kencang bila contraction itu datang, kenape position nya tersenget…ada masalah kah???.. ibu tunggu lame dalam wad bersalin, dah semalaman ibu di sini masih menunggu kehadiran cahayamata ibu ni..kenape ya tak nak keluar-keluar… perut ibu dah mengeras-ngeras..tapi kenape tak nak turun-turun..dalam hati ibu, sayang keluarla..keluar la dengan selamat, … doctor yang selalu merawat ibu sepanjang ibu mengandung cuti pula minggu ini… ini doctor ganti pula, ibu tak biasa, nama dia Dr Fatimah, lembut orgnya…ehh kenape anak ibu mengeras-mengeras ni..tapi tak keluar-keluar…
Sayang… dah seharian ibu kat sini ..cepat la keluar…jam 3.00 ptg, dr Fatimah datang, tanya ibu..raba perut ibu keras sangat…kenape tak tekan loceng kalau sakit sangat..ni dah keras sangat dah, ha dah buka 4 cm ni, jom masuk labor room.. jantung ibu, berdegup kencang..ibu tatap mata babah..ada garis kerisauan di situ, memang ibu cam takut sangat..anak ibu, ini antara moment yang sangat di takuti oleh seorang ibu..antara hidup dan mati..tapi untuk melihat kelahiran anak ibu, ibu tabahkan hati dan berdoa agar semuanya selamat…
Di bilik bersalin, ibu masih menunggu dengan sabar, sesekali doctor rabe perut ibu, oleh kerana ibu dah lama sakit, doctor advise ibu ambil apidural, memang ibu tak pernah ambil ubat tu sebelum-sebelum ini, dan ibu dah niat tidak akan ambil…tapi..tapi..anak ibu dah lama mengeras di dalam perut ibu, ibu tanya babah.. babah cakap kalau doctor dah kata ambil, ambil la..akhirnya ibu decide ambil ubat tu, tapi dalam hati ibu masih ragu..tapi anak ibu, nurse dan doctor tu macam menjual direct selling dalam bilik tu…memang ibu akui, bila kite dalam keadaan sakit, keputusan kite buat hanya nak menutup mulut mereka-mereka semua, agar tidak menyanyi-nyanyi di teliga ibu…nasihat ibu, kalau nak buat keputusan jangan dalam keadaan yang stress..fikir dulu …. …akhirnya ibu terpaksa menahan sakit di cucuk ubat bius, sementara anak ibu dah nak keluar sangat melihat dunia….bila anak ibu keluar, sebelah kaki ibu kebas dan tak terasa sakit, dan sebelah lagi sakit sangat…ibu confuse semasa nak mengeluarkan anak ibu ni, sebelah kebas sebelah tak kebas, air mata ibu, babah tumpah juga…menahan sakit, dan dugaan yang perlu ibu lalui semasa melahirkan anak ibu ni…tapi sayang …sakit itu pergi jauh selepas ibu mendengar tangisan pertama anak ibu…saat yang ibu tunggu dan nanti-nantikan…ibu dan babah panjatkan rasa syukur yang amat sangat…ibu bersyukur dengan kehadiran anak ibu ni..ibu susukan , ibu kira jari tangan, kaki, ibu tatap hidung, (cam babah), ibu cium pipi anak ibu, comel…..Ibu beri nama NURHAN IRSYAD, …menasihat dan pemimpin..ibu harap anak ibu ni akan menjadi seorang pemimpin yang baik-baik…
Dan hari ini, anak ibu dah setahun, gedebot, comel, manja, sebelum ibu pergi kerja, ada garis sedih di muka anak ibu…sabar sayang ibu pergi tak lama, ini tuntutan kerja yang perlu ibu buat..tapi anak ibu tetap di hati ibu selalu…Selamat hari Lahir Sayang…ibu doakan anak ibu dipanjangkan usia, sihat, bijak, jadi anak yang soleh, petah berkata-kata dan menjadi manusia yang di sayangi, dicontohi dan menyayangi ibu dan babah dan sentiasa diberkahti. Amin.

Friday, March 12, 2010

Result SPM

Hai..bila bercerita pasal result SPM teringat masa zaman dolu-dolu, tapi before that, nak ucap tahniah dulu pada anak buah aku Amira, anak kak nor dapat 7 A 2 B SPM tahun ni...Tahniah di ucapkan:), bercerita pasal result SPM, masa zaman aku dulu masih ingat lagi, aku dari Banting (rumah umi) naik bas turun ke Melaka nak ambil result SPM, malam perut usah cerita la kejap kecut, kejap kembang...memang aku bukan budak pandai sangat...kalau belajar tak leh tunjuk-tunjuk sebabnye kekonon brutal, kalau belajar kene kutuk..tu zaman duk asrama la kan...berbalik pasal result tu, aku gi la ambil bas turun ke Melaka tengahari baru sampai asrama..sebelum aku sampai, kak long dah telefon sekolah tanya pasal result SPM aku, dolu-dolu keputusan pakai pangkat 1,2 atau 3, dan ada aggregate..so bila kak long telefon, cikgu kata AIDA dapat pangkat satu, bila kak long tanya pasal aggregate, cikgu cakap agggregate nanti kita bagi tahu dia bila dia sampai...so bila ku sampai Melaka dan turun bas di Merlimau, telefon emak kat umah umi, beritahu aku dah sampai dengan selamatnya kat Merlimau dan tengah tunggu bas nak ke Dang Anum...tetiba emak dah nangis-nangis beritahu aku dapat pangkat satu, dan bila aku tanya aggregate emak kata kak long cakap dah ujung-ujung nak dapat pangkat dua (dalam hati kalau dah ujung-ujung tah 23 atau 24 aggregate la)...aku gembira campur geram sebabnya keputusan aku orang lain yang dapat tahu dulu...

Aku tunggu bas, lambat sangat... jalan la aku menapak dari merlimau ke Dang Anum...Sampai sekolah aku jumpa Cikgu Bala..tahniah Aida u among the top in your class, cikgu Bala wished aku...(aku dalam hati hek ala cikgu dapat ujung-ujung pun the top in my class..tapi aku kembang idung juga masa tu)...aku terus menonong kat counter pengambilan keputusan periksa...Tahniah kata kak Mazna kerani sekolah...aku dengan penuh debar yang tak sebedebar lagi membuka keputusan SPM...PANGKAT 1..14 AGGREGATE...Woi 14 aggregate tu cam tak caye ...&*^%$#@!%&))*&%%$ dalam hati dah ujung-ujung kate kak long cisssss woi akkakk dapat 14 aggregate okey...tengok orang dengan mata tau...aku memang geram,,,,masa tu,...kalau tak tahu aggregate jgn pepandai beritahu sedara mara aku dapat berapa okey...

tapi aku tak salah kan kak long..sebabnya mungkin dia tak confident aku leh dapat pangkat 1, sebabnya aku bukan ulat buku dan selalu kene marah ngan emak...dan sebab result aku okey di terima masuk UITM dan aku bersyukur sangat..kalau aku masuk U, mesti aku dah berhenti belajar sebab yuran U jauh lebih mahal dari UiTM, lepas emak dan abah meninggal perbelanjaan di ITM aku perlu berdikit-dikit, tapi alhamdullilah aku jadi aku hari ini, dan mengubah hidup aku, dan aku berazam dan berdoa anak-anak tak akan susah macam aku...Go ida go..caaaaayyyyooookkkkk!!!

Tuesday, March 9, 2010

Nak pakai ke tak???

Bulan ni dah bulan Mac, keputusan untuk pakai braces masih aku KIV, x-ray, pemeriksaan gigi semua aku dah buat...tapi...keputusan nak teruskan ke tak masih aku KIV...bila dr cakap aku kene cabut 2 batang gigi...perut aku kecuttttt sangat (masa tu rase kurus sikit sebab perut kecut..ha..ha), nak pakai braces projek aku tahun 2010, memang dah lama sangat nak pakai ...dulu tak de duit, tapi sekarang ni tak de kekuatan lak...keputusan aku kene buat atas persetujuan cik abang sayang aku,...dia lak kejap bagi, kejap tak bagi, kejab dia jawab "up to you"..aku pun dah confused ..selebihnya aku masih takut nak buat keputusan...minggu lepas pergi seminar landskap jumpa x-classmate baru pakai braces, teruja sangat aku nak pakai...bila tanya abang, dia cam tak bagi je (pakai braces leh kiss tak??..ha..ha ..mungkin tu yang abang tak bagi kut???)tah aku pun tak tahu la ...tapi bila aku baca pasal pemakaian braces kat luar negara tu, benda tu cam dah normal je, dulu masa sekolah pelajar yang pakai braces ni di kalangan anak-anak orang kaya je. So aku yang belajar pun tanggung sendiri ni jangan mimpi la nak pakai bendaalah tu...memang tak mampu, seingat aku masa aku tanya pasal braces kat UITM masa aku first year dip, kos dia dalam 3-4 ribu sekarang ni 5-6 ribu, tapi bila aku dah mampu sekarang aku tak tahu nak teruskan ke tak???...reason abang, tak de penyakit kenape nak cari penyakit...atau aku yang dah biol,..atau dah terlebih duit..ha.ha..tah tak tahu la...tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu kekuatan cabut gigi tu datang, dan abang bagi GREEN light dari hati nya..jangan 50-50..kepada kawan-kawan yang pakai tu tolong bagi aku advise ..agar aku tak menyesal di kemudian hari...

Tuesday, March 2, 2010

Jawapan iklas dari Irhas

Semalam aku pergi alamanda, balik kerja semalam memang dah pelan baiknye nak gi bayar yuran kelas music nina, so lepas magrib aku cadang nak gi…
Asha: ibu boleh dek cha ikut??
Aku:- weekday no Alamanda, study time…jawab aku ringkas, kak nina angguk-angguk mengerti, deksha masih memujuk aku, …Please ibu…no..no..no..big no…aku ambil buku latihan tanda berapa page dia kene buat malam ni…lepas seketika dia diam. Kat luar hujan , dalam hati cam ne nak gi ni, abang hari ni nak ke masjid lak…kalau tak gi nanti kene tunggu berbulan lagi baru ada kosong kelas music tu lak…
Abang ikut ibu ya, pancing aku..memang pelan nak bawa dia peneman aku malam ni…tetiba mak teh menyampuk ..abang jangan pergi , abang baru baik chickenpox, tak boleh pergi, nanti tak elok, bertanda-tanda%$^&*$#@!, mak teh bebel-bebel kat abang, pastu abang nangis, mengamuk-ngamuk nak gi…aku ajak abang ke atas, bisik dengan dia, abang ikut ibu..tapi janji jangan nakal, no mainan okey…...pergi bersih badan, ..pastu abang cakap kat makteh dari atas…mak teh abang pergi sekejap je, abang bersih badan dulu…dia pujuk mak teh , untuk izinkan dia pergi…dalam hati…anak aku ni baik, kekadang je buat perangai ..biasa la tu…
Semasa nak gi, sempat dia menyakat kakak dia…kak cha dan kak nina belajar tau, tak boleh ikut…
Dalam kereta aku borak dengan anak aku ni, mood dia baik sebab hati dia berbunga dapat ikut aku malam ni..
“Abang sayang ibu”…tanya aku…”sayang” .…”nape abang sayang ibu”..”sebab ibu hensem, ibu chomel”…’Abang sayang babah”…”sayang”..”nape”…”babah hensem, babah tido ngan abang, abang sayang lah”..”abang sayang kak nina, dan kak cha”..”sayang”..nape??..” sebab-sebab-sebab, dia tido bilik sendiri”..”abang sayang mak teh??..” sayang”..nape?..”sebab dia chomel, tapi dia tua, tapi abang sayang”…”abang sayang mak kak?..”sayang”..”nape,??, “sebab-sebab-sebab dia jerawat, abang suka jerawat, cam abang ada chickenpox”..aku senyum-senyum dengar jawapan abang…
Cam tu la, kekadang bila dia buat perangai memang aku hilang sabar, tapi sejak kebelakangan ini aku cuba tahan kemarahan aku bila dia buat perangai, tunggu dia pandai sikit. Selalunye bila aku hilang sabar, aku tarik nafas panjang dan pejam mata…pastu aku okey…

Jawapan jujur seorang anak...

