To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Wednesday, January 21, 2009

PENGALAMAN MELAHIRKAN ANAK KE 2


26 Mei 2002 11.30 malam…aku dijagakan dengan contraction yang tiba-tiba datang…..kalau anak pertama rase cam ni terus je nak ke hospital…tapi bila dah ade pengalaman ni aku saje melewat-lewatkan untuk pergi ke hospital…sebabnye tak nak kene seluk banyak kali…dan kali ini aku berharap ade tanda lain selain contraction yang kuat…dalam hati cepat la pecah tertuban ni….

27 Mei 2002, 3.00 pagi…oleh kerana contraction dah semakin kerap dan ade tande sedikit darah keluar…aku kejut abang untuk pergi hospital…. Seperti biasa aku sempat mandi dan bersihkan ape-ape yang patut…sampai Pusat Rawatan Islam Nilai….ade seorang dr lelaki yang bertugas…dalam hati...” ala Dr lelaki la pulak”…tapi bila dah sakit aku tahan je la malu aku ni…tapi sebenarnya Dr lelaki lagi gentle dari bidan atau dr perempuan…sebelum seluk…dia pegang lutut aku dan cakap” Puan saya mohon kebenaran tengok bukaan dulu ya…kalau sakit puan cakap ya”..dalam hati” ya allah Dr ni baiknye ..siap minte kebenaran lagi”…
Selepas di check aku dengar Dr tu bagi instruction pada nurse untuk telefon bidan dan Dr Rosmini…dr yang aku booking untuk besalin.
Seawal 5.00 pagi bidan dah sampai…sementara aku masih berperang dengan contraction yang semakin kuat…bila bidan sampai…dengan lorat negori…”ekau nak besalin ko..meh makcik seluk sikit”…”tak pe la makcik tadi Dr dah seluk …nanti Dr Rosmini datang biar dia check”…jawab aku…mase tu abang keluar beli milo campur margerin..ingat aku itu petua untuk senang bersalin…..
“keno check ni…kang doctor tanyo ape mak cik nak jawab, ekau jangan risau makcik ni dah lamo dah jadi bidan”…aku yang malas nak melawan orang tua tu ..terima je la seadenya..”makcik sakit la, jangan kasar-kasar”…”keno check botoi-botoi..kang tak tahu berape dah bukak…aku hanye memasamkan muke je..tadi Dr lelaki tak sakit pun!!!!

7.30 pagi..Dr rosmini sampai…seluk aku sekali lagi…oleh kerane tetuban tak pecah lagi …dr pecahkan tetuban aku..ni memang aku tak suka…sakitnye memang sakit….sebabtu aku selalu berdoa biarlah ia pecah sendiri….tapi…dr masukkan ubat punggung..lepas buang air dan tunggu dalam 20 minit aku dah tak dapat nak tahan proses kelahiran….
8.10 pagi…dengan tiga kali push anak dalam kandungan aku keluar dengan selamat…senang sikit kali ni….mungkin sebab mendapat sokongan suami tercinta..yang muka dia kalau ditorehpun tak de darah rase aku….atau mungkin… aku dah ade pengalaman dan minum milo campur magerin kut... ..

8.10 pagi 27 Mei 2002….sama tarikh lahir cam kakak dia Nina…NURASHA IRDINA ku beri name dengan berat 2.7 kg..ni anak jati negeri sembilan., sebab mase tu aku masih tinggal di Nilai...

No comments: