To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Friday, October 16, 2009

Hilang keayuan mata ku


Rabu.. 14 Oktober 2009, aduh sakitnya mata. Hari ni datang pejabat tak pakai contact lens. Ketumbit mata ku tumbuh balik, aku telefon Hospital Putrajaya, mereka bagi appointment 6 November 2009. lambat nye...cam ne engk. Borak ngan kak su, dia cadangkan pergi Hospital Mata Tun Hussein Onn, call abang dia setuju nak hantar. (TQ Babah luv U).

Sampai di hospital, terus ke counter 30, tunggu 15 minit aku di panggil ke counter 38, “jumpa Dr Zainal ya”, beritahu nurse di counter 38. Sebelum jumpa dr Zainal, aku diperiksa seorang Dr Cina, rasenya bukan orang Malaysia..sebabnya bahasa English dia cam lain je…” I will check your eye pressure” masuk ubat titik…pedih beb!!!…before that when did you notice this problem” …”6 month ago, I have refered to Hospital Putrajaya , but the problem keep coming back”…” look up…look down..right and left”…stay..stay..stay….Do you wear contact lens?....yes..yes..titik lagi mate…mak ai podeh mata den!!!, do you take any medication?.... aku tunjukkan ubat-ubat yang aku ambil…dalam hati ape la dia nak buat lagi ni?....kejap tu aku dipanggil jumpa dr Zainal..hitam manis, beruban sedikit…air muka macam orang baik-baik, senyum…’kenapa aida? Tanya Dr, aku terangkan balik cam aku terangkan kat Drcina tadi….dr Zainal belek-belek mata aku, dan beritahu dekat mata kita ada 25 saluran diatas dan di bawah kelopak mata yang mengeluarkan peluh dan air mata, jadi 50 kali kita ada resiko di jangkiti saluran air mata dan peluh yang tersumbat ni, so dalam kes aida saluran tu dah tersumbat dan ia merebak di saluran-saluran yang lain…sebab tu hari ni kita potong dan bersihkan saluran tu ya….aku angguk-angguk je…pastu dr tu cakap tunggu di hadapan bilik bedah…sakit tau…sambil dia senyum-senyum ..aku ngan muka cuak…dr bius kan??

Masuk bilik tu ada seorang nurse melayu yang tolong aku, ..akak cuci sikit mata ya…masuk ubat titik …dan dia cuci mata aku dengan kapas,…sejuk nya!!!, kejap tu dr Zainal datang, ..pegang kuat-kuat jangan bagi dia sakit….sambil bergurau dr tu duduk dekat kepala aku…okey saya bius sikit …dia inject kelopak mata aku…satu, dua tiga…sakit tu tiga kali cocok…pastu dia tekan-tekan …sakit…ke kebas?, aku jawab kebas, ..pastu dia kelepetkan mata dan buat la apa yang patut..kejap je..aida jangan pakai contact lens, isu ubat setiap 2 jam, nanti minggu depan datang balik jumpa saya ya…cakap dr..terima kasih dr, ..nurse tu tampal mata aku…nanti akak cuci sikit darah tu, nanti akak tampal…lepas 6 jam baru buka…mata jangan gosok ya…pesan akak tu…aku keluar bilk meraba-raba gak sebabnya satu mata dah tertutup…yang satu lagi rabun tak pakai cermin mata aku tak nampak…abang ketawakan aku ….

So korang jangan la ambil mudah soal mata ni…kene jaga sebab tak boleh nak ganti kalau tak de…aku baru sikit ni dah meraba-raba ..cuba la bayangkan kalau buta…takut kan…cam orang buta tu kan kesian…ini baru tuhan uji sikit dah teraba-raba..dan aku Mc satu hari…tido je la, nak tengok Tv cam tak nampak je…

No comments: