To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Thursday, January 15, 2009

Pengalaman bersalin anak sulung


26 Mei 2000, jam 11.00 malam....."ayang ni dah 3 kali masuk tandas, nape sakit perut ke" ...tanye abang...aku hanye menjawab ringkas...sembelit...penyakit ni memang dari kecil lagi bawa masalah pada aku...bila mengandung ni ...lagi la teruk...kali ke empat aku masuk tandas..."okey ke?tanye abang..aku kata " keluar gak tapi sikit je...aku rebah kan badan sebelah dia dan cuba tidur...

11.45 malam...eh kenape macam keras je perut aku ni...selang 3 minit aku kira ia asik mengeras...ku angkat telefon" kak long kenepe perut ida ni, kejap-kejap dia keras"...memang tak pernah rase cam ni...kak long tanye aku ade darah tak? aku jawab tak de pun tanda-tanda cuma dia keras je...."contraction la tu..kate kak long ...kak long suruh aku terus pergi ke hospital...

abang dah kelam kabut juga bersiap....aku sempat mandi.....sebab memang kak long pesan...bersih badan dulu...malu nanti depan doktor....


12.30 malam...aku terus ke emergency room Hospital Kebangsaan Malaysia...sampai di sana aku diperikse oleh seorang dr India...belum lagi katenye baru 4cm....aku dibawa ke wad di temani jururawat...setelah salin baju...jururawat tu cakap ..akak tido katil ni ya...aku yang kesakitan kerana perut yang asik-asik mengeras ni hanye mengangguk...."saya nak duduk mane??? ..tanye suami aku...Encik boleh balik...., mase tu memang nak ketawa pun ade...tapi aku simpan sebab sakit punye pasal...HUKM tak benarkan suami tunggu dan masuk semasa bersalin...tapi sekarang ni aku tak pasti pula boleh ke tak...


sepanjang malam ...perut aku asik mengeras je...ape yang aku boleh buat setiap kali dia mengeras adalah aku akan sangkutkan kaki aku pada birai katil dan tahan nafas...kurang sikit sakit...aku tunggu juga ade ape-ape tande selain contraction...3.00 pagi..."dik-dik air tertuban akak dah pecah la" kate kakak di sebelah katil aku yang mengandung kembar...aku hanye dapat tengok dia disorong ke bilik bersalin...dalam hati kenape tak pecah-pecah lagi aku nye lak....


27 mei 2000, 4.15 pagi, "akak okey ke...mari doktor nak check..aku di bawa dalam sebuah bilik dan kene seluk lagi sekali...Dr india tu cakap sesuatu pada nurse..aku hanye diam dekat katil dalam bilik tu...nurse tu suruh aku baring atas kertas putih dan satu alat diletak atas tray ..."nak buat ape ni?...tanye aku....nak pecahkan air tertuban..akak dah nak bersalin ni...mase tu tuhan sahaja yang tahu..kecutnye perut aku tengok alat tu yang panjang dan bercangkuk tu....


Mase Dr tu pecahkan air tertuban, air mate aku dah melelih dan tuhan je la yang tahu sakitnye...nurse tu kate...nanti bila dah keluar baby baru la tak sakit lagi...aku hanye memaling kan muka dan berdoa dalam hati....kalau pecah tertuban pun sakit cam ni...sakit besalin cam ne lak ya??? tanye aku dalam hati...


aku di sorong ke sebuah bilik... sebelum tu dimasukkan ubat punggung untuk buang air besar....dibilik tu aku ditemani oleh seorang nurse senior..nadi baby dan tahap contraction dimonitor....aku cuba tidor...tiba-tiba aku rase ade orang cuba buka gelang yang aku pakai...gelang tu arwah mak yang bagi ...emas 10 dan padu..memang kalau nak buka kene pakai pelayar..so bila tangan aku dirabe-raba tu aku terjaga...cantik gelang adik....kate nurse tu..aku tak jawab dan cuba tutup gelang tu dengan tangan sebelah lagi...dan pejam mate...dalam hati memang silap aku..lupa nak buka gelang...


5.15 pagi, sakit untuk bersalin memang dah terase sangat dan aku cuba bangun dan beritahu nurse yang aku nak buang air besar lagi dan tak boleh tahan...nurse cuba check aku dan sah masenye dah tiba...dibilik bersalin setelah berhenpas pulas dan tak ingat lagi berape kali aku meneran..baby masih tak keluar lagi..."Aida jangan di kepit...buka..bila i kate push baru push' marah bidan pada aku...rasenya nak putus urat nyawa...tapi baby masih tak keluar...."we have to help her' kate bidan...dengan sepantas kilat..kaki aku disangkut dan katil yang tadi panjang dipendikkan dan bidan cuba vacum baby...selepas 3 kali push ..alhamdullillah baby keluar dan diletak atas perut aku.....


aku ingat azab dah habis...rupanye belum lagi....proses jahit pun tiba..dan kalau nak tahu memang tak bius langsung..aku yang kesakitan dan kepenatan akhirnye pengsan...


7.45 pagi aku terjage bila rase badan ku bergegar...dan terdengar jeritan baby disebelah lengan ku...rupanye aku ditolak ke wad bersalin dan mase tu tuhan je yang tahu perasaan aku..dengan jeritan baby dan gengaman tangan suamiku ..aku ditolak masuk ke wad bersalin dan rasminye aku bergelar Ibu...syukur semuanye selamat....

NURSYAMINA FATHIHAH ku beri name dengan berat 2.5kg....

No comments: