To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Friday, February 20, 2009

Perbezaan Hospital swasta & kerajaan

Ape perbezaan bersalin Hospital swasta dan kerajaan...berdasar pengalaman aku:-
  1. Service:- kalau swasta service dia better lagi la dari kerajaan, kalau kerajaan ni dia layan ala-kadar je silap haribulan di hedik-hedik nye kite...tu yang lemah tu, kalau swasta kite dah bayar mahal-mahal kan...kalau service tak bagus baik tak yah bayar kan...kerajaan ni sebab nurse2 tu fikir kalau nak layanan anak raje gi je swasta..sebab tu kebanyakkan hospital kerajaan nurse dia org sombong-sombong.
  2. Pravesi pesakit:- kalau kat swasta memang dia jage ni, hanya bidan dan doktor je, pastu kite boleh booking doctor mane yang kite nak dari mula checkup sampaila habis bersalin. Tapi kalau kerajaan tah sape-sape yang mengadap kite, dari mula kene seluk sampaila nak bersalin ikut la sape yang duty hari tu...kalau hospital yang ade student lagi la haru...kekadang beramai-ramai mengadap kite...katenye sesi pembelajaran, cam aku kene kat HUKM mase anak pertama, bukan student tapi kene mase pertukaran ship pekerja..ya allah mase nak teran, pas sorang-sorang jenguk said Good morning, dalam hati memang sakit sangat hati tapi nak buat cam ne mase tu tengah bertarung antara hidup dan mati.
  3. Bayaran:- bab ni hospital kerajaan memang la murah...RM 2.00 je, kalau orang kerajaan yang ade GL tu tak yah bayar pun...tapi kalau swasta paling murah RM 1700- 2300 untuk normal dan kalau bedah tu memang la jejak RM 5-6000.
  4. Penempatan pesakit:- kalau hospital kerajaan setakat dah buka 3 cm tu confirm dia org suruh balik dulu...katenye tak cukup katil, tapi swasta dia akan layan gak sebab lagi lame duduk hospital lagi banyak ke bayar.
  5. Kepakaran dan kelengkapan;- bab ni kene fikir sikit sebab kalau sepanjang mengandung ade masalah lebih baik la gi kerajaan sebab semua pakar ade kat sane, stok darah ke ape-ape ke semua ade..kalau kat swasta memang ade doc pakar tapi kelengkapan tak cukup..kalau ade masalah dia org pun tolak kat hospital kerajaan.

Tu la antara perbezaan hospital kerajaan dan swasta, so fikir la sendiri...nak mane satu...aku anak ke empat ni gi swasta kat An-Nur...insyaallah tak de ape-ape masalah kut...doakan ya....