To my dear hubby...my most meticulous critic, my best friend and the father of my children...to my love..Nina, AsHa, IrHas & IrSyaD for making every moment exciting and for giving my life meaning and purpose...This blog is about me, you and you all...luv you always....I proud being a MoM and a Wife...

Friday, January 30, 2009

Terima kasih

Khamis 29 Januari 2009,
Terima kasih….satu ucapan yang kekadang sukar untuk dilafazkan….kekadang ia di lafaz dengan tidak sepenuh hati….Pagi ini perhimpunan pagi di pejabat aku PPJ dan di pejabat abang MPN….dan pagi ini abang berucap sebelum YDP dia berucap…..semalam balik dari pejabat dia dah mengadap Lab-top untuk draf ucapan dia…dan perkara yang ingin disampaikan tentang ucapan terima kasih ….walaupun tajuknye simple tapi aku yakin akan memberi banyak pengertian dan makna kepada kite semua….

So di kesempatan ini aku nak ucapkan terima kasih buat abang….
Tapi first ..terima kasih pada Tuhan la kan kerana merahmati hidup aku selame ni…mengurniakan abang dan anak-anak di dalam hidup aku…
Terima kasih pada abang kerana sudi memilih aku sebagai isteri..
Terima kasih pada abang kerana membahgiakan hidup aku dan anak-anak..
Terima kasih pada abang kerana sentiasa menjaga kebajikan aku lahir & batin..
Terima kasih pada abang kerana sentiasa sabar dengan kerenah aku..
Terima kasih pada abang kerana sentiasa menyayangi anak-anak ku..
Terima kasih pada abang kerana tak kedekut dengan aku..
Terima kasih pada abang kerana sentiasa menerima aku seadanye..
Terima kasih pada abang kerana sudi menerima adik, kakak dan abang ku dalam hidupnye..
Terima kasih pada abang kerana ape lagi ngek????? Kerana semunya la...
Apa-apa pun I love You abang…………


Tengah khusuk mendengar amanat Tan Sri....


Wednesday, January 28, 2009

Pagi...

Aku berlari keseorangan…berkaki ayam…ku dongak ke langit, di kejauhan ku lihat langit kemerahan…ku tunduk ke bumi..gersang…macam ade yang tidak kene…tiba-tiba kelihatan awan hitam…dijauhan ia semakin mendekat..ohhhh..tidak ..bukan..bukan awaan…seekor burung ..BESARRRRRRR……semakin lama semakin dekat…kaki ku tak henti berlari..tiba-tiba…burung itu menyambar aku..kakinye yang rakus mencengkam dadaku…ku pejam mate…………………………………………………lalu ku buka semula mate ku…cheh…MIMPi…rupanye IRHAS…mengentel….terdengar nyonyotan susu ditelingaku…hidungnye betul-betul di dahiku…terhidu bau susu …tangannye sebelah di dadaku…ingin ku tepis…tapi bila kulihat matenye terlelap..dengan bulu mate yang panjang dan tenangnye lenanye…ku batalkan niatku…dalam hati…”tak pe la adik..adik hanya ade satu bulan setengah je lagi untuk merase nikmat itu…lepas dapat baby nanti ibu tak bagi lagi adik rabe-rabe…ku tarik Irhas dalam dakapan ku….terdengar pintu bilik air terbuka..”hhaaaa rabe-rabe ya…usik abang kepada Irhas””’….dia menyerengkok ...menyorok dibalik badan ku…….

Friday, January 23, 2009

Pengalaman melahirkan anak ke 3 - baby boy


13 Oktober 2005, bersamaan 9 Ramadhan, ….”ayang kalau tak tahan buka puasa la” nasihat abang bila aku cuba menahan contraction yang datang secara tiba-tiba…’boleh tahan lagi, kalau buka puasa pun bukan lalu nak makan..nanti kalau keluar tanda baru buka puasa…..’ sambil aku kira berape kali contraction dah belaku….6 kali….ayang jom la gi hospital putrajaya”…”nak gi hospital putrajaya ke..hospital Al-zaharah”..tanye abang..Putrajaya la..murah sikit…sampai hospital…nurse seluk..akak baru buka 2 cm la..akak balik dulu nanti kalau ade tanda datang balik…akak duduk Putrajaya je kan…???

Aku …balik je cam orang bodoh….tapi yang bestnye contraction terus je hilang…tapi sebenarnya aku dah rase contraction tu seminggu lebih awal…tapi dalam sehari dia datang 2 -3 kali je…

15 Oktober 2005, 11.00 pagi…”eeeeeeee sakinye..contraction lagi la yang”..adu aku pada Abang…’ni dah semakin kerap ni…kang pergi Hospital dia suruh balik lak”…cuba call kak long…”kak long ida contraction kerap ni, cam ne ngek”..”cuba kira selang berape kali”.. 12.30…’kak long dah semakin kerap la…tak tahan dah ni….” “ pergi je la hospital..kalau doktor tanye kang jawab je dah ade tanda darah keluar kat umah" cadang kak long…
Tepat jam 1.00 tghari aku sampai hospital Putrajaya..bila nurse tanye aku dengan selambe jawab dah ade tanda..kene seluk dan aku di arah masuk wad…dari jam 1.30tghari sampai la pukul 6.00 petang aku menahan contraction yang datang semakin kerap..”bang.. baik abang balik dulu berbuka…cadang aku pada abang..sebab ibu nak tunggu lepas berbuka kang baru panggil doctor…tak nak la orang nak berbuka baru nak bersalin’ …’tak pe..abang balik sekejap, tapau lauk dan nasi…jap lagi, sebelum kul 7.00 kang abang datang balik’…selepas mencium dahi aku …abang balik meninggalkan aku yang masih menahan contraction.. …
6.45 ptg…mane abang ni tak sampai-sampai ni..dalam hati ”ya allah mintak-mintak anak aku keluar lepas maqrib atau lepas isyak ni”...doa ku dalam hati...”kak… akak boleh tahan ke..sakit kuat tak” tegur nurse pada aku…”tah akak pun tak tahu dah mane satu yang paling sakit..dah kerap sangat contraction ni…tapi akak nak tunggu suami akak dulu…
“ eh biar saya check dulu, nanti kejap lagi nak berbuka..kang akak sakit kuat masa berbuka kang lagi teruk…’tapiiiiiii…” nurse bawa ku ke bilik sebelah dan seluk..”eh akak dah dekat 9 cm ni…cepat…” aku terus di tolak di bilik bersalin…masuk ubat punggung…masuk air dan ubat…
7.35 malam aku dah bersedia di bilik bersalin..tapi yang tak best nye semua nurse tak de dan abang pun tak sampai lagi..”nurse..panggil aku…” nurse yang dengan tangan yang masih belum dicuci sebab tengah berbuka datang dan mohon untuk aku bertahan…aku menjerit dan memarahi nurse tu baru la aku dilayan…
‘abang datang sedang aku tengah berhempas pulas…alhamdullillah selepas setengah jam anak lelaki aku keluar dengan selamat…
NURHAN IRHAS…ku beri name dengan berat 3.2kg anak aku selamat dilahirkan…kenangan di Hospital putrajaya memang tak dapat aku lupakan…Cuma aku nak bagitahu JANGAN la bersalin di Hospital tu…nanti akan aku ceritekan…..

Wednesday, January 21, 2009

PENGALAMAN MELAHIRKAN ANAK KE 2


26 Mei 2002 11.30 malam…aku dijagakan dengan contraction yang tiba-tiba datang…..kalau anak pertama rase cam ni terus je nak ke hospital…tapi bila dah ade pengalaman ni aku saje melewat-lewatkan untuk pergi ke hospital…sebabnye tak nak kene seluk banyak kali…dan kali ini aku berharap ade tanda lain selain contraction yang kuat…dalam hati cepat la pecah tertuban ni….

27 Mei 2002, 3.00 pagi…oleh kerana contraction dah semakin kerap dan ade tande sedikit darah keluar…aku kejut abang untuk pergi hospital…. Seperti biasa aku sempat mandi dan bersihkan ape-ape yang patut…sampai Pusat Rawatan Islam Nilai….ade seorang dr lelaki yang bertugas…dalam hati...” ala Dr lelaki la pulak”…tapi bila dah sakit aku tahan je la malu aku ni…tapi sebenarnya Dr lelaki lagi gentle dari bidan atau dr perempuan…sebelum seluk…dia pegang lutut aku dan cakap” Puan saya mohon kebenaran tengok bukaan dulu ya…kalau sakit puan cakap ya”..dalam hati” ya allah Dr ni baiknye ..siap minte kebenaran lagi”…
Selepas di check aku dengar Dr tu bagi instruction pada nurse untuk telefon bidan dan Dr Rosmini…dr yang aku booking untuk besalin.
Seawal 5.00 pagi bidan dah sampai…sementara aku masih berperang dengan contraction yang semakin kuat…bila bidan sampai…dengan lorat negori…”ekau nak besalin ko..meh makcik seluk sikit”…”tak pe la makcik tadi Dr dah seluk …nanti Dr Rosmini datang biar dia check”…jawab aku…mase tu abang keluar beli milo campur margerin..ingat aku itu petua untuk senang bersalin…..
“keno check ni…kang doctor tanyo ape mak cik nak jawab, ekau jangan risau makcik ni dah lamo dah jadi bidan”…aku yang malas nak melawan orang tua tu ..terima je la seadenya..”makcik sakit la, jangan kasar-kasar”…”keno check botoi-botoi..kang tak tahu berape dah bukak…aku hanye memasamkan muke je..tadi Dr lelaki tak sakit pun!!!!

7.30 pagi..Dr rosmini sampai…seluk aku sekali lagi…oleh kerane tetuban tak pecah lagi …dr pecahkan tetuban aku..ni memang aku tak suka…sakitnye memang sakit….sebabtu aku selalu berdoa biarlah ia pecah sendiri….tapi…dr masukkan ubat punggung..lepas buang air dan tunggu dalam 20 minit aku dah tak dapat nak tahan proses kelahiran….
8.10 pagi…dengan tiga kali push anak dalam kandungan aku keluar dengan selamat…senang sikit kali ni….mungkin sebab mendapat sokongan suami tercinta..yang muka dia kalau ditorehpun tak de darah rase aku….atau mungkin… aku dah ade pengalaman dan minum milo campur magerin kut... ..

8.10 pagi 27 Mei 2002….sama tarikh lahir cam kakak dia Nina…NURASHA IRDINA ku beri name dengan berat 2.7 kg..ni anak jati negeri sembilan., sebab mase tu aku masih tinggal di Nilai...

Tuesday, January 20, 2009

Teringin

Pagi ini, aku ke pejabat dengan mendengar Sinar FM, kebiasaanya aku dengan Hot FM tapi tah kenepa...Sinar FM menjadi pilihan aku pagi ni...topik pagi, "KU sangka Dot..Dot..Dot, Rupanye Dot..Dot..Dot"...kelakar dan sedih juga mendengar komen pendengar...yang kelakar Salih Yakkub la...sambil memandu lagu dendangan Shima diputarkan....seingat aku..lagu ni tahun 1990-an...tapi lirik lagu ni memang menyentuh tangkai hati ku....tiba-tiba jadi sedih lak....
Teringin
Sesekali ku rasa teringin
Melewati hatimu yang dingin
Mendengar keluh resah
Semenjak kau kehilanganku
Tiap kali ku cuba hampiri
Makin deras degup jantung ini
Diranjang kian sepiKu sendiri...
Sesungguhnya tewas menghadapi
Malah ku akui sepi menghantui
Paling tidak berilah peluang
Ku berterus terang1
Adakala ku rasa teringin
Bermesra denganmu bagai waktu dulu
Tapi bilakah semua ini
Akan jadi pasti bukan lagi mimpi
Kasihani diriku...
Ku wanita dengan airmata
Bukan untuk meminta simpati
Sekadar melepaskan
Rasa hati....( ulang dari 1 )
Ku mengharapkan...
Jendela hati...
Terbuka lagi...
Oh.. oh.. oh...

Monday, January 19, 2009

JANGAN CAKAP AKU

Kejadian pagi AHAD, 18 Januari 2009
Aku:- Adik meh ibu pakaikan baju..
irhas:- Baju AKU..Baju AKU
Aku:- apela adik ni cakap AKU...ni start sekolah...ni yang adik belajar ya..kalau ibu dengar adik cakap aku, ibu jentik mulut adik...
dengan muka mencebik nak nangis anak ku diam je, sambil aku pakai kan baju dia.....kalau dah sekolah ni ade juga benda-benda yang kite kene pantau..agar benda-benda yang tak elok tu tak di ikutnye..
.....sambil menunggu mak teh tulis barang sebelum aku ke pasar..aku bersarapan bersama anak-anak dan adik aku fairus...
Fairus:- kak ida kau pergi pasar nak beli ape?
Aku: aku nak beli barang dapur la...
Fairus:- nanti beli surat kahbar sekali ya..
Aku;-kalau ade lagi nanti aku beli...dah lambat ni....
Irhas;- Nape cakap AKu..AKu ni????
Aku buat-buat tak dengar je.....
Aku:- mak kak nanti SAYA beli ya surat kahbar tu..
mak kak ngan aku hanye senyum-senyum je..
Moralnye kalau nak ajar anak kene la cermin diri dulu ya!!!!

Friday, January 16, 2009

hari ke dua IRHAS

14 Januari 2009….Pulang kerje semalam…Irhas di belakang main bola bersama kakak dia…”ehh ibu balik..ibu balik” semua anak-anak aku datang salam dan cium dahi….semuanye bau masam…maklumla tengah memain…”ibu cikgu marah adik” ….”kenepe cikgu marah..adik buat nakal ya”???.....”adik , adik, adik adik tak nak tido…mak teh ..lambat ambil adik”…”oooooo mak teh ni biasa ya…kenepe lambat …esok mak teh ambil adik cepat ya”… “…okey..adik nak main la”…..

15 Januari 2009 …Pagi ni irhas macam biasa ..tapi dia cakap dia nak cuti…pujuk sikit...”adik mandi dulu …meh ibu mandikan”….lepas mandi..aku ambil baju, kebetulan baju kegemaran dia Udin & Ipin…” wah adik pakai baju udin & Ipin ya hari ni, nanti adik tunjuk kat loqman, dany dan cikgu adik….nanti adik cakap ngan cikgu…selamat pagi cikgu….lepas tu terus mood dia baik nak gi sekolah…mase hantar dia pagi tadi pun mood dia okey…
So hari ni hari kedua la Irhas sekolah…..

16 Januari 2009...pagi ni pula...”ibu hantar adik naik kete ya”...okey….selepas dia cium babah dan salam mak teh, aku pagi ni hantar irhas ke sekolah naik kerete....yang kelakar nye aku tak payah nak tekan minyak pun..sebab sekolah dia selan satu rumah dari rumah aku...doa aku biar dia belajar dan boleh membaca...itu pun dah cukup bagus...tapi sebenarnya aku hantar dia supaya dia dapat berkawan dan saling menghormati dengan kawan-kawan, ..tak la bila jumpa bebudak sebaya dia..dia dus budak tu...ape-apepun Ibu saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaayang Irhas.....

Thursday, January 15, 2009

Pengalaman bersalin anak sulung


26 Mei 2000, jam 11.00 malam....."ayang ni dah 3 kali masuk tandas, nape sakit perut ke" ...tanye abang...aku hanye menjawab ringkas...sembelit...penyakit ni memang dari kecil lagi bawa masalah pada aku...bila mengandung ni ...lagi la teruk...kali ke empat aku masuk tandas..."okey ke?tanye abang..aku kata " keluar gak tapi sikit je...aku rebah kan badan sebelah dia dan cuba tidur...

11.45 malam...eh kenape macam keras je perut aku ni...selang 3 minit aku kira ia asik mengeras...ku angkat telefon" kak long kenepe perut ida ni, kejap-kejap dia keras"...memang tak pernah rase cam ni...kak long tanye aku ade darah tak? aku jawab tak de pun tanda-tanda cuma dia keras je...."contraction la tu..kate kak long ...kak long suruh aku terus pergi ke hospital...

abang dah kelam kabut juga bersiap....aku sempat mandi.....sebab memang kak long pesan...bersih badan dulu...malu nanti depan doktor....


12.30 malam...aku terus ke emergency room Hospital Kebangsaan Malaysia...sampai di sana aku diperikse oleh seorang dr India...belum lagi katenye baru 4cm....aku dibawa ke wad di temani jururawat...setelah salin baju...jururawat tu cakap ..akak tido katil ni ya...aku yang kesakitan kerana perut yang asik-asik mengeras ni hanye mengangguk...."saya nak duduk mane??? ..tanye suami aku...Encik boleh balik...., mase tu memang nak ketawa pun ade...tapi aku simpan sebab sakit punye pasal...HUKM tak benarkan suami tunggu dan masuk semasa bersalin...tapi sekarang ni aku tak pasti pula boleh ke tak...


sepanjang malam ...perut aku asik mengeras je...ape yang aku boleh buat setiap kali dia mengeras adalah aku akan sangkutkan kaki aku pada birai katil dan tahan nafas...kurang sikit sakit...aku tunggu juga ade ape-ape tande selain contraction...3.00 pagi..."dik-dik air tertuban akak dah pecah la" kate kakak di sebelah katil aku yang mengandung kembar...aku hanye dapat tengok dia disorong ke bilik bersalin...dalam hati kenape tak pecah-pecah lagi aku nye lak....


27 mei 2000, 4.15 pagi, "akak okey ke...mari doktor nak check..aku di bawa dalam sebuah bilik dan kene seluk lagi sekali...Dr india tu cakap sesuatu pada nurse..aku hanye diam dekat katil dalam bilik tu...nurse tu suruh aku baring atas kertas putih dan satu alat diletak atas tray ..."nak buat ape ni?...tanye aku....nak pecahkan air tertuban..akak dah nak bersalin ni...mase tu tuhan sahaja yang tahu..kecutnye perut aku tengok alat tu yang panjang dan bercangkuk tu....


Mase Dr tu pecahkan air tertuban, air mate aku dah melelih dan tuhan je la yang tahu sakitnye...nurse tu kate...nanti bila dah keluar baby baru la tak sakit lagi...aku hanye memaling kan muka dan berdoa dalam hati....kalau pecah tertuban pun sakit cam ni...sakit besalin cam ne lak ya??? tanye aku dalam hati...


aku di sorong ke sebuah bilik... sebelum tu dimasukkan ubat punggung untuk buang air besar....dibilik tu aku ditemani oleh seorang nurse senior..nadi baby dan tahap contraction dimonitor....aku cuba tidor...tiba-tiba aku rase ade orang cuba buka gelang yang aku pakai...gelang tu arwah mak yang bagi ...emas 10 dan padu..memang kalau nak buka kene pakai pelayar..so bila tangan aku dirabe-raba tu aku terjaga...cantik gelang adik....kate nurse tu..aku tak jawab dan cuba tutup gelang tu dengan tangan sebelah lagi...dan pejam mate...dalam hati memang silap aku..lupa nak buka gelang...


5.15 pagi, sakit untuk bersalin memang dah terase sangat dan aku cuba bangun dan beritahu nurse yang aku nak buang air besar lagi dan tak boleh tahan...nurse cuba check aku dan sah masenye dah tiba...dibilik bersalin setelah berhenpas pulas dan tak ingat lagi berape kali aku meneran..baby masih tak keluar lagi..."Aida jangan di kepit...buka..bila i kate push baru push' marah bidan pada aku...rasenya nak putus urat nyawa...tapi baby masih tak keluar...."we have to help her' kate bidan...dengan sepantas kilat..kaki aku disangkut dan katil yang tadi panjang dipendikkan dan bidan cuba vacum baby...selepas 3 kali push ..alhamdullillah baby keluar dan diletak atas perut aku.....


aku ingat azab dah habis...rupanye belum lagi....proses jahit pun tiba..dan kalau nak tahu memang tak bius langsung..aku yang kesakitan dan kepenatan akhirnye pengsan...


7.45 pagi aku terjage bila rase badan ku bergegar...dan terdengar jeritan baby disebelah lengan ku...rupanye aku ditolak ke wad bersalin dan mase tu tuhan je yang tahu perasaan aku..dengan jeritan baby dan gengaman tangan suamiku ..aku ditolak masuk ke wad bersalin dan rasminye aku bergelar Ibu...syukur semuanye selamat....

NURSYAMINA FATHIHAH ku beri name dengan berat 2.5kg....

Wednesday, January 14, 2009

14 januari 2009-Irhas mula sekolah (play school)


Pagi ni…seperti biasa ….Irhas bangun pagi…dan menjadi jam loceng seperti biasa…”nak susu…nak susu…” dan seperti biasa abang bangun turut bawah buat susu…”sayang ibu...ngan babah” Tah kenape pagi ni mood dia baik sangat….’irhas nak poo-poo tak,? Tanye aku…” tak nak, adik nak mandi”…seawal 6.00 pagi dia dah buka baju nak mandi…”adik duduk dalam tandas tu…poo-poo dulu kate aku sambil gosok baju….”tak kewar la ibu” kate irhas…” tak pe adik nyanyi ..kewar-kewar..berak adik kewar” jawab aku….”ahhhh kewar dah ibu”…
Selepas cebuk aku bagi dia gayung dan botol kosong…dan sambil menyanyi dia mandi dalam bilik air mak kak dia…anak aku yang ni memang suka menyanyi…dan pagi ni dia nyayi lagu doremon dalam bilik air….

“adik nak gi sekolah la ibu”...hantar adik sekolah”...pagi ni memang sibuk sangat dia nak sekolah…selalunye kalau tanye..dia akan tanye balik …siape nak jage mak teh kat rumah…tapi pagi ni lain sikit….
Lepas aku mandi…dia dah tunggu aku kat luar bilik…”cepat la ibu hantar adik sekolah”…”kejap la ibu nak make-up kene wangi-wangi…”lambat la ibu ni”..
Lepas bersiap aku turun dan hantar dia ke sekolah depan rumah…cakap ngan mak teh…..ateh jangan ikut nanti dia nangis…sambil jalan aku tanye dia” adik bawa ape dalam beg”..ringkas je jawapan dia…” bawa hand-phone..tapi dah patah…ibu beli baru ya”…dalam hati macam tak caye je…mesti kejap lagi menangis….

Sampai di sekolah…jumpa cikgu Aton…’akak nak cuba hantar seminggu ni”…”irhas duduk sini ya…nanti tengahari mak teh datang ambil, salam ibu sayang” …aku balik dan tak toleh-toleh lagi…so far tak dengar pun dia menangis atau panggil aku…

So hari ni Irhas mula sekolah...kite tunggu esok cam ne lak....
Eeeeee terase tua lak anak semua dah sekolah!!!

Monday, January 12, 2009

Kenape gusar......

Nak tanye...kenape hati ini gusar....sebab dua bulan lagi nak deliver......nanti macam mana nasib aku bila melahirkan baby dalam perut ni...orang kate lain anak lain pengalaman nye......tu yang buat aku gusar....
satu lagi...tahun ni Nina dan Asha dua-dua dah sekolah...so bertambah lagi la urusan aku untuk pastikan dia orang belajar dan mendapat keputusan cemerlang......seminggu sekolah ni...nina rasenye tak de masalah.....tak perlu dikerah buat homework atau buat latihan...tapi Asha lain sikit....dia tak berape fokus dan selalu kene pakse baru nak buat...pastu ....kekadang dia dah tahu soalan tu...tapi saje nak tanye dan nak naik kan darah aku bila mengajar dia.....
lagi satu....mac ni aku cuti besalin ...maknenye 2 bulan aku kat rumah....persoalannya...adakah aku berjaya kuruskan badan....adakah aku akan menerima nasib macam dulu asik kene demam tetek sepanjang berpantang...sebabnya memang aku jenis banyak susu...so, demam bengkak susu ni dah menjadi rutin sepanjang berpantang....Adakah aku sabar dengan kerenah 'radio melayar' kat umah tu bila anak-anak aku balik dari sekolah nanti...sebabnya bila radio tu berbunyi dan membebel aku memang LEMAS sangat...
tu yang buat HATI INI GUSAR............duhai hati jangan gusar.......setiap satunya akan ade jalan penyelesaian dan perlu ditepuh dengan tabah............

Wednesday, January 7, 2009

2009

2008 telah melabuhkan tirainye….2009 datang dengan rase ragu….adakah 2009 menjanjikan kecermerlangan ….kalau diikutkan berita ekonomi…2009 ekonomi akan merundum….kedatangan 2009 juga digemparkan dengan berita serangan zionis ke atas gaza city….ini petanda buruk…walaubagaimanapun 2009 perlu ditempuhi dengan tabah….

Bagi aku 2009, akan aku sambut dengan kehadiran baby baru Mac ini…semoga kehadirannya akan memberi lebih sinar di dalam hidup ku…dan menceriakan lagi rumahtangga ku…

Doaku juga semoga 2009 akan menghadirkan juga orang baru untuk adik ku yang sedang mencari…setakat ini masih belum ketemu…insyaallah esok lusa aku doakan dia akan ketemu dengan pasangan yang dapat memberi dia kebahagian dan pelindungan yang di damparkan…

2009 juga aku harapkan akan dilimpahi rezeki, doaku semoga kesejahteraan, kejayaan dan kecermerlangan mengiringi kami sekeluarga, untuk suamiku, untuk anak-anak ku dan untuk seluruh kaum keluargaku. AMIN

Tuesday, January 6, 2009

2009 Asha Masuk Sekolah






Asha masuk darjah satu....rasenye baru je aku lahirkan anak aku yang ni...dia lahir di PUSRAWI Nilai, anak Negeri 9, mase lahir orang tanye kenape macam cina, kalau nina orang tanye ade kacukan india ke?, anak aku yang ni orang tanye kenepe cam cina lak....kat kampung orang panggil dia amoi...


2009 ni dah masuk darjah satu...dia ni sensetif sikit, selalunya kalau aku pergi krusus 2-3 hari dia akan menangis dalam bilik...tapi kalau tanye kenape..dia cakap tak de ape-ape....mase aku gi Mekah buat umrah dulu pun dia yang beria sangat menangis......memang sensetif, tapi kalau ikutkan dia juga yang paling brutal dan selalu kene marah...kalau kat umah lak, mak kak dan nina selalu panggil dia gedik, sebab memang dia selalu buat aksi gedik........, hari tu mase balik kampung aku tanye anak-anak aku siape yang nak duduk ngan ibu bila ibu tua nanti dia yang dulu cakap,biar dik sha yang jage ibu...ahahhhhhh terharu aku....


Dah masuk darjah satu ni aku harap dia akan berjaya dan cemerlang dalam pelajaran dia...memang susah sikit nak ajar dia dari kakak dia nina.....selalunya dia tak rajin nak fikir, aku kene push baru dia okey...tapi sebenarnya aku tahu dia boleh buat tapi dia cam saja nak usik aku....anyway ibu doakan anak ibu cemerlang dalam pelajaran dan jadi anak yang soleh...amin