To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Thursday, October 1, 2009

Makna Raye bagi aku


Salam...dah lame rasenye tak up-date blog ni...cam hari tu memang dah boring sangat...tapi semalam faez cakap kalau boring up-date blog..so hari ni tergerak hati nak up-date.

Nak cite sikit pasal raye aku tahun ni...tak semeriah tahun lepas...tah rase cam tak berape best je...APA MAKNA RAYE ??? sebenarnya bagi
aku mase ni lah kite boleh bermaaf-maafan...tahun-tahun lepas memang sedih sangat ..terutama bila minta maaf kat abang...selalunya dia yang nangis dulu...pastu aku pun jangkit sekali...kalau dulu mase arwah emak ade..keluarga aku tak la sentimental sangat...atau aku ni jenis keras hati kut...tapi bila dah berkahwin dan masuk dalam family abang ni ...bila tengok orang nangis-nangis aku pun jangkit sekali...atau aku dah ade sikap tanggungjawab...dah ada sifat keibuan...dah ade perasaan bersalah...atau aku tahu dah banyak dosa yang aku buat kut....

Raye-raye ni pun ...mase berjumpa kaum keluarga...aku berkesempatan jumpa mak sedara, sepupu sepapat dan berkumpul bersama adik-beradik...aku sebenarnya bangga...walaupun mak dan abah dah tak de...dan kami tergolong dalam anak yatim piatu ( dulu la kan..sekarang dah kahwin tak yatim piatu lagi) kami adik beradik masih baik dan akrab. Aku tak mahu jadi macam adik beradik emak sampai tua berpecah belah sebab tanah yang sekangkang kera...doa aku, semoga keluarga aku berbaik-baik selalu dan tahu tanggungjawab masing-masing.
Raye juga bagi aku mengajar dan memberi pengajaran...akan erti tanggungjawab anak-anak kepada ibu bapa...maseni la nak tengok...ade tak anak-anak yang sanggup jaga emak bapa yang sakit-sakit bila tua nanti...jangan mak baru meninggal...tahun ni la nak balik kampung bila raye...sebelum-belum ni, masa arwah emak mereka ade tak nak pula beraye di kampung alasan nya nak berkumpul satu keluarga dulu...kenape bila arwah dah tak de boleh lak balik kampung ..macam pesta...tu juga menjadi pengajaran pada aku...dan pesan aku...esok bila ibu dah sakit atau tua...ibu mohon anak-anak ibu balik la tengok ibu....