Semalam aku pergi alamanda, balik kerja semalam memang dah pelan baiknye nak gi bayar yuran kelas music nina, so lepas magrib aku cadang nak gi…
Asha: ibu boleh dek cha ikut??
Aku:- weekday no Alamanda, study time…jawab aku ringkas, kak nina angguk-angguk mengerti, deksha masih memujuk aku, …Please ibu…no..no..no..big no…aku ambil buku latihan tanda berapa page dia kene buat malam ni…lepas seketika dia diam. Kat luar hujan , dalam hati cam ne nak gi ni, abang hari ni nak ke masjid lak…kalau tak gi nanti kene tunggu berbulan lagi baru ada kosong kelas music tu lak…
Abang ikut ibu ya, pancing aku..memang pelan nak bawa dia peneman aku malam ni…tetiba mak teh menyampuk ..abang jangan pergi , abang baru baik chickenpox, tak boleh pergi, nanti tak elok, bertanda-tanda%$^&*$#@!, mak teh bebel-bebel kat abang, pastu abang nangis, mengamuk-ngamuk nak gi…aku ajak abang ke atas, bisik dengan dia, abang ikut ibu..tapi janji jangan nakal, no mainan okey…...pergi bersih badan, ..pastu abang cakap kat makteh dari atas…mak teh abang pergi sekejap je, abang bersih badan dulu…dia pujuk mak teh , untuk izinkan dia pergi…dalam hati…anak aku ni baik, kekadang je buat perangai ..biasa la tu…
Semasa nak gi, sempat dia menyakat kakak dia…kak cha dan kak nina belajar tau, tak boleh ikut…
Dalam kereta aku borak dengan anak aku ni, mood dia baik sebab hati dia berbunga dapat ikut aku malam ni..
“Abang sayang ibu”…tanya aku…”sayang” .…”nape abang sayang ibu”..”sebab ibu hensem, ibu chomel”…’Abang sayang babah”…”sayang”..”nape”…”babah hensem, babah tido ngan abang, abang sayang lah”..”abang sayang kak nina, dan kak cha”..”sayang”..nape??..” sebab-sebab-sebab, dia tido bilik sendiri”..”abang sayang mak teh??..” sayang”..nape?..”sebab dia chomel, tapi dia tua, tapi abang sayang”…”abang sayang mak kak?..”sayang”..”nape,??, “sebab-sebab-sebab dia jerawat, abang suka jerawat, cam abang ada chickenpox”..aku senyum-senyum dengar jawapan abang…..iklas sangat:)
Cam tu la, kekadang bila dia buat perangai memang aku hilang sabar, tapi sejak kebelakangan ini aku cuba tahan kemarahan aku bila dia buat perangai, tunggu dia pandai sikit. Selalunye bila aku hilang sabar, aku tarik nafas panjang dan pejam mata…pastu aku okey…

Monday, February 22, 2010

Susu ibu


Aku memandu laju ari ni, dalam perjalanan terbayang wajah anak-anak di rumah, irhas demam, adik tengah buat ape la agak nye...petang-petang ni mesti dia tengah tunggu aku balik, memang biasa macam ni, bila hari isnin aku mesti nak balik awal, sebabnya breast bengkak, maklum la dah dua hari dia bersama aku menyusu badan, so bila hari isnin ni memang kene balik awal, nak susukan dia...
Assalamualaikummmmmmm, jerit aku dari luar...irsyad belari terhuyung- hayang dengan walker ni mendapatkan aku...aku buka tudung (tudung baru warna kuning baru beli sabtu lepas..he..he), aku dapatkan irsyad , pangku dia dan terus susukan dia...satu sedutan panjang...pastu dia lepas..ahhhhhhhh...memang cam tu la gayanya kalau dia suka dan tak berapa lapar..main-main je mengisap susu..aku, "cepat la adik isap ibu sakit ni", pujuk aku... dia cam tadi lagi , isap, lepas...ahhhhh..., tarik dia dalam dakapan dan terus bagi dia lagi, dalam hati, cepat la, biar lega sikit bengkak susu ibu ni, tetiba irsyad tarik, dan pusing sebelah kanan...ahhhhhhh sakitnya, aku pejam mata, ahhhhh sakit, irsyad senyum menampakkan gigi dia yang baru tumbuh empat batang...air mata aku menitik menahan sakit di gigit irsyad, tapi dia yang tengah bigau-bigau gelak-gelak membuatkan aku simpan rase sakit...aku picit hidung irsyad manja, dalam hati padan muka aku, budak tu kenyang di paksa isap susu badan...

Tapi, peristiwa di gigit anak, bengkak susu, puting tersumbat tidak mematahkan semangat aku menyusukan anak-anak. Memang ada yang rasa susah menyusu anak, tapi bagi aku ia satu pengalaman yang tak akan aku lepaskan. Sebagai seorang ibu, aku memang bertekad aku akan susukan anak-anak aku sehingga dia 2 tahun, anak pertama aku susukan sehingga 11 bulan, sebabnya masatu anak pertama tak tahu cam ne nak perah susu, dan cara penyimpanan susupun masih belum arif, jadinya susu aku kering bila anak aku masuk 11 bulan, rasa bersalah sangat, bila anak kedua, yang ni memang lama menyusu badan, 2 tahun lebih, aku terpaksa berhentikan pun bila dia dah nak dapat adik, irhas berhenti masuk 2 tahun, itu pun sekembali aku dari umrah dia dah tak nak mengisap lagi...irsyad pula aku tekad untuk menyusukan dia sehingga 2 tahun..itu azam aku...
So sesiapa yang nak petua cam ne nak perah susu, simpan susu, petua nak hilang bengkak susu dan sebagainya leh la rujuk kat aku sebab aku rase aku dah expert bab-bab tu...

Thursday, February 18, 2010

Alhamdullillah

Assalamualaikum...16 februari 2010, Majlis perkahwinan Mohd Yusof Ebrahim...syukur alhamdulillah, apa yang merunsingkan hati telah selamat dilaksanakan. Berkad doa saudara mara dan rakan taulan, majlis perkahwinan usof adik bongsu aku selamat di jalankan. Masa usof beritahu nak kahwin memang aku tahu tanggungjawab itu perlu aku lunaskan, start dari itu hati tak henti berdoa agar semua yang di rancang dapat dilaksanakan. Kak long juga turut sama runsing, pesan aku pada kak long," tak pe kaklong kite doa sama-sama insyaallah selamat". Semasa majlis semua saudara yang dijemput datang beramai-ramai, macam reunion saudara mara pun ada, dalam hati kalau ada emak mesti dia bangga dengan apa yang berlaku hari ini.Akak juga tidak kurang dengan hantaran yang siap di susun indah, berwarna purple, cantik di hias indah. Aku juga bangga dengan cik abang sayang aku tu, banyak juga usahanya untuk menjayakan majlis itu. Kesepakatan kami sekeluarga terserlah dan sokongan serta kehadiran saudara mara melancarkan lagi majlis sebagaimana yang di rancang.

Di kesempatan ini, aku ingin mengucapkan selamat pengantin baru untuk Usof, jutaan terima kasih juga kepada semua yang membantu menjayakan majlis perkahwinan dari hari penikahan, mengantar pengantin dan hadir di majlis menyambut menantu terutama kepada Kak long, angah, akak, mak ngah, pak lang, pak uda, pak cik, mak andak, pak long md zaki, kak e,Abang ain, didah dan keluarga masing-masing, juga ribuan terima kasih kepada saudara-mara, sepupu sepapat, juga saudara sebelah arwah abah, adik-beradik abang, jiran-jiran dari chemomoi serta rakan taulan yang hadir memeriahkan majlis menyambut menantu aku.Terima kasih diucapkan.

Semasa majlis Pak cik Md Jalis ada membacakan pesanan untuk pengantin, untuk tatapan kalian aku sertakan di sini pesanan tersebut:-

Pesanan Untuk Mohd Yusof & Nurazlinda

Agaknya jika ibumu Che’meh
dan Abahmu Ibrahim masih dapat bersama hari ini
Munkin sebagini pesannya kepada nanda berdua
Di hari yang bersejarah buat mu berdua

Wahai anakanda Mohd Yusuf
Pada hari ini
Abah & ibu terkesima melihak mu
Melangkah menjadi………
Seorang yang di panggil suami ……
kepada nanda Nurazlinda.

Lantaran kehendak Allah yang maha kuasa
Abah dan ibu tidak dapat…
Membesarkanmu sehingga seperti sekarang.
Tetapi doa kami sentiasa mengiringi mu …
Agar diri mu sentiasa
dalam dakapan rahmah Allah.

Bermula dari hari keramat ini
Nanda kan memulakan pelayaran ….
penghidupan mu
Sebagai Imam….Sebagai Nakhoda ….
Sebagai suami dan juga sebagai Kekasih
Ia itu …satu pelayaran penghidupan yang baru
Yang penuh dengan tanggungjawab …
dugaan…. dan pancaroba


Kami kepingin …berpesan pada mu
Agar nanda bijak dalam menggemudikan ….
bahtera rumahtangga mu
Agar tidak karam di gelora penghidupan hakiki.

Sesungguhnya jadi suami itu ….
perlu punyai sifat yang adil
Jika hendak memberi sesuatu kepada Inda
Berilah sesuatu yang diredzai oleh mu …
dan disukai oleh isterimu
Tetapi jangan sekali Ucop beri .…
Perkara yang nanda tak mampu
Kelak rumahtangga mu jua ….
akan menerima akibatnya

Ingat…. ya sayang
Wanita itu ….dijadikan dari tulang rusuk
Yang sangat hampir ….dengan lengan mu
Supaya ia dijaga ….dan dilindungi
Dan ia juga ….sangat hampir dengan hati mu
Supaya ia di kasihi ….
dan di cintai dengan sepenuh hati
Oleh itu ….kepingin kami peringatkan
Kasihkanlah isteri mu ….
dengan cara berhikmah sekali




Sesungguhnya perkahwinan itu ….
satu syarikat perkongsian
Iaitu berkongsi sama
Yang sakit dan yang senang……
Yang suka dan yang duka
Tetapi nanda…. Ingat ya kata-kata P Ramlee
Sedangkan lidah lagikan tergigit
Inikan pula suami isteri

Jadikan muafakat ….dan saling menghormati
sebagai teras dan pedoman ….merintis kebahagiaan
Biarpun cemburu dan cinta …
kembar yang tak dapat dipisahkan
Tetapi cemburu buta semata…..
pendek rezeki namanya
Jangan sekali membuat keputusan …..
dalam amarah mu
Kerna amarah …adalah akhlak syaitan durjana
Yang membawa bencana semata ….
dan tak munkin mengunjurkan bahagia

Pimpinlah isteri dan keluargamu
Dengan sebaik-baik kepimpinan Islam
Berilah nafkah kepada keluargamu
Dengan sebaik-baik nafkah yang halal

Hamparkan terhadap isterimu
Kepada pendidikan yang bermenafaat
Agar ia jadi isteri yang solleh
Dan ibu yang dapat memimpin ….
anak-anak mu ke syorga

Pada menantu kami….. nanda Nurazlinda
Ingin kami maklumkan
Sesungguhnya ….
biarpun Yusof adalah anak yatim piatu
Tetapi ia seorang yang sangat baik budi pekertinya

Oleh itu nanda Nurazlinda
Rendahkanlah ….pandangan mata mu
Labuhkanlah ….kain mu
Jaga ….maruah mu
Dan kentalkan kesetiaan mu ….pada suami mu
Jangan sekali kali ….
nanda pudarkan kasih sayang mu padanya
Jangan jadikan yatim piatunya
alasan untuk membencinya.

Sesungguhnya mengemudi rumah tangga
Umpama mengemudi layang layang
Ada waktu perlu di tarik sedikit
Ada waktu perlu dilepaskan sedikit
Kalau nanda tarik kuat kuat
Ia akan jatuh tersembam ke bumi
Kalau nanda lepaskan terus
Ia tak akan kembali lagi kepangkuan mu

Nanda Yusof dan Inda …Ingat pesan ini ya
Dekatkan keluarga mu ….dengan sembahyang
Sekiranya kalian pamirkan
Kasih sayang kalian kepada Allah
Menerusi sembahyang
Nescaya …kasih sayang Allah pada kalian berdua
Akan dipamirkan ….oleh Allah
Menerusi rahmah ….dan keberkatan Nya


Kalau sekiranya ….kalian berdua punya waktu
Jangan lupa ….
jenguk jenguklah kubur kami untuk berdoa
dan jangan dibiarkan rumput rampai menjelai panjang
Hanya doa dari anak yang solleh
yang dapat mengiringi dan membantu kami di akhirat.

Abah dan ibumu sangat berbesar hati dan bangga
Biarpun kami sudah tiada
Tetapi kesepakatan kesemua anak-anak abah dan ibu
Menjayakan detik perkahwinan mu ini
Sangat terserlah dan membanggakan

Ya Allah ya Ghaffar Ya Azim
Ampunan kesemua anak-anak kami
Kekalkanlah kesepakatan mereka
Dan rahmatilah hidup mereka.

Selamat menempuh gerbang perkahwinan ….wahai anak kami Yusof dan Inda
Dengan rasa ….tulus ikhlas
Kami panjatkan doa ….ke hadrat yang Esa
Agar rumahtangga …kalian berdua
Berbahagia…. terus utuh..…dan kekal ke anak cucu


Biarpun kami sudah tiada
Ketahuilah bahawa
Kami amat menyayangi kamu berdua


Bawah jambatan laluan payang
Dalam pekan jual berlian
Pergilah intan pergilah sayang
Kami doakan kebahgiaan kalian

Hanya kepada Allah jua kami serahkan
Kebahagian rumahtangga nanda berdua.

Wabillahi taufiq wal-hidayah
Wassalamualaikum Wrh Wbt

Daripada:

Ayahanda Mohd Jalis Md Jelas
Tanggal 16 Feb 2010










Tuesday, January 26, 2010

Visi & Misi

Hari ni dah 26 hb januari, maknanya hampir sebulan aku melalui tahun 2010 ni, ada beberapa visi dan misi yang telah aku setkan untuk aku buat pada tahun 2010, dan visi dan misi tu mesti lebih baik dari tahun 2009 dan perlu aku usahakan pada tahun ni, tak kira la visi dan misi untuk diri aku, keluarga, kerjaya dan sebagainya.
untuk sebulan ni, aku rasa usaha aku masih terlalu awal untuk aku nilai, dan aku rasa aku masih positif untuk aku terus berusaha agar apa yang aku setkan tu tercapai. Selain berusaha, aku juga perlu berpijak di bumi nyata, agar aku tidak kecewa di akhir Disember nanti. Aku harap, suami, anak-anak dan kawan-kawan menyokong dan mendoakan aku. AKu perlu fokus dan berusaha...good luck untuk aku...:)

Thursday, January 14, 2010

Tq abang

Penat nye..kepala memang penat, selasa hari tu tender aku dah keluar dah selesai taklimat, hah lega..memang sakit sampai anak aku dah 10 bulan baru tender tu keluar, tapi aku boleh bangga sebab aku berjaya siapkan, so start selasa aku kene pulun satu lagi tender ..nak keluar ujung januari ni…dan kalau aku tak buat..siapa ya nak buat????...tapi bukan itu yang nak aku coret kan…aku nak bagi tahu adik aku yang bungsu nak kahwin dan aku la jadi kakak yang perlu menguruskannya…memang tak berat sangat, Cuma aku berharap majlis berjalan dengan lancar, aku juga teramat berterima kasih ngan cik abang, intan payung aku yang tak banyak nak berkira-kira, tu yang aku teraaaaaaaaaaaaaaammmmmmmaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat la cinta, sayang dan bangga dengan dia ni. Dia juga menjalankan tanggungjawab dia dengan tiada rungutan walaupun aku tahu sejak kahwin adik-adik aku selalu menyusahkan dia. Memang aku bangga….tq yang!!!